Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Katra desmitā ģimene Eiropā izmanto nepareizas metodes veļas mazgāšanā

Redakcija
Redakcija

Vismaz reizi nedēļā atvēlam laiku veļas mazgāšanai – ņemot vērā, ka lielākoties mājsaimniecībās ir tāda ierīce, kā veļas mazgājamā mašīna, tas nebūt nav pats nogurdinošākais darbs. Atliek vien ievietot veļas mašīnā mazgāšanai paredzētās drēbes, nospiest dažas pogas, izvēlēties režīmus, pievienot veļas pulveri un mīkstinātāju – un varam doties lasīt grāmatu vai skatīties filmu, kamēr ierīce visu izdarīs mūsu vietā. Tomēr ne vienmēr viss ir tik vienkārši, kā tas izskatās.

Arī veļa jāmazgā pareizi, izvēloties atbilstošu veļas mašīnu un atbilstošus mazgāšanas ciklus. Dažādi Eiropā veikti pētījumi rāda, ka ik gadu gana daudz sanāk izdot sabojāta apģērba dēļ – tieši nepareizas mazgāšanas rezultātā. Ja izvēlamies nepareizos mazgāšanas režīmus, veļa var sarauties, izstaipīties, sakrāsoties vai pat var rasties caurumi audumā. Reizēm apģērbs neizmazgājas pilnībā un tā jāpārmazgā, tērējot gan laiku, gan elektrību un ūdeni.

Un lai gan bieži vien domājam, ka visas veļas mašīnas, vairāk vai mazāk ir vienādas, tomēr tās atšķiras, piedāvājot aptuveni vismaz 12 dažādus apģērba mazgāšanas režīmus. Vai mēs katrs zinām, cik režīmi vispār pieejami mūsu veļas mašīnai un kurus no tiem izmantojam ikdienā? Vai ātrā mazgāšana patiešām būs piemērota vienmēr, kā izvēlēties pareizo temperatūru un kad likt lietā saudzīgo mazgāšanu? Lielākoties izvēlamies mazgāt apģērbu vienā un tajā pašā standarta režīmā, vien retu reizi palūkojot apģērba mazgāšanas instrukciju un izvēloties īpaši piemērotu mazgāšanas režīmu specifiskiem audumiem.

Protams, veļas mašīna jāizvēlas ne tikai pēc tai pieejamajiem mazgāšanas režīmiem vien. Ir vēl daži citi padomi un detaļas, kas jāņem vērā, lai patiešām izdotos iegādāties ierīci, kas kalpos labi, pareizi un nenāktos vilties, ņemot ārā drēbes no veļas mašīnas, apjaušot, ka tās sabojātas. Bieži vien pie drēbju sabojāšanas tomēr esam vainīgi paši, nevis ierīce, jo neesam pievērsuši uzmanību norādījumiem un instrukcijām, izvēloties pareizo mazgāšanas režīmu.

Standartā veļas mašīnas var būt divu tipu: vertikālā veļas mašīna (veļa tiek ielikta mašīnā no augšas) vai arī horizontālā veļas mašīna (veļa tiek ielikta veļas mašīnā no priekšpuses). Vertikālā veļas mašīna aizņems mazāk vietas, tāpēc būs piemērota ja esam ierobežoti telpā. Arī vāks, kas paceļas uz augšu, saglabā vietu apkārt mašīnai. Turklāt, vāku var pacelt arī tad, ja veļas mazgāšana jau ir sākusies, ja nu aizmirsies kādu veļas gabalu pievienot mazgāšanai. Savukārt horizontālo veļas mašīnu var izmantot kā papildus plauktu, lai glabātu mājas ķīmiju, pulverus. Tikpat liela nozīme ir veļas mašīnas ietilpībai – lai nav tā, ka iegādājamies pārāk mazas ietilpības veļas mašīnu un tad nu nākas visu nedēļas laikā sakrāto veļu mazgāt ar trīs vai četriem “piegājieniem”. Tā tērējam gan daudz vairāk elektrības, gan ūdens, gan arī sava laika. Daudz praktiskāk ir saprast šo faktoru jau pie pirkšanas – cik ģimenē ir cilvēku, cik daudz un bieži tiek mazgāta veļa. Vai pietiks ar 5 kilogramu ietilpību, vai tomēr būtu nepieciešama veļas mašīna ar divreiz lielāku ietilpību? Ierīces kvalitāti nosaka trīs burti, kuri arī ir nosaka mazgāšanas, enerģijas patēriņa un ekstrakcijas klases. Klases var vārstīties no “G” (sliktākā) līdz “A” (labākā). Mazgāšanas kvalitāte nosaka to, cik labi un tīri veļa būs izmazgāta. Ekstrakcijas klase norāda, cik slapjas drēbes būs, pēc veļas žāvēšanas procesa veļas mašīnā. “A” klases rādītājs ir apmēram 40% mitruma, bet “C” klases mitrums būs apmēram 60%. Pēdējais - enerģijas patēriņa klase nosaka cik daudz elektrības tiks patērēts mazgāšanas procesā.

Bet ja pievēršam uzmanību tieši mazgāšanas režīmiem – mūsdienās izstrādāta pat ar viedtālruni vadāma veļas mašīna, kas nu pieejama arī Baltijā. Tajā iebūvēta inovatīvā Wi-Fi tālvadības sistēma un ērti lietojams skārienjutīgs ekrāns, kas palīdz izvēlēties piemērotāko veļas mazgāšanas programmu. Šāda modeļa veļas mašīna nodrošina pavisam jaunu apģērba mazgāšanas pieredzi, atļaujot veļas mašīnu ieslēgt ar viedtālruņa palīdzību, neatrodoties mājās, bet, piemēram, iepērkoties vai atpūšoties kopā ar ģimeni. Tā krietni vien vairāk varam ietaupīt savu laiku. Jaunajai ierīcei ir arī auto optimal funkcija, kas pati izvēlas atbilstošāko mazgāšanas programmu, ņemot vērā veļas apjomu, netīrības pakāpi un mazgāšanas temperatūru – tātad, kļūdu ar mazgāšanu praktiski nevajadzētu būt vispār. Tāpat veļas mašīna pati nosaka nepieciešamo ūdens, veļas mazgājamā līdzekļa un mīkstinātāja daudzumu. Ja nepieciešams iebūvētā funkcija pagarinās mazgāšanas vai skalošanas ciklu, nodrošinot, ka drēbes ir pilnībā tīras.

Apskati plašo sadzīves tehnikas piedāvājumi interneta veikalā 220.lv!