Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:70, Did:0, useCase: 3


Labais stress un sliktais stress

Redakcija
Redakcija

Stress ir kā divpusējs zobens tā kognitīvās ietekmes izteiksmē. No vienas puses, neliels stress – piemēram, darba beigu termiņš, kas strauji tuvojas– mēdz uzlabot kognitīvo sniegumu, koncentrējot mūsu uzmanību konkrētajam uzdevumam. Bet, kad stress kļūst hronisks un neremdināms, tas var nodarīt kaitējumu smadzenēm un pasliktināt atmiņu. Tāpēc brīžos, kad mēs saskaramies ar nopietnu stresa izraisītāju, smadzenes liek virsnieru dziedzerim izdalīt spēcīgus stresa hormonus, kā kortizolu un adrenalīnu. Atkārtota vai ilgstoša pakļaušana šiem hormoniem, kā tas notiek hroniska stresa gadījumā vai tādā stāvoklī, kā pēctraumu stresa traucējumi – ir toksiska nervu šūnām hipokampā.

Stresa vadības paņēmieni

- Tieciet galā ar situācijām! Tā vietā, lai sūdzētos, koncentrējieties uz risinājuma atrašanu.

- Strespilnu brīžu laikā, kā, piemēram, sapulces vai satiksmes sastrēgumi, vairākas reizes dziļi ieelpojiet. Regulāri vingrinoties, šis paņēmiens var palīdzēt jums atslābināties strespilnās situācijās.

- Pavadiet laiku kopā ar darba biedriem ārpus darba. Sadraudzēšanās var atvieglot kopā strādāšanu.

- Atpūtieties no stresa, izmantojiet starpbrīdi. Apejiet apkārt kvartālam vai paēdiet pusdienas ārpus darba vietas – parkā vai tuvējā restorānā. Neatkarīgi no tā, vai jūs esat viens pats vai kopā ar draugu, šis laiks var palīdzēt samazināt spriedzi, ko jūs jūtat.

- Centieties būt objektīvs, kad jūs kārtojat darījumus ar cilvēkiem, ar kuriem grūti saprasties, sarežģītās situācijās vai pieņemot sarežģītus lēmumus. Atgādiniet sev, ka tas nav personīgi, bet tas ir darījums.

- Klausieties nomierinošu mūziku. Ja varat līdzi ņemt iPhone, dariet tā.

- Izvairieties no kofeīna – kafijas, tējas, šokolādes, utt. Kofeīns var jūs padarīt nervozus un palielināt jūsu strespilnās sajūtas.

- Kontrolējat to, ko varat, savā darba vidē. Sāciet katru dienu, izveidojot plānu. Uzstādiet sistēmas, kas palīdz kontrolēt e-pastus un balss pastus. Samaziniet troksni, izmantojot austiņas. Atbrīvojieties no nekārtības uz rakstāmgalda. Izveidojiet sarakstu ar uzdevumiem, kas jāpadara. Sevis organizēšana var jums darbā ļauts vairāk justies kā noteicējam.

- Ja jūsu darba apjoms ir nepaveicams, palūdziet savam vadītājam palīdzēt jums noteikt prioritātes.

Pārvari stresu kopā ar RigaBrain.com - RigaBrain