Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:8, Did:0, useCase: 3


Sutaža diegi- no izšuvumiem līdz greznām rotaslietām

Redakcija
Redakcija

Sutaža diegi- no izšuvumiem līdz greznām rotaslietām
Sutaža tehnikā darinātas rotas mūsdienās kļūst arvien populārākas, pateicoties to oriģinalitātei un neatkārtojamībai

Jau no senatnes cilvēki ir rotājušies. Dārakmeņi, metāli, zīds, samts, brokāts un daudz kas cits atradis savu vietu greznos juvelierizstrādājumos un apģērbā. Jo greznāks un dārgāks apģērbs, jo augstāki tituli un stāvoklis sabiedrībā.
Iet laiks, mode mainās, mainās arī greznojumi un materiāli, no kuriem tie tiek darināti. Viens no šādiem materiāliem kas savulaik bijis cieņā un godā ir sutažs. Aizsācis savu greznuma pilno dzīvi XIV gadsimta Franijā, ilgus gadsimtus bijis neaizstājams, tad nogrimis aizmirstībā un nu atkal augšāmcēlies.. Bet vispirms neliels ceļojums pagātnē.

Kā jau minēju, izšūšana ar sutažu aizsākusies XIV gadsimtā Francijā, precīzāk- tā pirmajā pusē. Sākotnēji ar sutažu tika izšūtas un rotātas sieviešu kleitas. Vēlāk, tehnikai un modei attīstoties, tā pārcēlās (par lielu prieku daudzām tā laika dāmām) uz sieviešu kostīmiem.Savā laikā izšūšanas ar sutažu tehnikai pielika roku arī holandiešu meistari, radot kaut ko līdzīgu slavenajam makramē. Vairāku gadsimtu garumā šī tehnika pārdzīvoja ne mazums vēsturisku notikumu un kļuva par patstāvīgu novirzienu mākslā.

Pētera Pirmā laikā sutaža izšuvumi tika plaši izmantoti vīriešu apģērba apstrādē, bet XIX-XX gs. tie zaudēja savu nozīmi un pamazām tika nepelnīti aizmirsti. Turpmāk tos izmantoja tikai teātra kostīmu darināšanā.

Otro dzīvi sutaža izšuvumi ieguva 20 gadsimta 90-tajos gados, kad izraēliešu dizainere Mihala Nagrina sāka izmantot sutažu savos juvelierizstrādājumos. Viņa bija pirmā, kas pēc tik ilga laika pamanīja šī materiāla smalkumu un neatkārtojamību. Sutaža darinājumi kļuva par dekoratīvu mākslu un jau nedaudz vēlāk sutažs sāka savu jauno uzvaras gājienu modes pasaulē.

1997.gadā izraēliešu juvelieres- dizaineres Dori Scengeri juvelierizstrādājumu nams sāka nopietni nodarboties ar sutaža rotaslietu popularizēšanu un lika iesakņoties savu pircēju zemapziņā šo rotu dailei, neatkārtojamībai un unikalitātei, līdz ar to liekot visai pasaulei atzīt faktu, ka dzimis jauns virziens juvelierizstrādājumu ražošanā.

Kopš tā laika sutaža juvelierizstrādājumi ieņem arvien nozīmīgāku vietu modes pasaulē. Tie neatstāj vienaldzīgu nevienu ar savām izmeklēti smalkajām līnijām, daudzveidīgo krāsu paleti un dārgakmeņu, pērļu un minerālu pārpilnību. Sutaža rotām piemīt vieglums un stils. Jebkura sutaža tehnikā darināta rota var būt lieliska dāvana sievietei, kas pasvītros viņas sievišķību, individualitāti un neatkārtojamību, kā arī apburs un piešķirs šarmu un izsmalcinātību.

Šodienu pat populārākie pasaules modes žurnāli izvēlas publicēt šīs rotas savās lappusēs- tur mēs redzam sutaža tehnikā gatavotas brošas, kaklarotas, auskarus, somiņas un daudz ko citu. Un starp šo rotu piekritējām atradīsiet daudzas slavenības, kas vēlas izcelt savu individualitāti.

Pie mums gan sutaža tehnikā gatavotas rotas vēl nav pārāk bieži sastopamas un tas ir saprotams- katra rota ir pacietīgs, rūpīgs darbs, kas prasa milzu precizitāti. Taču, ja jūs vēlaties iemācīties veidot unikālas rotas šajā tehnikā, iesākumam palīdzēs apgādā Zvaigzne ABC izdotā Ingas Priedītes grāmata "Sutaša rotas", kurā atradīsiet visu rotu veidošanai nepieciešamo materiālu un līdzekļu uzskaitījumu, šim nolūkam pielietojamās šūšanas tehnikas, kā arī dažādu rotu darināšanas aprakstus ar attēliem, soli pa solim.
Ar grāmatas palīdzību iemācīsieties izveidot auskarus, matu sprādzes, kulonus, rokassprādzes, piespraudes un kaklarotas. Tālāk jau skola būs rokā, un jūs varēsiet sākt realizēt dzīvē pati savas fantāzijas. Atliek vien sākt.
Lai jums izdodas!

Jautājiet grāmatu Zvaigzne ABC grāmatnīcās.