Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


10 vērtīgi padomi, kā uzturēt māju kārtībā

Redakcija
Redakcija

Ja pārvietojoties pa savu māju, uzduraties izmētātām drēbēm, papīru kalniem un citām nekārtībā esošām lietām, ziniet- jūs neesat vientuļi. Miljoniem cilvēku visā pasaulē dzīvo mājās, kurās valda nekārtība. Un, neskatoties uz to, ka mūsdienu dzīvokļiem un mājām ir tendence paplašināties, bet ģimenes locekļu skaitam- sarukt, cilvēki turpina aizkraut ar dažādiem krāmiem ne tikai savu dzīvojamo platību, bet arī pagrabus, garāžas un bēniņus. Mūsdienu mentalitāte nezin kāpēc uztiepj mums pārliecību par to, ka jo vairāk mums būs lietu, jo laimīgāki mēs kļūsim.

Patiesībā nekārtība mājās laimes sajūtu mums atņem. Ja jūsu mājoklis ir pilns ar nevienam nevajadzīgiem krāmiem, jūs nespējat pilnībā izbaudīt dzīves jaukumu un prieku, kas varētu piepildīt jūsu māju, taču netiek tur iekšā caur nepārkāpjamo nekārtības sienu. Visu dzīvības enerģiju pārņem un aprij krāmi. Tie jūs psiholoģiski iztukšo, un jūs vairs nespējat izbaudīt mieru un justies laimīgi.

Ja esat nolēmuši atbrīvot māju no krāmiem, necentieties to izdarīt vienā vakarā vai dienā- tā jūs tikai novedīsiet sevi līdz spēku izsīkumam. Atbrīvojieties no krāmiem pamazām un pakāpeniski.

Lūk, daži padomi, kas jums palīdzēs:

1. Vienā uzkopšanas reizē atbrīvojiet no krāmiem tikai vienu telpu.

Ja beidzot esat nobrieduši kārtības ieviešanai savā mājā, nemetieties uzreiz virsū visām istabām. Izvēlieties vienu istabu vai pat istabas zonu un savediet kārtībā to. Nākošajā reizē (ieplānojiet šo laiku savā kalendārā) ķerieties klāt nākamajai istabai.
Ļoti bieži gadās tā, ka ja ģimenē ir mazi bērni, tad viņu rotaļlietas ir izmētātas pa visu māju vai dzīvokli. Gadās pat tā, ka to glabāšanai nav ierādīta noteikta vieta. Un tas bieži vien notiek tāpēc, ka cilvēkiem, darot savus ikdienas darbus, vienkārši neatliek laika un spēka, lai atrisinātu šo problēmu. Ja šī liksta piemeklējusi arī jūs- lūk, jums lielisks sākums, lai tiktu galā ar nekārtību savā mājā.

Starp citu, ja kādā no telpām jūs plānojat veikt remontu vai mainīt mēbeles, izvēlaties daudzfunkcionālus risinājumus, kas piedāvā papildus vietu dažādu mantu uzglabāšanai kā, piemēram, izbīdāmas atvilktnes, plauktus, nišas u.c.

2. Sekojiet "ieejas- izejas" principam

Ļoti svarīgs krāmu šķirošanas princips ir tajā apstāklī, ka sākumā visas pa istabu izmētātās un nekārtīgi saliktās mantas salasa vienā kaudzē un noliek istabas vidū uz grīdas vai iznes citā telpā. Pēc tam tās sašķiro divās kategorijās: "atstājamās" un "atdodamās, izmetamās vai pārdodamās". Atpakaļ istabā ienes tikai tās lietas, kas iešķirotas kategorijā "atstāt", un tikai tās sakārto atpakaļ skapjos un plauktos.

Vēl viena svarīga lieta: neaizraujaties ar iepirkšanos dažādās izpārdošanās- mantas, ko tajās iegādāsieties aizņems jūsu mājā papildus vietu. Ja nu kāda lieta tiešām jums nepieciešama un nespējat atturēties no vilinājuma iegūt to savā īpašumā, vismaz sekojiet "ieejas- izejas" principam: iegādājoties kaut ko jaunu, jūs automātiski atbrīvojaties no kādas vecas lietas. Tie paši nosacījumi attiecināmi arī uz traukiem, dvieļiem veļu un citām precēm.

