Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Kā droši iepirkties internetveikalos

Redakcija
Redakcija

Iepirkties internetā ir visnotaļ vienkārši un pat aizraujoši! Iespējams apskatīt ļoti plašu nepieciešamo preču klāstu, izvēlēties no dažādiem modeļiem, cenām, funkcijām un iespējām – turklāt, bez lielās staigāšanas pa dažādiem veikaliem un laika tērēšanas. Tiesa, iepērkoties internetā, ja patiešām vēlamies iegādāties kvalitatīvu preci par saprātīgu cenu, nāksies pavadīt noteiktu laika daudzumu, meklējot starp dažādiem piedāvājumiem, veikaliem, iespējām, tāpēc ar laika patēriņu nāksies rēķināties. Tomēr, ir taču daudz ērtāk meklēt kaut ko sēžot dīvānā ar datoru klēpī, nekā pavadīt neskaitāmas stundas reāli staigājot pa lielveikalu!

Viena no internetveikalu lielākajām priekšrocībām ir pircēja iespēja salīdzināt cenas un piedāvājumus. Meklējot kādu konkrētu preci, ir iespēja ielūkoties dažādos internetveikalu piedāvājumos, noskaidrojot - kur ir lētāk, kur izdevīgāka piegāde, kur tiek piedāvāta kāda akcija – un, pārliecinoties, ka izvēlētais internetveikals piedāvā kvalitatīvas preces (visbiežāk vērtējot pēc dažādām atsauksmēm), varam iegādāties patiešām labas preces par izdevīgām cenām!
Tomēr, lai gan iepirkšanās internetā ir vienkārša, ērta un to izvēlas arvien vairāk cilvēku, vēl ir daudz jautājumu, uz kuriem nepieciešamas atbildes – kā pareizi, droši un praktiski iepirkties internetā!

Pirmkārt, jautājums, kas uztrauc visus pircējus, kas izvēlas iepirkties internetveikalos – vai tas ir droši! No otras puses – varētu teikt, ka internetā nekas nav 100% droši – ne postot sociālajos tīklos, ne veikt dažādas ar banku saistītas darbības, ne arī iepirkties, kur jāievada visi savi personas dati un kredītkaršu dati. Tomēr, iepirkties internetā nav nekas daudz bīstamāks, kā vakarā doties pastaigā pa pilsētas ielām ar maku kabatā – varbūtības iespēja, ka notiks kas neparedzēts – aptuveni vienāda. Ja vēlamies būt īpaši piesardzīgi, labāk savu pirkumu veikšanai izvēlamies tikai zināmus internetveikalus vai iepriekš veicam izpēti, lai pārliecinātos, ka pārdevējs ir uzticams. Arī šeit var palīdzēt citu lietotāju un pircēju atsauksmes. Īpaši piesardzīgie var izmantot īpašu karti, kas nav piesaistīta pamatkontam, lai iepirktos internetā. Tā būs mazāk pamata satraukumam, ka kaut kas var notikt ar datiem. Tāpat, vēlams iepirkties internetveikalos, kas atbalsta 3D Secure drošības sistēma, ko var atpazīt pēc tādiem logotipiem kā MasterCard, Secure Code vai Verifiedby VISA. Pirms iepirkšanās un pasūtījuma noformēšanas vienmēr vajadzētu iepazīsties ar internetveikala izmantošanas nosacījumiem.

Nav īpaši lielas atšķirības, vai iepērkamies ārvalstu vai Latvijas internetveikalos – galvenais, lai lapa ir droša. Iepērkoties Latvijas internetveikalos gan ir priekšrocība – ja kaut kas neapmierina preces ziņā, vieglāk sakontaktēt pārdevēju un vienoties par apmaiņu, atgriešanu vai kompensāciju! Pirms iepirkšanās vienmēr ir derīgi izlasīt piegādes un preču atgriešanas nosacījumus, kā arī noskaidrot, vai šis piegādātājs nodrošina pirkuma saņemšanu Latvijā.
Aktuāls ir arī jautājums par to, vai ir kāda garantija, ka internetveikalu neuzlauž hakeri un neiegūst cilvēku bankas kontus. Principā - garantijas nav nekādas, jo kibernoziedznieki uzbrūk gan lieliem uzņēmumiem, gan nelieliem. Informācija, ko var iegūt uzbrukumu rezultātā, ir personas un/vai finanšu dati. Tiesa, spēt piekļūt pa tiešo tavam bankas kontam ir mazākas izredzes, bet, ja būs norādīti kartes dati, tad gan jāuzmanās. Kā jau minēts iepriekš, vislabāk, ja pirkumiem internetā ir atsevišķa karte, un vēl labāk, ja tai ir zemi pirkumu limiti.

Bieži vien, iepērkoties internetā, rodas jautājums par preču kvalitāti – vai preces nav viltotas (smaržas, piemēram), vai ļoti nekvalitatīvas (apģērbs) un tā tālāk. Tiesa, par to nekad nevaram būt pilnīgi droši, taču arī te palīdzēs atsauksmes – gan par pašu pārdevēju, gan citu pircēju - par sortimentu. Ja pamanām preces par īpaši izdevīgu cenu, labāk salīdzināt, cik tā maksā citos portālos. Ja cena atšķiras par vairākiem desmitiem eiro – varam sev pajautāt, kāpēc tā? Tomēr, ja esam atraduši internetveikalu, kur preces kvalitāte apmierina, ir vērts samaksāt reizēm arī pāris eiro vairāk, toties ar pārliecību, ka tiksim pie kvalitatīvas un labas preces.

Bieži tiek uzdots jautājums - ko darīt, ja internetveikals nesagādā pasūtīto preci, bet nauda jau ir samaksāta? Tieši tāpēc ar Latvijas interneta veikaliem ir vienkāršāk – tur daudz ātrāk var sakontaktēt klientu centru, noskaidrot kāpēc preces izsūtīšana aizkavējusies, kas radījis problēmas. Latvijas lielākie internetveikali ir tikai ieinteresēti apmierināt savu klientu vēlmes, jo neviens savam biznesam nevēlas negatīvas atsauksmes. Pieredze rāda, ka parasti visas aizķeršanās ar sūtījumiem var nokārtot un pircējs paliks apmierināts! Tomēr pamatā no šādiem gadījumiem nav pasargāts neviens.