Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:70, Did:0, useCase: 3


Kā pareizi plānot un nospraust mērķus

Redakcija
Redakcija

Mūsu psihei ir 2 daļas: apziņa un zemapziņa (jeb bezapziņa), kas regulē domāšanas, jušanas, emocionālos un pašregulācijas procesus. Uzvedības maiņa cilvēkam ir grūta, jo neapzinātā līmenī smadzenes pārmaiņas uztver kā draudu, kas potenciāli varētu izraisīt sāpes. Pārmaiņas ir iespējamas, jo smadzenes nepārtraukti sevi pārveido un maina. Šis process tiek dēvēts par neiroplasticitāti, kuras laikā tiek radīti jauni sinaptiskie savienojumi smadzenēs. Tas notiek automātiski, bet vienlaikus nozīmē, ka ir arī kāds mehānisms, ar kura plīdzību šo neiroplasticitāti ir iespējams radīt. Pētījumu rezultāti liecina – pat iedomājoties sevi rīkojamies kādā noteiktā veidā smadzenes reaģē tā, it kā cilvēks tā rīkotos realitātē.

Ceļā uz lielo mērķi ir vērts nospraust vairākus mazus mērķus, kas kalpo kā lielā mērķa sastāvdaļas. Tas palīdz attīstīt neiroplasticitāti. Augstākais mērķis ir nosprausts tad, kad cilvēks sācis apzināties, kas viņš vēlas būt, uz ko tiecas viņa identitāte.

Mērķiem jābūt apzinīgi veidotiem, iekļaujot šādus elementus: specifiskums, izmērāmība, sasniedzamība, reālistiskums un laika robeža. Iedomājieties, kuru mērķi sasniegt Jums būtu vieglāk: a) „Es vēlos uzlabot attiecības ar savu sievu!” vai b) „Mēs ar sievu katru dienu veselas nedēļas garumā pavadīsim kopā 2 stundas darot lietas, kas mums abiem patīk, izrunājot katra individuālo pieredzi šajā procesā!” B variants šķiet daudz vieglāk izpildāms, vai ne? Tas tādēļ, ka šādi nostādīts, tas ietver sevī visus piecus augstākminētos elementus.

Pārliecinieties, ka Jūsu uzstādītais mērķis kaut ko uzsāk, nevis nobeidz. Tam jābūt pozitīvam! Ja vien iespējams, pierakstiet šo mērķi, jo tad tas kļūst taustāms un Jūs varat to jebkurā laikā atkārtot tieši tādā formā, kā tas uzstādīts. Iedomājieties, ka esat jātnieks, bet smadzenes – Jūsu zirgs. Jūs varat vienkārši sēdēt uz zirga, un tas ies, kur labpatiks, bet Jūs varat zirgu arī trenēt un vadīt – jo lielāka pieredze Jums būs, jo labāks jātnieks un vadītājs kļūsit. Tāpat darbojas arī mērķa uzstādīšanas un sasniegšanas princips – jo vairāk mērķus uzstādīsiet un sasniegsiet, jo raitāk Jums veiksies ar nākamo mērķu izvirzīšanu un sasniegšanu.

Atslābinieties, dziļi ieelpojiet, tad lēnām izelpojiet un iztēlojieties, kā Jūs jutīsieties, kad mērķis būs sasniegts. Ko Jūs redzēsiet sev apkārt? Ko dzirdēsiet? Kādas būs Jūsu emocijas? Kas mainīsies nākotnē? Paņemiet no šīm nākotnes vīzijām līdzi tagadnē 1 simbolu un ļaujiet, lai tas Jūs vada mērķa sasniegšanas ceļā līdzīgi, kā kompass vada savu ceļotāju.

Izbaudiet mērķa sasniegšanas procesu, iedomājieties un reāli centieties sajust gandarījumu, kāds būs, šo mērķi sasniedzot. Un ceļā uz mērķi atcerieties šo sajūtu. Lai Jums veicas!

Dr. Džins Beikers, psihologs

Ieskaties! Noderīgi!

Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā BIZNESS BILA GEITSA STILĀ tiek atklāti Geitsa fenomenālo panākumu noslēpumi un 10 veiksmes stratēģijas. Turklāt – tās ir izmantojamas jebkurā biznesā un karjerā!

1. mācība. Esi īstajā vietā un īstajā laikā!
2. mācība. Iemīli tehnoloģijas!
3. mācība. Nesaudzē konkurentus!
4. mācība. Pieņem darbā tikai ļoti talantīgus cilvēkus!
5. mācība. Lai izdzīvotu, mācies!
6. mācība. Negaidi pateicību!
7. mācība. Domā kā vizionārs!
8. mācība. Pārredzi visu laukumu!
9. mācība. Atceries – biznesam jābūt baita lielumā!
10. mācība. Nekad nenovērs acis no mērķa!

Bils Geitss ir viens no visu laiku bagātākajiem un veiksmīgākajiem biznesmeņiem. Savulaik nodibinājis pazīstamo tehnoloģiju uzņēmumu Microsoft, tagad viņš sekmīgi darbojas savā un sievas Melindas izveidotajā labdarības fondā. Viņa apbrīnojamā nākotnes vīzija un apsēstībai līdzīgā vēlme uzvarēt ir radījusi vadības stilu, kas radikāli atšķiras no citu biznesa līderu pieejas.

     [+] [-]

, 2014-08-25 17:06, pirms 10 gadiem
Par šo tēmu vislabāk palasīt Džozefa Mērfija grāmatas...Tās ir zelta vērtas un viss pasniegts ļoti vienkārši un saprotami,un interesanti lasīt.