3. Ņemiet vērā istabas nozīmi un atmosfēru, kādā tai jāvalda

Labs piemērs ir guļamistaba. Ar tās nozīmi viss ir skaidrs, ar atmosfēru arī- intimitāte un romantika. Ja jūsu guļamistabā valda miers un labsajūta, tad arī cilvēku attiecības būs harmoniskas. Viņi viens otru mīlēs un rūpēsies viens par otru, un šī atmosfēra būs raksturīga visai mājai. Taču kad guļamistabā valda nekārtība un tajā pilns ar liekām mantām, te nu nekāda romantika nebūs sagaidāma. Tāda vieta kļūst nepiemērota cilvēku atpūtai un nepilda savu tiešo funkciju.

Tāpēc ņemiet vērā istabas nozīmi, to, kam tā paredzēta un aizvāciet no turienes visas lietas, kas tai neatbilst. Lai katrai telpai ir savs gars un atmosfēra.

4. Pārvērtiet mājas kārtošanu aizraujošā pasākumā visai ģimenei

Visiem ģimenes locekļiem ir jāiemācās sakārtot un novietot lietas tām paredzētajās vietās. Ņemiet talkā fantāziju un pamēģiniet pārvērst mājas sakopšanu izklaidē vai rotaļā. Piemēram, jūs varat katram ģimenes loceklim iedot kasti un noteikt, kādas lietas ir viņa pārziņā: drēbes, grāmatas, rotaļlietas utt. Pēc signāla katrs dalībnieks sāk savu kasti piepildīt ar attiecīgām lietām, lai pēc tam tās sakārtotu. Uzvar tas, kurš pirmais ticis galā ar savu pienākumu.

Noteikti katrai lietai atvēliet konkrētu vietu un uzturiet to vienmēr kārtībā. Visvienkāršākais veids kā to darīt - katru reizi, kad kāda lieta paņemta, nolikt to atkal savā vietā.

5. Izstrādājiet koncepciju

Viens no veidiem, kā cīnīties ar aizkrāmētām telpām, ir tā saucamā "ātrā starta metode". Kaut arī vajadzīgi vairāki gadi, lai aizkrautu savu māju ar dažādām lietām, mums jāiemācās burtiski pāris minūtēs tikt skaidrībā ar to, vai kāda konkrēta lieta mums patiešām vajadzīga jeb tā ir absolūti lieka. Tātad jāsaprot, ko atstājam un ko metam laukā.

Tāpēc katrai jūsu telpai jāizstrādā koncepcija- ko jūs gribat tajā redzēt un kādai jābūt tās funkcijai. Pēc tam lietas, kas šajā telpā atrodas, jāšķiro pēc principa, kas palīdz acumirklī izlemt- ierakstās šī lieta jūsu koncepcijā vai nē. Centieties neiziet uz kompromisu un mācieties ātri atvadīties no lietām, kas ir novecojušas, kļuvušas nevajadzīgas vai bezjēdzīgas.

6. Māciet saviem bērniem pareizi kārtot mantas

Nevienam nav noslēpums, ka galvenie mājas kārtības jaucēji ir bērni (kaut gan arī dažus vīriešus var ieskaitīt šajā kategorijā). Lai jūsu bērni nekļūtu par galvenajiem nekārtības sabiedrotajiem, māciet tiem pareizi sakārtot savas lietas. Iedodiet savam bērnam vienu maisu atkritumiem un divas tukšas kastes. Palūdziet, lai visus atkritumus viņš samet maisā, bet kastēs saliek to, ko gribētu kādam atdāvināt vai pārdot. Pēc tam drošības pēc gan pārbaudiet kastu saturu. Periodiski šādu tīrīšanu atkārtojiet.

7. Izmantojiet speciālu drēbju pakarināšanas sistēmu, lai noteiktu populārākās mantas

Viena no visvairāk izplatītajām un nopietnākajām problēmām mūsu mājās ir skapju satura organizēšana. Tie vienmēr ir piebāzti līdz pat augšai, (sevišķi tiem, kas nelaiž garām izpārdošanas) kaut gan īstenībā mēs 80% gadījumu valkājam tikai 20% no sava apģērbu kalna.

Lai noteiktu, kurus apģērba gabalus velkam mugurā biežāk, bet kas vienkārši aizņem vietu un tā arī paliek neuzvilkts, izmēģiniet sekojošu eksperimentu. Pakariet visas savas drēbes uz pakaramajiem pleciņiem vienā virzienā (tā, lai pakaramo pleciņu āķīši būtu vienā virzienā). Pēc tam, kad esat kādu apģērbu uzvilkuši, pakariet to uz otru pusi. Pēc sešiem mēnešiem ieskatieties skapī un pārbaudiet, kas tur tā arī palicis karājoties, kā sākumā iekārts. Šīs lietas jūs neesat pusgada laikā ne reizi uzvilkuši mugurā. Pārskatiet tās vēlreiz, uzdodot sev jautājumu: vai es vispār kādreiz tās uzvilkšu?

