Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


4 situācijas, kurās viedās mājas tavu ikdienu padarīs ērtāku un ekonomiskāku

Redakcija
Redakcija

Dzīve viedajās mājās nozīmē ne tikai īpašu komfortu, ērtāku ikdienu un omulību, bet arī ekonomiju. Par to, kā viedās mājas var uzlabot dzīves kvalitāti, parūpēties par bērniem, kad tie ir vieni mājās, vai pat pieskatīt mājdzīvniekus, stāsta Eduards Ivanovskis — automatizēto mājas sistēmu tirdzniecības uzņēmuma “Elektrostudija” direktors.

Bērni mājās būs drošībā

Ikviens vecāks, kura bērni paši patstāvīgi pēc skolas dodas mājās, ir piedzīvojis situāciju, kad bērns visu savu brīvo laiku pavada pie televizora vai datora, nevis pilda mājasdarbus, vai arī aizmirst izslēgt kādu no sadzīves ierīcēm kaut to vairs neizmanto. Diemžēl šīs ir situācijas, kuras vecāki, neesot blakus, nespēj nokontrolēt. Tomēr, kā norāda E. Ivanovskis, šajās situācijas “palīdzīgu roku” var sniegt mājoklī ierīkotās viedās sistēmas.

„Viedo māju priekšrocība ir tā, ka katram ģimenes loceklim var piešķirt dažādas funkcijas, piemēram, bērnam sistēma neļaus ieslēgt gludekli, virtuves kombainu vai citas sadzīves iekārtas, kas, pēc vecāku domām, nav drošas. Tāpat viedās mājas ir iespējams ieprogrammēt tā, lai pēc stundas televizors vai dators izslēgtos, tādējādi bērnam būs jāizvēlas citi, daudz veselīgāki brīvā laika pavadīšanas veidi,” stāsta E. Ivanovskis, norādot, ka viedās sistēmas mājās esošo personu atpazīst pēc tai piešķirtā ieejas koda vai pat pirksta nospieduma, kas ir īpaši piemērots mazākiem bērniem, kas ciparus mēdz aizmirst.

„Iespēja dažādiem cilvēkiem piešķirt atšķirīgas funkcijas ir īpaši noderīga, kad telpās ienāk sveši cilvēki, piemēram, aukle vai apkopēja, kurai piešķirtais kods ļaus ieslēgt tikai putekļu sūcēju, taču neļaus ieslēgt datoru, televizoru vai arī noslēgs piekļuvi noteiktām telpām,” papildina E. Ivanovskis.

Rūpes par mājdzīvniekiem

Viedo māju sistēmas spēj palīdzēt arī tad, ja esat kāda mājdzīvnieka saimnieks. Iespēja attālināti parūpēties par savu mīluli ir īpaši noderīga, plānojot atvaļinājumu, aizkavējoties darbā vai, ja pēc darba ir paredzētas kāda cita veida aktivitātes, kuras nav dzīvesvietas tuvumā. Viedo māju sistēma nodrošinās iespēju pabarot mājas mīluli kaut vairākas reizes dienā, ievērojot noteiktas devas, lai mīlulis nebadojas vai nepārēdas, kā arī “izvedīs pastaigā” – izlaižot suni vai kaķi ārā pa mājdzīvniekam speciāli paredzētajām durvīm, kā arī ielaižot atpakaļ iekšā mājoklī.
„Būtiski ir tas, ka mājdzīvnieka saimnieks var būt drošs, ka viņa mīlulis mājas nepārnāks ar “kompāniju”. Viedās mājas pasargās no citu dzīvnieku iekļūšanas mājoklī un ielaidīs telpās tikai to četrkāji, kuru atpazīs pēc viņa kakla siksniņas,” stāsta E. Ivanovskis, papildinot, ka, ja mājās ir uzstādītas kameras, mīluli var novērot vai pat attālināti uzlabot tam garastāvokli ar papildu gardumu, nospiežot konkrētu taustiņu telefonā.

Ja strīdaties neizslēgtas gaismas dēļ...

Milzīga viedo māju priekšrocība, kas ne tikai ietaupa līdzekļus, bet arī samazina konfliktus “uz līdzenas vietas”, ir apgaismojuma automātiskā vadība. Kustību sensori ieslēgs gaismu, kad būsiet telpā, un izslēgs to, kad aiziesiet, līdz ar to nebūs jāstrīdas par naktī vannas istabā vai garāžā neizslēgtu gaismu.

Šī funkcija ir īpaši noderīga, audzinot bērnus, kuru bezrūpīgajai bērnībai nav nekā kopīga ar taupīšanu. Tāpat, ja izlemsiet pastaigāties naktī pa mājokli, automātiski tiks ieslēgti tikai 10% apgaismojuma — lai nepamodinātu ar spilgto apgaismojumu citus gulētājus, taču tajā pašā laikā jūs droši nokļūtu līdz vannas istabai vai virtuvei.

Vecmāmiņas un vectētiņa drošībai

„Latvijā tā vēl tikai ir nākotne, taču augsti attīstītās Eiropas valstīs automatizētās māju vadības sistēmas palīdz pieskatīt vecāka gadagājuma cilvēkus, kuri noteiktu apstākļu dēļ ir spiesti vai arī paši izvēlas dzīvot vieni. Filmēt cilvēkus viņu mājās ir aizliegts, tas ir viņu privātuma tiesību pārkāpums, taču mājas sistēmas var noregulēt atbilstoši cilvēka dzīves algoritmiem.

Piemēram, ja cilvēks ir mājās noteiktā laikā un negatavo kafiju vai neslēdz gaismu tualetē kā parasti, viedās mājas sūta šo informāciju-brīdinājumu sociālajiem darbiniekiem, kuri var piezvanīt šim cilvēkam un pajautāt, vai viss ir kārtībā, tādā veidā nevienam neradot neērtības. Tikai tad, ja šis cilvēks vairākas reizes neatbild uz zvanu, sociālie darbinieki dodas pie viņa uz mājām,” stāsta “Elektrostudijas” speciālists.