Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


Kas ir seksisms un kā to atpazīt?

Redakcija
Redakcija

Protams, daudzi dzirdējuši šo vārdu, taču nav viegli precīzi definēt, ko tas nozīmē. Lapas psychologies.ru speciālisti apkopojuši sešus seksismam raksturīgus izteikumus, kurus sievietes dzird vai katru dienu un tie pazemina viņu pašnovērtējumu un kaitē psihei.

1. "Kā sieviete tu pārsteidzoši labi tiec galā..."

Ja sievietēm ir panākumi jomās, kurās vēl nesen valdīja vīrieši, piemēram, zinātnē un sportā, viņām nav sveši tādi “pretējā komplimenta” piemēri. Izrunājot šos augstprātīgi iecietīgos vārdus, daudzi vīrieši, no vienas puses, atzīst sieviešu panākumus, un, no otras puses, tos nekavējoties noniecina. Vai esat sastapuši vīrieti, kuram kaut reizi ir teikts, ka viņš kaut ko dara labi, neskatoties uz to, ka ir vīrietis?

2. "Nomierinies"

Ja vīrieši aizrautīgi izsaka savu viedokli, tas viņiem skaitās kā pluss. Ja tā dara sievietes, viņu vārdus un viedokļus, satraukumu vai entuziasmu bieži neuztver nopietni, nodēvējot par sieviešu "emocionalitāti". Sacīt sievietēm, lai atslābinās un nomierinās, kad viņas izsaka savu viedokli, it īpaši profesionālajā vidē, nozīmē traucēt viņām veikt darba pienākumus.

3. "Labāk pasmaidi!"

Daudzas sievietes saka, ka ne reizi vien dzirdējušas šo frāzi, kad dažādu iemeslu dēļ atļāvās neitrālu, domīgu vai dusmīgu sejas izteiksmi. Turklāt nav svarīgi kāds bija iemesls: iespējams, sieviete vienkārši gāja pa ielu, brauca ar tramvaju vai koncentrējās uz ikdienas lietām. Lai kā arī nebūtu, ja viņa to dara bez smaida, pēc daudzu domām, viņa nepilda sievietes "pienākumu" izskatīties mīļai, laipnai un pretimnākošai.

Kad vīrietis saka sievietei “pasmaidi”, viņš diez vai vēlas viņu uzmundrināt. Drīzāk tā ir spēka un kontroles demonstrēšana. Viņš vēlas, lai viņa izskatītos sievišķīgāk. Viņš mēģina piespiest izskatīties tā, kā viņam patiktu.

4. "Foršs/foršas... (turpmāk tekstā - jebkuras ķermeņa daļas nosaukums)"

Kādā Kornellas Universitātes pētījumā atklāts, ka 85% amerikāņu sieviešu piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos uz ielas, pirms viņām apritēja 17 gadi.

Uzmākšanās var izpausties dažādos veidos - aiz muguras skaļi nosvilpjoties, rādot aizvainojošus žestus, pavadot ar iekāres pilniem skatieniem – nu tādiem, kas, kā mēdz teikt “izģērbj ar acīm”, taču visbiežāk tā izpaužas komentāros, kas sievieti pārvērš par priekšmetu, objektu, izceļot noteiktas ķermeņa daļas. Parasti vīrieši uzstāj, ka tā vēlējās izteikt komplimentu, bet patiesība ir tāda, ka maz ticams, ka viņi paši kādreiz ir saņēmuši šādus "komplimentus" no sievietēm.

5. "Tev būtu jāpateicas Dievam, ka es..."

Sievietēm bieži saka, ka viņām vajadzētu būt pateicīgām, ka ar viņām nav noticis vēl kas sliktāks. Īpaši tas attiecas uz kultūru, kurā seksuālas vardarbības pārdzīvojušās sievietes tiek vainotas par to, kas ar viņām noticis. Lielākā daļa vīriešu nedzīvo ar šādām domām: ka visu laiku jābūt gataviem vissliktākajam. Tā vietā, lai turpinātu uzturēt šo normu, jāizveido pasaule, kurā sievietes dzīvo ar tādu pašu drošības sajūtu kā vīrieši.

6. "Tavs ķermenis/apģērbs/izskats mani mulsina, novērš uzmanību"

Ieteicamais apģērbs skolās, universitātēs un birojos ir ne tikai kaitinošs, bet arī aizskar cilvēka tiesības uz savu stilu. Turklāt galvenokārt tas paredzēts sievietēm. Pastāv nerakstīta pārliecība, ka sievietes ķermenis var novērst uzmanību, mulsināt, kamēr vīrieša ķermenis to nevar.

“Sanāk, ka mēs vēlamies atbalstīt un aizsargāt tikai vīriešus,” saka Džesika Valenti, sieviešu tiesību eksperte. "Tas ir, sievietes novērš vīriešus no darba vai studijām, un tāpēc viņu rīcība ir jākontrolē."

Tiem, kas turpina īstenot dzīvē šādus vēstījumus, ir viena kopīga iezīme – viss reducējas uz jautājumu par varu. Viņi cenšas to pilnībā koncentrēt vīriešu rokās, dodot viņiem tiesības noniecināt un nomelnot "vājāko" dzimumu. Vai ir vērts to pieņemt vai ir pienācis laiks padomāt par citādu uzskatu nostiprināšanos sabiedrībā?