Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:376, Did:0, useCase: 3


Pozitīvā psiholoģija: Pretrunīgi vērtētās teorijas noderīgās metodes

Redakcija
Redakcija

Pozitīvās psiholoģijas jēdzienu pirmo reizi izmantoja Abrahams Maslovs 20. gadsimta piecdesmitajos gados, bet par teorijas dibinātāju uzskata amerikāņu psihologu Martinu Seligmanu, kurš 2002. gadā tālāk izstrādāja Maslova ideju. Pēc Seligmana teiktā, psiholoģija nenodarbojas ar lietām, pie kurām tai vajadzētu strādāt. Tā vietā, lai padarītu cilvēkus laimīgus, tā pievērš uzmanību negatīvajam – senie aizvainojumi, grūtā bērnība, pagātnes traumas. Klasiskās psiholoģijas mērķis ir izārstēt traucējumus vai slimības, un, ja tas nav iespējams, tad iemācīt cilvēkam, kā ar to sadzīvot. Psihologs tiek uztverts kā speciālists, pie kura dodas, lai novērstu problēmu, nevis lai uzlabotu dzīvi vai pilnveidotu sevi. Bet gandrīz neviens nerunā par to, kā padarīt cilvēku laimīgu parastajā dzīvē.

Savukārt pozitīvā psiholoģija vērsta uz cilvēka jūtu, izturēšanās un domu izpēti, uzsvaru liekot uz viņa stiprajām pusēm, nevis uz negatīvajiem dzīves aspektiem. Saskaņā ar šo teoriju laime ir viens no galvenajiem eksistences mērķiem kopā ar labsajūtu, ko gūst no personīgiem sasniegumiem un attiecībām. Pēc amerikāņu psihologa domām, rakstura veidošanās un laimīga dzīvesveida pamatā ir sešas īpašības: cilvēcība, taisnīgums, gudrība, drosme, garīgums un paškontrole.

Pozitīvajai psiholoģijai ir ne mazāk pretinieku kā atbalstītāju. No vienas puses, tā sola vienkāršu laimes recepti, no otras - tiek apsūdzēta par misticismu un pretrunīgi vērtētiem uzstādījumiem. Skeptiķi uzskata: šī teorija rada ilūziju, ka cilvēks var kļūt laimīgs, ja virza savas domas pozitīvā virzienā, tomēr prāts ir veidots sarežģītāk. Bet, neskatoties uz visiem strīdiem, šai teorijai ir noderīgi paņēmieni, kurus vērts pārņemt.

Pozitīvās psiholoģijas mīnusi un pretrunīgi vērtētie aspekti

1. Komercializācija un nosliece uz sektantismu

Seligmana grāmatas publicēja plašā tirāžā, parādījās daudzi cilvēki, kas izplatīja viņa idejas. Psiholoģijas virziens ieguva lielu popularitāti, līdz ar to arī reliģiozitātes elementus, ja ne sektantismu.

2. Bez naudas nav laimes

Apšaubāms izklausās Seligmana arguments, ka bez materiālās labklājības un veiksmes nevar sasniegt laimi. Tāpat mācības vērtību sistēmā paliek atklāts jautājums, kā ar cilvēkiem, kuri fiziski nespēj sasniegt vēlamo mērķi. Dažreiz ar izlēmību un gribasspēku vien nepietiek, lai mainītu ārējos apstākļus. Pozitīvas psiholoģijas nostādne dod vārdos neizteiktas tiesības vainot ne pārāk veiksmīgus cilvēkus par to, ka viņi vienkārši nav pietiekami papūlējušies, bet tas ne vienmēr ir taisnība.

3. Neefektivitāte

Pozitīvās psiholoģijas metodes nav universālas. Ne vienmēr iespējams mākslīgi izsaukt pozitīvas emocijas, to ir īpaši grūti izdarīt, piedzīvojot spēcīgu negatīvu pieredzi. Negatīvu emociju ignorēšana arī nav ļoti racionāla ideja - daudz svarīgāk ir spēt ar tām pareizi strādāt.

4. Var samazināties motivācija

Negatīvas emocijas, ja tās nav ieilgušas, motivē mainīt dzīvi uz labo pusi: neapmierinātība ar mazo algu var rosināt meklēt prestižāku darbu. Tomēr dažos gadījumos tas nav iespējams vai arī cerības ir pārāk lielas. Bieži vien ja cilvēks saprot, ka nevar sasniegt mērķi, uz kuru cerēja, viņa motivācija dzīvē ko mainīt noslīd līdz nullei.

