Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Kā saglabāt labu kredītvēsturi

Redakcija
Redakcija

Kredītvēsture ir viens no tiem aspektiem, ko potenciālais aizdevējs noteikti pārbauda, lai izlemtu par sadarbības iespēju ar kredīta pieteikuma iesniedzēju. Kredītvēstures stāvoklim ir ļoti liela ietekme uz kredītdevēja lēmumu. Tieši negatīva kredītvēsture var kļūt par iemeslu, kāpēc aizdevums tiek atteikts. Tāpēc ikvienam patērētājam ir būtiski zināt, kā veidojas viņa kredītvēsture, kā to var uzlabot un kā rīkoties, lai tā vispār netiku sabojāta.

Kāda informācija parādās kredītvēsturē

Kredītvēsture ir sava veida informācijas krātuve, kur parādās ziņas par konkrētā cilvēka bijušajām un esošajām finanšu saistībām. Gan tām, kas ir izpildītas, gan tām, kas nav izpildītas. Šajā reģistrā nonāk informācija par patēriņa kredītiem, kredītkartēm, līzingiem, hipotekārajiem kredītiem, studiju un studējošo kredītiem, arī par kavētiem rēķiniem un neapmaksātām soda kvītīm.

Jāatceras, ka informācija šajā reģistrā saglabājas ilgi, tie var būt 10 un pat vairāk gadi. Tāpēc katram jāpadomā, kādu viņš veido savu kredītreitingu. Ja pret šo situāciju attiecas vieglprātīgi, tad var sanākt, ka reiz tas atspēlējas pašam. Piemēram, kad būs nepieciešams hipotekārais aizdevums mājokļa iegādei, aizdevējs var pieprasīt ļoti augstu procentu likmi vai pat vispār atteikt aizdevuma izsniegšanu.

Kā noskaidrot savu kredītvēsturi

Lai gan katrs jau pats var nojaust, kāda izskatās viņa kredītvēsture, tomēr nereti tur var sagaidīt kāds pārsteidzošs ieraksts, par kura esamību varat būt aizmirsis. Lai uzzinātu savu kredītvēsturi, var izmantot mājaslapu www.manakreditvesture.lv, kur var ielogoties ar saviem internetbankas datiem. Šajā vietnē divas reizes gadā savu kredītvēstures pārskatu var saņemt bez maksas.

Kā sliktu kredītvēturi padarīt labāku

Lai gan slikta kredītvēsture ilgu laiku var atstāt negatīvas sekas uz patērētāja iespējām izmantot kredītpakalpojumus, tomēr tas nav arī pasaules gals, jo pastāv iespējas kredītvēsturi arī laika gaitā uzlabot. Jāsaprot, ka to nav iespējams izdarīt vienā dienā.

Pirmais un ātrākais veids, kā vērst situāciju uz labu, ir nomaksāt visus parādus un atrisināt neizpildītās saistības, kas parādās kredītvēsturē. Ja pēc tam vairākus gadus neparādās nekādi negatīvi ieraksti, tad kredītdevējiem vairs nebūs iemesla šaubīties par klienta godīgumu un atbildību.

Ja savas saistības tomēr neizpilda, kas noteikti nav labākais risinājums, tad vairāk nekā pēc 10 gadiem ieraksti kredītvēsturē arī vairs var neparādīties. Lai gan šāda pieeja, kad tiek gaidīts, kad “aizmirsīs” par jūsu slikto kredītvēsturi, nav tā labākā pieeja, jo tas neliecina, ka ir uzlabojusies jūsu finanšu pratība un atbildība.

Ko darīt, lai kredītvēsture netiktu sabojāta

Tiem, kuri vēl savā dzīvē nav pieļāvuši kādas paliekošas finanšu kļūdas, vieglākais ceļš, kā sevi pasargāt no sliktas kredītvēstures, ir ievērot dažus nosacījumus. Tas attiecas arī uz tiem, kuri vēlas uzlabot savu kredītvēsturi un nesabojāt to vēl vairāk. Tas var izdoties, ja vismaz piecus un vairāk gadus netiek pieļautas finanšu kļūdas.

• Vienmēr laikus jānomaksā visi rēķini – telefona, TV, komunālie, soda kvītis un citi pakalpojumu rēķini.
• Pret savām esošajām kredītsaistībām jāizturas ar lielu nopietnību – maksājumi jāveic laikus. Problēmu gadījumā savlaicīgi jāsazinās ar aizdevēju, lai meklētu risinājumus un izvairītos no negatīviem ierakstiem kredītvēsturē.
• Izvēloties kredītpakalpojumu, jābūt atbildīgiem. Tas nozīme, ka jāaizņemas tikai tik, cik nepieciešams un atbilst maksātspējai. Jāizvēlas atbilstošs maksājumu grafiks. Kā arī jāsalīdzina dažādi kredītu pakalpojumi, lai izvēlētos piemērotāko uzticamāko un izdevīgāko.
• Ja ir daudz aizdevumu, labāk veikt kredītu apvienošanu. Tas palīdzēs vairākus aizdevumus pārvērst vienā aizdevumā un vienā maksājumā. Tad kredītvēsture jau izskatīsies daudz labāk. Kā arī varēs samazināt izdevumus par aizdevumiem.
• Jāveido naudas uzkrājumi. Tie palīdzēs radīt drošības spilvenu, kas noderēs tad, ja kādu apstākļu dēļ vajadzīgajā datumā vai brīdī nebūs iespējams samaksāt rēķinus, tajā skaitā arī kredītmaksājumus.