Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Vērtīgi padomi šūšanas iesācējiem

Redakcija
Redakcija

Šūšana ir ļoti vērtīga un noderīga prasme. Tā ir iespēja radīt jaunu apģērbu un uzlabot jau esošo, izgatavot dažādus tekstila priekšmetus, rotaļlietas, dekorācijas, dāvanas utt. Iemācīties šūt nav neiespējami – tam nepieciešama vien pacietība un daudz, daudz mēģinājumi. Lai atvieglotu šo procesu un Jūs spētu iemācīties šūt pēc iespējas ātrāk un labāk, esam apkopojuši vērtīgus padomus šūšanas iesācējiem.

Izvēlieties pareizo un sev piemērotāko šujmašīnu

Protams, ja Jums jau ir šujmašīna, Jums nav jāiegādājas jauna. Tomēr, ja esat pilnīgs iesācējs bez šujmašīnas, sākumā Jums noteikti jāpievērš uzmanība šujmašīnām, kas paredzētas tieši iesācējiem.
Viena no labākajām opcijām – Brother šujmašīnas, ko iespējams iegādāties 220.lv. Tās ir vienkāršas, praktiskas, taču tajā pat laikā ar tām darbojas gan iesācēji, gan profesionāļi.

Izmantojiet saskaņotus diegus

Šujmašīna izmanto divas spoles. Lai izvairītos no nevienmērīgas diega spriegošanās, sprūšanas un lūzumiem, vienmēr izmantojiet viena veida diegu (vienāda materiāla un biezuma) gan augšā, gan apakšā.

Protams, vajadzības gadījumā krāsas varat sajaukt un savstarpēji kombinēt, lai tās atbilstu audumam vai radītu dekoratīvu šuvi. Tomēr vienmēr atcerieties, ka diegiem vienmēr jābūt viena veida!

Vienkāršākais veids, kā saskaņot diegus – katru šūšanas sesiju sākt ar sākt ar tukšu spoli, kas tiek patstāvīgi aizpildīta. Ja bieži izmantojat vienu un to pašu spoli, piepildiet vienlaicīgi vairākas spoles, lai katru reizi nevajadzētu to darīt no jauna. Lai būtu drošs, ka diegi ir saskaņoti, atzīmējiet tos vai glabājiet tos vienuviet.

Nodrošiniet taisnas un rūpīgas līnijas

Tas var šķist sarežģīti, ja nekad agrāk neesat lietojis šujmašīnu, bet noteikti nevajag baidīties vai dusmoties, ja tas neizdodas. Lai nodrošinātu pēc iespējas taisnāku līniju, novietojiet auduma malu gar vienu no adatas plāksnes līnijām un, kamēr šujat, turiet to stingri un taisni.

Sākumā šujiet lēni. Kad jūtaties pārliecināts par savām spējām, palieliniet ātrumu. Pievērsiet uzmanību centrējumam, nevis adatai vai šuvei, jo tās kustas pārāk ātri, lai Jūsu acis tās spētu izsekot, turklāt tādējādi Jūs neredzēsiet kopskatu.

Lai izveidotu vienmērīgu līkumu, lēni pagrieziet audumu, izmantojot abas rokas. Dariet to vienmērīgā, nepārtrauktā kustībā. Ja apstājaties, vienmēr dariet to ar adatu uz leju!

Sākumā turiet diegu galus

Kad veidojat pirmās šuves, diegu gali ir vaļīgi. Ja neturēsiet tos, tie iespiedīsies šujmašīnas mehānismā un daudzos gadījumos ievilks līdzi arī audumu, īpaši, ja tas ir viegls un plāns. Lai izvairītos no šīs jucekļa un caurumiem audumā, sākumā, pirms veidojat pirmās šuves, ar kreiso roku pieturiet diegu galus.

Pirms šūšanas izgludiniet audumu

Ja pirms šūšanas izgludināsiet audumu, spēsiet izvairīties no līkām un paviršām šuvēm. Ja audums ir ļoti saburzīts, izmantojiet gludekli, taču, ja tas nav pārāk saburzīts, nogludiniet visas līnijas ar rokām. Tas ir papildu darbs, kas prasa papildu laiku, taču tas manāmi atvieglo šūšanas procesu.

Mēģiniet, mēģiniet un vēlreiz mēģiniet

Kā jebkurā citā jomā - jo vairāk mēģināsiet, jo labāk Jums izdosies! Šuvēji, īpaši iesācēji, protams, vēlas ķerties pie darba pēc iespējas ātrāk, taču jāņem vērā, ka katram audumam, diegam, šūšanas tehnikai un pat šujmašīnai ir savas īpašības un īpatnības, kas jāzina.

Sākumā veltiet laiku, lai trenētos uz rezerves auduma. Izmantojiet rezerves audumu ikreiz, kad mēģināt kādu jaunu tehniku vai paņēmienu – tā varēsiet būt drošs, ka neatgriezeniski nesabojājat īsto darba audumu.

Glabājiet audumu atgriezumus

Audumu atgriezumi ir noderīgi treniņiem, un tos pavisam noteikti nevajadzētu izmest! Tāpat tos var izmantot mazākiem darbiem vai, piemēram, lai labotu un papildinātu lielākus darbus.

Rūpējieties par savu galveno instrumentu – šujmašīnu

Laiku pa laikam iztīriet savu šujmašīnu. Bieži vien šujmašīnā tiek ierauti diegi un mazi auduma gabaliņi, un tas var ietekmēt šujmašīnas veiktspēju (nav iespējams pamanīt uzreiz) un trokšņa līmeni (var pamanīt uzreiz). Uzglabājot šujmašīnu, nosedziet to, lai pasargātu no putekļiem.

Daudzas interneta veikalā 220.lv pieejamās šujmašīnas tiek pārdotas kopā ar mīkstu pārvalku, taču, ja Jums tāda nav, tas ir pavisam viegli izgatavojams. Laba un regulāra kopšana var aiztaupīt ceļojumu uz remontdarbnīcu!