Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


15 pazīmes, ka tev blakus ir kontrolējošs cilvēks

Redakcija
Redakcija

Gandrīz visi cilvēki vēlas kontrolēt savu apkārtni. Tāda ir cilvēka daba. Diemžēl mēs nespējam ļauties situācijai un vienkārši dzīvot. Mēs vienmēr jūtam, ka jāpieliek zināmas pūles, lai viss būtu tā, kā mums vajag. Tāpēc, izlasot šo sarakstu, dažos punktos vari ieraudzīt sevi vai partneri. Šis cilvēks var būt arī draugs, kolēģis, tuvinieks un pat vecāki. Tas ir normāli. Bet, ja atrodi līdzības vairāk nekā pusē punktu, tas jau var liecināt par neveselīgu kontroli, kas var negatīvi ietekmēt jūs un jūsu attiecības.

Pazīmes, ka blakus atrodas kontrolējošs cilvēks

1. Bieži vien tas ir par sevi nepārliecināts cilvēks, ar iracionālām bailēm, dažreiz līdz paranojai.

2. Šis cilvēks pastāvīgi kritizē tevi. Rodas sajūta, ka viņa rokās ir dīvains palielināmais stikls - pamanīs jebkuru kļūdu, neveiksmi, palielinās un darīs tev par to zināmu. Tikai dīvainā veidā viņš nepamana neko no labā, kas arī tevī ir.

3. Kritika tiek pasniegta kā rūpes par tevi. Viņš ne jau tāpat vien tērē savu laiku un enerģiju trūkumu meklēšanai. Dara to, lai tu kļūtu labāks. Cenšas tavā labā. Lieliska manipulācija!

4. Mēģinot manipulēt, izmanto ultimātus, draudus, citus emocionālās vardarbības veidus, lai panāktu no tevis vēlamo rīcību. Sievietes manipulācijām var izmantot asaras un histēriju.

5. Viņš dara visu, lai tu pēc iespējas mazāk komunicētu ar citiem cilvēkiem. Visa uzmanība tiek veltīta tikai viņam. Dažreiz to dēvē: “mūsu attiecības”, “mūsu mīlestība”, “mūsu ģimene”.

6. Viņš izspiego tevi, kontrolē tavas gaitas, zvanus, kontaktus un sociālos tīklus. Nekautrējas slepus palūrēt telefonā vai sarakstēs.

7. Bieži atgādina, cik daudz personīgi izdarījis tavā labā, liekot noprast vai tieši sakot, ka esi viņam daudz parādā. Var teikt, ka esi parādā par visu. Lai izvairītos no finansiālās atkarības, svarīgi pārzināt iespējas. Sortter izglīto un apkopo finanšu piedāvājumus Latvijā.

8. Attiecībās vienmēr “skaita punktus.” Bez problēmām nosauc, cik kļūdu pieļautas no tavas puses un cik daudz laba viņš ienesis tavā dzīvē. Pievērs uzmanību - nevis attiecībās ģimenē, bet tev personīgi! Jūti atšķirību!

9. Ja viņam ir slikts garastāvoklis, nepatikšanas, viņš centīsies sabojāt arī tavu garastāvokli. Tu nevari justies labi, ja viņš ir bēdīgs. Tev nav tiesību!

10. Viņš pastāvīgi gaida tavu uzmanību, dāvanas vai kādus citus “labumus”.

11. Bieži kritiku izsaka kā joku vai “dzēlienu”. Šo joku jēga nav izklaidēt vai iepriecināt, bet gan pazemot un norādīt uz trūkumiem.

12. Kontrolei izmanto tavu vainas sajūtu. Mēs visi reizēm jūtamies vainīgi. Bet ne visi apkārtējie izmanto šīs jūtas pret tevi, lai turētu īsā pavadā.

13. Viņš zina visas tavas vājās vietas un kā kvalificēts inkvizitors uz tām uzspiež, vērojot, kā tu vaiksties sāpēs. Pēc tam pats varbūt pažēlo.

14. Viņš liek tev šaubīties par sevi, par tavas rīcības, domu, izvēles pareizību.

15. Tā dzimst un tiek kultivēts vai uzturēts zems pašnovērtējums. Viņš liek tev justies sliktākam, nekā esi.

Kontrolējošais cilvēks nav pārliecināts par sevi, bet ir pielāgojies un saglabā attiecības tik dīvainā veidā. Ja tu, lasot rakstu, saprati, ka tev blakus ir tieši tāds cilvēks, tev vajadzētu sev uzdot trīs jautājumus:

Kāpēc nonāci tādās attiecībās? Kādi ir to plusi? Kā novērst to, ka kontrolējošā cilvēka toksiskums tevi saindē, tu mainies un pazaudē sevi?

Tēmu aplūkoja psiholoģe Larisa Solovjova.