Atšķirojiet to, ko neesat vilcis mugurā vairāk par gadu, kā arī to, kas izgājis no modes, neder pēc izmēra vai nepatīk- tagad jums ir lieliska iespēja no tā visa atbrīvoties.

8. Ja šaubieties par kādas lietas pielietojumu, droši atbrīvojieties no tās

Ja šķirojot mantas, jūs pārņem šaubas- atstāt vai nē kādu konkrētu lietu- tas nozīmē, ka ir pienācis laiks no tās atbrīvoties. Pat mirkli gara šaubīšanās traktējama par labu izmešanai.

9. Izveidojiet virtuvē maģisko trīsstūri

Vai zināt, ka sakārtota virtuve palīdz nomest lieko svaru? Viss ir atkarīgs no jūsu dzīvesveida: jūs nevarat būt slaids cilvēks, ja jūsu mājā, un īpaši virtuvē, visapkārt ir netīrība un nekārtība.
Ja guļamistaba rada mājās atmosfēru, tad virtuve piepilda māju. Ne jau ēdiena ziņā, bet jūsu dzīvesveida ziņā- jo tieši virtuve bieži vien ir populārākā un apmeklētākā vieta mājā.

Ir viens labs paņēmiens, kā virtuvi uzturēt kārtībā: izveidojiet tajā "maģisko trīsstūri", kas savieno plīti, izlietni un ledusskapi. Visas virtuves ierīces, kuras bieži lietojat, novietojiet trīsstūra zonā. To, ko lietojat retāk, iznesiet no šīs zonas laukā. Tādā veidā jūs ieekonomēsiet ļoti daudz sava tik dārgā laika.

10. Nosakiet vajadzīgās virtuves ierīces ar "kartona kastes" testa palīdzību.

Ja gribat saprast, kuras virtuves ierīces un aprīkojumu jūs lietojat visbiežāk, pamēģiniet veikt sekojošu testu: noceliet no plauktiem visas ierīces un salieciet tās kastē. Mēneša garumā visas ierīces, ko izmantosiet, izņemiet no kastes un pēc izmantošanas nolieciet atpakaļ vecajā vietā uz plaukta nevis kastē. Pēc mēneša paskatieties, kādas ierīces palikušas kastē- visticamāk, tās jums nav vajadzīgas.

Lai veicas kārtības ieviešanā un savas dzīves sakārtošanā!

Šajā Apgādā Zvaigzne ABC izdotajā Marijas Kondo starptautiskajā bestsellerā "Kārtības maģija", kurā atainotas jaunākās dzīvesstila tendences, uzzināsiet, kā sakopt savu dzīves telpu un baudīt unikālo kārtības maģiju – mierīgu, motivējošu prāta stāvokli.

KĀRTĪBAS MAĢIJA ir kārtošanas rokasgrāmata. Tās autore japāniete Marija Kondo lasītāju soli pa solim iepazīstina ar savu unikālo metodi mantu sakārtošanai un uzglabāšanai.
Marija Kondo piedāvā daudz praktisku un neparastu padomu un sola, ka pietiek visas lietas vienu reizi rūpīgi sašķirot, lieko izmest un atlikušo sakopt, lai vairs nekad ar to nebūtu jānodarbojas. Efektīvās metodes atslēga ir mantu šķirošana pēc kategorijām. Rezultāts ir paliekošs! Kondo skolniekiem papildus konsultācijas nevajag, jo viņu mājās turpina valdīt kārtība.

"Mājas sakārtošana ir brīnums, kas rada enerģisku un laimīgu dzīvi! Sakārtojot māju un samazinot mantu daudzumu, atklāsiet savas patiesās vērtības un to, kas jums dzīvē patiešām svarīgs." Marija Kondo

Marija Kondo (Marie Kondo) ir uzkopšanas konsultante no Japānas, kura jau kopš bērnības aizrāvusies ar telpu sakārtošanu un sakopšanu. Vēl koledžā mācoties, radījusi oriģinālu KonMari Method ™ un nodibinājusi konsultāciju uzņēmumu. Marija ir pasaules bestsellera The Life Changing Magic Of Tidying (“Brīnumainā kārtošana, kas maina dzīvi”) un tās turpinājumu autore. Viņas grāmatas, blogs un kursi, tostarp arī sakārtošanas un mantu uzglabāšanas seminārs uzņēmumu vadītājiem, gūst sensacionālus panākumus.