Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:85, Did:0, useCase: 3


Noslēpumi, kā saprasties ar vīrieti. 1.daļa

Sievietes bieži, cenšoties veidot sarunu ar vīrieti, atklāj, ka viņš viņas teikto uztver pavisam citādi, nekā pēc viņas domām tas būtu bijis jāsaprot, taču saruna ir viena no svarīgākajām attiecību sastāvdaļām.

Ja vīriešiem ir skaidra sarunas pamatlīnija, saruna viņiem padodas labāk

Vīrieši ir orientēti uz rezultātu, savukārt sievietes uz procesu. Vīrieši jūtas daudz mierīgāk, jau iepriekš zinot kādas darbības noteiktās robežās. Tā viņiem saglabājas sajūta, ka viņi valda pār situāciju, kurā atrodas, tāpēc arī sarunā ar sievieti, vīrietim nepieciešams zināt sarunas mērķi un to, kas no viņa tiek gaidīts. Sievietes nereti sarunu ierosina pārāk vispārīgi un nenoteikti. Viņas neizskaidro partnerim, kādā virzienā saruna risināsies un līdz kādai robežai tā attīstīsies. Līdz ar to vīrietis jūtas tā, it kā viņam vajadzētu uzminēt, ko sieviete no viņa vēlas sagaidīt. Viņš jūtas spiests atbildēt, nezinot sarunas pamatlīniju.

Divas draudzenes var veidot sarunu, nemaz neuztraucoties, ka sarunas pavērsieni un mērķis ir absolūti neskaidrs. Viņām sagādās prieku vien iespēja izteikt sevi, bet vairums vīriešu šādu pamatvirzienu trūkumu uztvertu kā ļoti mulsinošu. Partneris iespējams iebilstu, ka nejūt nekādu vajadzību pēc šādas sarunas. Lai no tās atturētu, viņš sievietei var atbildēt negribīgi, kļūt ķildīgs vai paziņot, ka nekādas sarunas nebūs, kā arī uzskatīt, ka viņa sieviete ir pārāk vispārīga vai vispār nezina, ko vēlas teikt, tāpēc neuztvers viņas teikto nopietni.

Uzsākot sarunu ar vīrieti, pareizi būtu sniegt viņam sarunas plānu, izstāstīt, par ko tieši ir vēlme runāt, kādu rezultātu no tā būtu jāsasniedz un kas no vīrieša tiek gaidīts, jo tad viņam būs zināms sarunas mērķis. Šādā gadījumā vīrietis sarunu uzsāks daudz labprātāk. Sieviete var sarunas rosināšanai var uzdot jautājumus. Tie palīdzēs vīrietim gūt priekšstatu par sarunas saturu. Jo jautājums būs detalizētāks, jo labāk. Izsakot savas vēlmes, sievietei nevajadzētu izmantot mājienus, bet būt tiešai. Ja vīrietis zinās, ko sieviete vēlas panākt, viņš sarunāsies daudz drošāk.

Vīriešu domāšanas process noris iekšēji, viņi runā tikai par tā rezultātu

Vīrieši vairākumā gadījumu ir paraduši teikt tikai pārdomātas atbildes un neizrādīt, ka viņiem kaut kas nav skaidrs. Viņi neuzticas ātrai atbildei, jo tā var būt aplama. Līdz ar to vīriešu domāšanas process parasti noris klusībā un viņi izsakās tikai tad, kad viņiem ir zināma atbilde vai skaidrs problēmas atrisinājums, savukārt sievietes bieži domā skaļi, to pat neapzinoties. Tad vīrieši mēdz uzskatīt, ka sieviete pārāk daudz runā un cenšas partneri pasteidzināt ar atbildi. Viņi var kļūt tik nepacietīgi, ka sievieti pārņem sajūta, it kā viņas vīrietis viņā nemaz neklausītos un viņas jūtām nepievērstu ne mazāko uzmanību, taču tas tā ir tādēļ, ka vairums vīriešu nespēj sarast, ka runāšana par jūtām sievietei ir būtiska sastāvdaļa to atrisināšanas procesā un ļauj sievietei dziļāk un skaidrāk izprast problēmu.

Daudzas sievietes mēdz skaļi gausties un žēloties par savām problēmām, radot vīrietim iespaidu, ka pašas nespēs tās atrisināt. Kaut arī ir tādas sievietes, kuras pašas nerīkojas, lai problēmas risinātu, vairums no viņām ar tām tiek galā diezgan labi. Ja vīrietis dzird sievieti izgāžam savas negatīvās domas par kaut ko, viņš nesaprot, ka sieviete patiesībā jau ir sākusi risināt savu dilemmu. Viņš var kļūt nepacietīgs un justies atbildīgs par problēmas atrisinājumu, izrādot centienus sievieti līdz tam novirzīt ātrāk.

