Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


5 dzīves mācības, kuras būtu jāapgūst ikvienam

Redakcija
Redakcija

Sākt ir pats grūtākais
Saskaršanās ar jebkāda veida problēmām nomācoša. Skaidrs, ka jebkuru problēmu risināšana ir neizbēgama, tāpēc to ignorēšana neizbēgamo atliek uz vēlāku laiku. Ignorējot problēmas, mēs tās neatrisinām, bet gan novilcinām, nereti padarot tās vēl lielākas un grūtāk risināmas. Spilgts piemērs ir ātrais kredīts internetā – nespējot to atmaksāt, daudzi gluži vienkārši to ignorē, vēlāk dabūjot atmaksāt ne vien parādu, bet arī soda procentus par atmaksas kavēšanu. Galvenais ir nebaidīties no savām problēmām un atcerēties, ka tās, iespējams, nemaz nav tik trakas, kā jums šķiet. Mēs nekad nezināsim, cik sarežģīta vai, gluži pretēji, vienkārša ir situācija, kamēr neķersimies pie tās risināšanas.

Galvenais ir nebaidīties no savām problēmām un atcerēties, ka tās, iespējams, nemaz nav tik trakas, kā jums šķiet. Mēs nekad nezināsim, cik sarežģīta vai, gluži pretēji, vienkārša ir situācija, kamēr neķersimies pie tās risināšanas. Tomēr tieši saņemšanās šo situāciju risināšanai ir tas grūtākais. Kā rāda pieredze, kad saņemšanās fāze ir pārvarēta, viss pārējais ir, kā saka, “pupu mizas”, tāpēc ieskatieties savām bailēm acīs un dariet, jo tikai darot ir iespējams atrisināt problēmas, lai arī cik lielas vai mazas tās būtu.

Vēlāk jūs pateiksit sev “paldies”

Patiesību sakot, jums būtu jāsaka sev “paldies” par ikvienu soli, kas sperts pretim finansiālajai brīvībai. Skaidrs, ka neviens no mums nezina, kas mūs sagaida nākotnē, tāpēc par to, uz kurieni ved mūsu tagadnes rīcības, pateikt “paldies” ir grūti. Protams, mēs varam cerēt, ka šīs rīcības vainagosies ar mazajām uzvarām un, galu galā, ar visvareno finansiālo brīvību, tomēr, neslēpsim, ka nereti mūsu centieni cieš neveiksmi un ne pie kā laba nenoved. Lai vai kā, neveiksmes iespējamībai nākotnē nevajadzētu atturēt mūs no rīcības tagadnē. Jūs, iespējams, uzskatāt, ka izskaust jūsu sliktos naudas tērēšanas paradumus nav iespējams, tāpēc nemaz nemēģināt to darīt. Tāpat jūs varbūt domājat, ka jūs neesat spējīgi izveidot iekrājumus, tāpēc nemaz nesākat to darīt. Ziniet, ja it visi no mums šādi bezcerībā nolaistu rokas, nebūtu tādu bagāto – būtu tikai nabagie. Tomēr ir cilvēki, kas nav padevušies bezcerībai, ir kaut ko darījuši lietas labā un ir sasnieguši ārkārtīgi daudz. Tagad viņi noteikti var pateikt sev “paldies”, ka tad, kaut kad pagātnē, viņi nepadevās un mēģināja. Mēģiniet arī jūs!

Personīgo finanšu pārvaldīšana ir neizdibināms ceļojums

Ir jāsaprot, ka iegūt kontroli pār savām finansēm vienas diennakts laikā gluži vienkārši nav iespējams. Tā tās lietas nenotiek. Lai iegūtu pilnīgu kontroli pār savām finansēm, ir jānoiet garš un nereti arī grūts ceļš, bet, kad jūs būsit to izdarījuši, iegūtie rezultāti būs nepārprotami labāki nekā tad, kad jūs nebūtu darījuši absolūti neko. Lai pusceļā nezaudētu motivāciju un pacietību, sviniet ne tikai lielo uzvaru šī ceļojuma beigās, bet arī mazās uzvaras pa ceļam uz galamērķi, proti, sviniet un apbalvojiet sevi arī par maziem sasniegumiem, kas soli pa solim ved jūs uz lielo mērķi.

Mēs visi esam dažādi

Kas der visam – tas neder nekam. Kas der vienam – var nederēt citam. Stratēģija, kas nostrādāja vienā situācijā, var nenostrādāt jūsu situācijā. Ja jūs kaut ko mēģināt, bet tas nestrādā jūsu labā, jums, iespējams, ir jāpamēģina kaut kas cits. Jums nav jāiet pa ceļu, pa kuru iet lielais vairākums – jums ir jāiet pa ceļu, kas strādā jūsu labā, nevis pret jums. Pirms izmisuma mākti maināt savas darbības stratēģiju, atcerieties, ka viss nenotiek uzreiz – dažkārt, lai redzētu kādus rezultātus, ir jāpaiet laikam. Tikai tad, ja pēc laika nekas nemainās vai, vēl ļaunāk, pasliktinās, domājiet, ko jūs darāt nepareizi un ko varētu darīt, lai vērstu lietas sev par labu.

Pārstājiet vainot citus

Atzīsim, ka mēs nereti vainojam citus situācijās, kurās patiesībā esam vainīgi mēs paši. Vai tajā, ka esam iztērējuši vairāk naudas nekā vajadzēja, varam vainot kādu citu? Arī tajā, ka esam aizņēmušies ātros kredītus (krievu valodā - быстрые кредиты ), mēs nedrīkstam vainot nevienu citu, izņemot sevi pašu, jo mūs neviens nespieda tos ņemt. Protams, vainot citus vienmēr ir vieglāk nekā atzīt vainu sevī, tomēr šo pilnīgi neracionālo paradums vajadzētu izskaust no sevis. Atcerieties, ka tikai mēs paši esam tie, kas ir atbildīgi par mūsu dzīvi. Protams, gadās situācijas, kad kāds cits pārņem kontroli pār mūsu dzīvēm, tomēr, ja tas tā ir noticis, tas nozīmē, ka mēs esam zaudējuši kontroli pār savu dzīvi, un tas ne pie kā laba nenovedīs. Nereti tas “kāds cits” ir nevis kāda persona, bet gan personīgās finanses. Dariet it visu, lai jūs valdītu pār savām finansēm, nevis tās valdītu pār jums un liktu pieņemt finansiāli greizus lēmumus.