Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


Ātrā emocionālā palīdzība: kā atbalstīt vīrieti un kā - sievieti

Redakcija
Redakcija

Ikviens zina, kas ir fiziskas sāpes. Bet daudzi aizmirst par emocionālajām sāpēm, kas rada ne mazāk ciešanu. Lai palīdzētu cilvēkam tikt galā ar tām, jāprot cilvēku atbalstīt pareizi. Kā to izdarīt? Iesaka psihologs Aleksandrs Šahovs.

Neefektīvi atbalsta veidi

1. Meklē notikušā iemeslus

Tūlīt un tagad cenšas noskaidrot, kāpēc tā sanāca - aizķēries aiz āķa un saplēsi mēteli. Varbūt vienkārši neskatījies, kur ej? Tas nav efektīvi tāpēc, ka cilvēkam, kuram tagad sāpīgi un grūti, ir pilnīgi vienalga, kāpēc tas notika. Viņam vienkārši ir slikti.

2. Nenovērtē, noniecina emocionālās sāpes

“Nu ko tu tā pārdzīvo kaut kāda mēteļa dēļ? Vai tev nav nekā cita, ko darīt, kā raudāt? Tā taču ir tikai lieta. Nopirksi citu, un šis tev arī nepiestāvēja.” Šī metode nav efektīva tāpēc, ka pēkšņā pārdzīvojuma brīdī cilvēks nespēj novērtēt problēmas mērogu un saņemt sevi rokās. Tā vietā viņš jūt, ka sāpes tiek ignorētas.

3. Mēģina apsūdzēt cietušo

Te ir daudz variantu. Piemēram: “Tev ir slikta karma, tāpēc arī saplēsi mēteli.” Vai: “Tu pati esi vainīga, ka vēlu izgāji no mājām, tāpēc steidzies un sabojāji mantu.” Ja cilvēkam, kuram jau tā ir tik grūti, uzveļ vainu, viņam kļūs vēl grūtāk.

Efektīvi atbalsta veidi

Vispirms jāsaka, ka vīrieti un sievieti atbalsta atšķirīgi.

Pirmās emocionālās palīdzības algoritms vīrietim

Vīrieši ir skopāki emocijās. Tam ir divi galvenie iemesli:

1. Vīriešu organismā mazāk tiek ražots oksitocīns un kortizols (pieķeršanās hormons un stresa hormons), bet daudz vairāk - dusmu hormoni testosterons un adrenalīns. Tāpēc vīriešiem ir grūtāk būt empātiskiem un maigiem un viņi vairāk tiecas izpaust agresiju.

2. Zēniem bērnībā ieaudzina atziņu, ka “vīrieši neraud”. Vīriešu pasaulē asaras tiek uzskatītas par vājumu, tāpat kā jebkuras citas emociju izpausmes. Tas nenozīmē, ka vīrieši neko nejūt, bet viņi tiecas nomākt savas emocijas. Tāpēc atbalstīt vīrieti, it īpaši sievietei, nav viegli. Viņš neraudās un nežēlosies. Mīļotās sievietes priekšā viņš grib izskatīties stiprs, tieši viņai vīrietis visvairāk baidās izrādīt savu vājumu.

Atbalstot viens otru, vīrieši saprotoši klusē. Neko nesaka, neko neprasa. Pacietīgi gaida, kad draugs spēs izspiest no sevis vienu vai otru frāzi. Kad tā izlauzusies, var notikt saruna no sirds. Un vēl draugi var dot lietišķu padomu, bet tikai tad, ja viņiem to lūdz.

Tāpēc psihologs piedāvā šādus pirmās palīdzības vīrietim soļus:

1. Radīt uzmanības, siltuma, atklātības atmosfēru, bet neko neteikt un neko nejautāt. Pagaidi, kamēr viņš pats gribēs runāt.

2. Klausīties nepārtraucot un nepieskaroties. Katrs apskāviens, glāsts sarunas laikā tiks uztverts kā žēluma izpausme, bet tas viņam ir pazemojoši.

3. Kad viņš savu pateicis, jāapdomā dzirdētais un jādod īss, bet precīzs padoms. Būtu labi atcerēties vīrieša pagātnes sasniegumus, atgādinot viņam, ka viņš jau agrāk ir pārvarējis nopietnas grūtības. Tas palīdzēs viņam atgūt ticību sev, pie viena parādīs, ka viņu neuzskata par vāju, tic viņam.

Pirmās emocionālās palīdzības sievietei algoritms

1. Apsēsties blakus.

2. Apskaut, sadoties rokās, noglāstīt galvu.

3. Sacīt: “Es vienkārši pabūšu tev blakus, nepametīšu tevi, nekur neaiziešu. Es saprotu, ka tev sāp. Tu vari kliegt, dusmoties, raudāt, tas ir pilnīgi normāli.’’

4. Uzklausīt visu, ko sieviete gribēs teikt un nepārtraukt viņu. Ļaut viņai izraudāties. Katrai mūsu emocijai atbilst noteikta uzvedība. Ja tu atzīsti, ka smaidīt, kad ir priecīgi, ir normāli, tad tev jāatzīst, ka raudāt, kad sāp, arī ir normāli.

Ja vīrietis mīl savu sievieti, ja viņam nav vienaldzīgas viņas sāpes, viņš ļaus viņai izrunāties, caur asarām izteikt emocijas. Sniegs to vienkāršo cilvēcisko līdzjūtību, kas ļaus atkal pārliecinoši piecelties kājās.

Nomierinājusies viņa pati sapratīs, kāds ir problēmas cēlonis, kas pie tās vainīgs, kā novērst šādas situācijas nākotnē.

Psihologs piebilst, ka, stāstot par pirmo emocionālo palīdzību sievietēm, 99 procenti no viņām atbild, ka sarežģītajos dzīves brīžos viņām vajadzīgs tieši tas.