Reizēs, kad rodas nepieciešamība skaļi gausties, lai veicinātu problēmas risinājumu, vēlams partneri par to informēt partneri jau iepriekš, jo līdzko vīrietis dzird žēlabas bez kāda noteikta mērķa, viņam var rasties vēlēšanās savu sievieti glābt. Paskaidrojot partnerim, ka sieviete pati var rast risinājumu un vēlas tikai skaļi pažēloties, jo tas palīdz pārvarēt mentālo klusumu un ieviest zināmu skaidrību, attiecībās tiks mazināta iespēja rasties konfliktsituācijai.

Vīriešiem savas jūtas saprast ir daudz grūtāk nekā sievietēm

Vairumam vīriešu iekšējā jūtu pasaule ir sveša un ar bailēm uzlūkojama vide. Viņiem ir ieaudzināts, ka vīrietim jādomā ar prātu, nevis jāliek lietā sirds, tādēļ šī tipa vīrieši īpaši nevelta laiku savas jūtu pasaules iepazīšanai, taču fakts- jo pazīstamāka cilvēkam ir ikviena lieta, jo mierīgāk viņš pret to attiecas. Neviens taču nevēlas veltīt laiku tam, kas viņu uztrauc vai ir nepatīkams. Tā kā vairums vīriešu nav pārliecības par savām emocionālajām spējām, nepārsteidz tas, ka viņiem jūtas patīk pārbaudīt vai izpaust daudz mazāk, nekā sievietes to vēlētos no viņiem sagaidīt. Iegrimšana jūtu pasaulē vīrietim rada iespaidu, ka viņš zaudē paškontroli. Ierobežotības sajūta viņiem tik ļoti nepatīk, ka viņi cenšas no tās izvairīties. Līdz ar to domāšana par savām jūtām, savu rūpju un šaubu izteikšana daudziem vīriešiem izraisa emocionālu sasprindzinājumu. Sievietes savas emocijas iztirzā biežāk nekā vīrieši, tādēļ viņas šajā jomā jūtas ērtāk. Viņas vīriešu jūtu pieredzes trūkumu nepareizi izskaidro kā ietiepīgu nevēlēšanos un apvaino viņus nejūtīgumā, taču vīrieši ir tikpat jūtīgi kā sievietes un dažkārt pat vēl jūtīgāki. Sievietes pieļauj kļūdu, gaidot no vīrieša, lai viņš dalītos savās šaubās, bailēs un tiktu skaidrībā ar savām jūtām tikpat ātri kā to spēj viņas, jo vīriešiem reizēm to paveikt ir daudz grūtāk. Dažas sievietes uzskata, ka vīriešiem ar izteiktām prāta spējām, kas ir inteliģenti cilvēki ar labu izglītību un panākumiem dažādās sfērās, piemīt arī izteikta jūtu pasaule, taču, iepazīstoties tuvāk, atklājas, ka ne vienmēr tas tā ir. Arī izteiksmīga saruna patiesībā var slēpt apzinātu izvairīšanos no jūtu izteikšanas.

Ja sieviete nosodīs vīrieti par to, ka viņš nav tik emocionāli attīstīts kā viņa pati, vīrietis sāks justies pelts un nesaprasts. Viņš vēl vairāk noslēgsies sevī, izvairoties izrādīt jebkādas dziļākas jūtas. Viņš var mainīt sarunas tēmu, kļūt neatsaucīgs, dumpīgs un dusmīgs, mēģinot pārmest sievietei par pārlieku emocionalitāti.

Nav vēlams apstulbināt partneri ar emociju lavīnu vienā mirklī. Labāk bez steigas pārdomāt savas jūtas un izteikt tās lēnāk, neprasot tūlītēju atbildi. Šim gadījumam piemēroti ir klusuma brīži, kas netiek aizpildīti ar vārdiem. Tas partnerim ļaus iedziļināties savās jūtās. Esot sirsnīgai un dodot vīrietim pietiekoši daudz laika, saruna ievirzīsies pavisam citāda, un, ja vīrietis sākotnēji klusē, tas nenozīmē, ka viņš sievieti ignorē. Viņš iespējams tikai pārdomā informāciju, kuru sieviete sniegusi. Fiziski pieskārieni, sadošanās rokās var palīdzēt viņam emocionāli atvērties. Reizēm tas ir ātrākais un vienkāršākais veids, kā panākt, lai vīrietis atklātos un no loģiskās, analītiskās domāšanas pievērstos jūtām. Tas pāris mirkļos sarunas intelektuālās cīņas enerģiju var parvērst mīlošā sapratnē.

(Turpinājums sekos)