5. Sarežģītā situācijā kļūst grūti saņemt sevi rokās

Dažreiz, jo pozitīvāk cilvēks skatās uz dzīvi, jo grūtāk viņam ir pieņemt realitāti ar tās nopietnajām problēmām.

Izmantot pozitīvās psiholoģijas metodes praksē vai nē atkarīgs no katra paša. Visu laiku nav iespējams būt optimistiskiem, it visā jābūt līdzsvaram. Nav vērts ignorēt negatīvās emocijas, jāprot ar tām strādāt, nevis mēģināt tās pilnībā izsvītrot no savas dzīves. Neskatoties uz to, no pozitīvās psiholoģijas var gūt daudz noderīgu lietu.

Pozitīvā psiholoģija: Noderīgas metodes

Neskatoties uz to, ka pozitīvā psiholoģija izraisa diezgan karstas debates, no šīs teorijas var gūt noderīgus praktiskus padomus. Tie palīdzēs mainīt domāšanas veidu, kļūt optimistiskākiem, stiprākiem un justies laimīgākiem.

Visā jāmeklē plusi

Piemēram, tev darbā jāuzstājas sapulcē, bet ideja par uzstāšanos publikas priekšā šausmina. Pirms emociju vilnis tevi paceļ, abstrahējies un padomā par situāciju ar vēsu prātu. Tu uzstāsies kolēģu priekšā. Par ko tas liecina? Priekšnieks novērtē tavu viedokli un uzticas tev. Kādi ir plusi? Tev ir iespēja parādīt sevi no pozitīvās puses un popularizēt savas idejas.

Kad saskati ieguvumus, izjūti spēka un optimisma pieplūdumu, kas palīdzēs tikt galā ar uzdevumu.

Nosaki savas stiprās puses

Tā vietā, lai koncentrētos uz vājībām un trūkumiem, tērē savus spēkus un resursus personības talantu un stiprās puses izkopšanai. Varbūt noderēs pat tas, kas, tavuprāt, ir trūkums. Piemēram, sīkumainību un piekasīšanos var pārvērst punktualitātē, kas daudzās darba jomās tiek ļoti augstu novērtēta.

Raksti emocionālā stāvokļa dienasgrāmatu

Vairākas reizes dienā fiksē emocijas un sajūtas uz papīra. Tā būs vieglāk analizēt savu stāvokli un pilnveidoties.

Uzraksti pateicības vēstuli

Velti to kādam konkrētam cilvēkam. Vislabāk ir atdot vēstuli personīgi vai nolasīt to skaļi. Tas ļaus atbrīvoties no negatīvā un justies laimīgākam.

Raksti pateicības dienasgrāmatu

Ja katru dienu pirms gulētiešanas pierakstīsi trīs lietas, par kurām esi pateicīgs aizvadītajai dienai, tad pēc pāris nedēļām apmierinātība ar dzīvi ievērojami palielināsies. Tas var būt kaut kas parasts, bet patīkams: labi laika apstākļi, garšīgas vakariņas vai tuvinieka sniegts atbalsts un palīdzība.

Pētījumos apstiprinājušās tēzes, kas garantē dzīves kvalitātes uzlabošanos

1. Ja izliksies, ka jūties labi, tā arī notiks.
2. Emocijas ir ne mazāk lipīgas kā vīrusi - tu neviļus pārņem citu domāšanas veidu. Ja apkārt ir pozitīvi cilvēki, tad kļūsi par vienu no viņiem.
3. Hormons oksitocīns, kas izstrādājas pateicoties apskāvieniem un citiem fiziskiem kontaktiem, patiešām ietekmē labsajūtu un uzlabo to.
4. Laimi var nopirkt, ja tērē naudu citiem cilvēkiem. Jo vairāk labo darbu bez atlīdzības veltīsi citiem, jo labāk jutīsies.
5. Labas un kvalitatīvas dzīves sasniegšanas centieni vairo apmierinātību ar dzīvi kopumā.
6. Rakstura stipro pušu attīstīšana un laime darbojas kā buferis pret neveiksmēm un negatīvām dzīves situācijām.