Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Iekrāt rītdienai vai dzīvot šodienai - kā būtu pareizi

Redakcija
Redakcija

Kad runa ir par uzkrājuma veidošanu, ir dzirdami dažādi attaisnojumi. Daži saka, ka viņi nesaņem pietiekami daudz naudas. Tas ir saprotami, ja vien tā ir taisnība. Kādi citi uzskata, ka jādzīvo šai dienai, par nākotni nedomājot.

Bet kādēļ cilvēki ir vienaldzīgi pret nākotnes plānošanu? Lielā mērā tā ir mūsdienu kultūras problēma - kaut kādu iemeslu dēļ arvien vairāk vērojama tendence dzīvot šim brīdim, nevis izstrādāt panākumu plānu, vainot pie savas situācijas valdību vai vecākus, nevis uzņemties atbildību par savu dzīvi. Šajā laikā daudz vieglāk ir gaidīt, kad kāds novērsīs problēmas, nekā pašam tās risināt. Un, kā vienmēr, tūlītējai iegribu apmierināšanai ir lielāka nozīme, kā pacietīgai nogaidīšanai.

Ja krīze tomēr atnāk?

Sauklis ‘’dzīvojam tikai vienreiz’’, protams, ir patiess, tomēr dzīve nesastāv tikai no skaistām, iepriekš paredzamām lietām. Tā mēdz sagādāt dažādus pārsteigumus, kas ne vienmēr ir patīkami. Ko darīt, ja neplānoti saplīst automašīna? Kā rīkoties, ja steidzami nepieciešama nauda kāda svarīga rēķina apmaksai? Protams, mūsdienās teju ikviens zina, kas ir kredītlīnija, taču, cik prātīgi ir paļauties uz to vien? Uzkrājuma veidošana palīdzēs justies daudz drošāk par savu nākotni un mazinās stresu krīzes situācijās.

Ja nu Tu dzīvo ļoti ilgi?

Tas, ka cilvēki nedomā par nākotni, ļoti bieži nozīmē to, ka viņi nedomā arī par savu pensiju. Mēs dzīvojam laikmetā, kas pilns ar dažādiem riskiem – slimības, ceļu satiksmes negadījumi, dabas stihijas. Vai, to apzinoties, nevajadzētu dzīvot tā, kā vēlamies? Vai nevajadzētu beigt raizēties par naudu (un nākotni)? No vienas puses šāds domāšanas veids ir saprotams, taču no otras… Katram cilvēkam, kurš pārliecina sevi, ka līdz pensijai nenodzīvos un izmanto to kā attaisnojumu, ir zināms kāds seniors, kurš cīnās par iztiku un vēlas, kaut jaunībā būtu pieņēmis saprātīgākus lēmumus. Tādēļ ir vērts domāt ne tikai par šo brīdi, bet arī par nākotni – pat, ja šķiet, ka tā vēl ir ļoti tālu.

Uzkrājuma veidošana – ar ko sākt?

Lai uzkrājuma veidošana veiksmīgi izdotos, noderēs vairāki ieteikumi:
• Nosaki mērķi – sākot veidot uzkrājumu, svarīgi noteikt mērķi. Eksperti iesaka uzkrājumu neplānotām situācijām izveidot apmēram 6 mēnešalgu apmērā. Ja krāj pensijai, vari izmantot internetā pieejamos kalkulatorus, lai uzzinātu, kādu naudas summu atlikt šim mērķim;
• Sāc ar nelielu naudas summu – lai saglabātu motivāciju ilgtermiņā, uzkrājuma veidošanu vajadzētu sākt ar nelielu naudas summu, to pakāpeniski palielinot;
• Atceries par regularitāti – viens no veiksmes noslēpumiem ir naudu šim mērķim atlikt regulāri, piemēram, katrā algas dienā. Šeit var palīdzēt interneta bankās pieejamie automātiskie maksājumi, ar kuru starpniecību konkrētā datumā uz krājkontu tiek pārskaitīta noteikta naudas summa.

Ja šķiet, ka naudas šim mērķim nepietiek, vērts pievērst uzmanību ne tikai saviem ienākumiem, bet arī izdevumiem. Ilgāku laika periodu sekojot līdzi tēriņiem, bieži vien var atrast dažādus liekos izdevumus, kurus iespējams samazināt.

Nobeiguma vietā
Kamēr cilvēks dzīvo tikai šim brīdim, nedomājot par turpmāko, varbūtība, ka finansiāli izaicinājumi pārsteigs nesagatavotu, ir reāla. Un tomēr – vienīgā diena, kas mums pieder, ir šodiena. Tādēļ dzīvojiet tagad. Tērējiet naudu lietām, kuras vēlaties visvairāk. Izbaudiet katru dienu, it kā tā būtu pēdējā. Ceļojiet. Pavadiet neaizmirstamus mirkļus kopā ar ģimeni un draugiem. Piepildiet savus sapņus. Pa to laiku ietaupiet un ieguldiet tā, it kā grasītos dzīvot vēl ļoti ilgi. Iespējams, tieši tā tas arī būs.