Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Pieci svarīgi finanšu lēmumi, kas jāpieņem jauniešiem

Redakcija
Redakcija

Finansiālus lēmumus mēs pieņemamam katru dienu. Daži no tiem ir nelieli, piemēram, kāda pirkuma veikšana, citi daudz nozīmīgāki – piemēram, jauna darba uzsākšana. Taču ikviens no tiem var ietekmēt mūsu nākotni.

Pieņemot šos lēmumus, mēs ne vienmēr zinām, kā tie mūsu dzīvi ietekmēs ilgtermiņā. Tikai vēlāk – atskatoties atpakaļ – mēs varam izvērtēt, kuras izvēles bija gudras, kuras – mazāk veiksmīgas. Tomēr ir kāds diezgan drošs veids, kā pieņemt pareizus lēmumus jau šodien, zinot, ka tie nākotnē atnesīs labus rezultātus – mācīties ne tikai no savas, bet arī no citu pieredzes.

Izglītības iegūšana
Viens no būtiskākajiem finansiālajiem lēmumiem saistīts ar izglītību - nav noslēpums, ka cilvēki ar augstāku izglītības līmeni attiecīgi arī saņem lielāku algu. Taču problēma slēpjas tajā, ka iegūt augstāko izglītību bez naudas līdzekļu ieguldīšanas mūsdienās ir praktiski neiespējami. Pat tiem, kuri tiek budžeta grupā, jārēķinās ar izdevumiem par mācību materiāliem, transportu, ēdienu, dzīvesvietu un citām svarīgām lietām. Lai segtu visus tēriņus, daudzi izmanto kredītus, tomēr jārēķinās, ka tie pēc studiju beigšanas jāatmaksā – tas nozīmē, ka šim mērķim būs jāatvēl daļa no algas.

Lai arī došanās uz augstskolu vai koledžu var būt labs finansiāls lēmums, tomēr tā nebūt nav vienīgā izvēle. Ir daudzas jomas, kurās var dabūt labi atalgotu darbu arī bez augstskolas diploma.
Protams, pats svarīgākais ir izvēlēties to, kas patiešām interesē – nav jēgas pavadīt vairākus gadus studējot, lai pēc tam darītu darbu, kas nesagādā nekādu prieku. Atrodi to, kas patiešām interesē un veido karjeru, lai varētu strādāt un iegūt ne tikai atalgojumu, bet arī gandarījumu par paveikto.

Darba izvēle
Daudzkārt dzirdēts apgalvojums, ka, strādājot pie kāda cita, finansiālu stabilitāti iegūt nav iespējams. Tomēr, uzsākot savu biznesu, pastāv risks ne tikai palikt bez peļņas, bet arī zaudēt visu tajā ieguldīto. Tātad, ja Tu dari darbu, kas patīk, iespējams, uzsākt biznesu, nebūs pats gudrākais lēmums. Taču, ja biznesa uzsākšana ir Tavs sapnis, Tu vari uzņemties šo risku – vismaz tik ilgi, kamēr Tev ir rezerves plāns.

Mājokļa iegāde
Vēl viens nozīmīgs lēmums ir dzīvesvietas meklējumi, kad jāizdara izvēle – mājokli labāk pirkt vai īrēt?
Īrējot dzīvesvietu, Tu maksā par tiesībām to izmantot, taču mājoklim joprojām ir citi īpašnieki. Mājokļa pirkšana ir lielāka atbildība, taču arī lielāka brīvība - Tev vairs nekad nebūs jāmaksā par īri kādam citam. Tieši otrādi – nekustamais īpašums var nest papildu ienākumus, piemēram, izīrējot kādu istabu, pagrabu vai garāžu. Protams, nekustamā īpašuma iegāde var būt arī ieguldījums – nopērkot to par izdevīgu cenu, bet vēlāk pārdodot par augstāku, Tava peļņa pieaugs.

Taču, kā zināms, nekustamā īpašuma iegāde ir dārgs prieks. Nereti vajadzīgs kredīts, kas jau pats par sevi ir risks, otrkārt – vajadzīga arī pirmā iemaksa. Tādēļ pirms lēmuma pieņemšanas vienmēr jāizvērtē visi riski un jāizvēlas optimālākais risinājums.

Kredītu noformēšana
Mūsdienās aizņemties ir salīdzinoši vienkārši, piemēram, ātrie kredīti pieejami vien dažu minūšu laikā bez sarežģītu formalitāšu kārtošanas. No vienas puses tas ir noderīgs risinājums situācijās, kad steidzami vajadzīgi papildus naudas līdzekļi. No otras puses – tas daudzus vilina dzīvot pāri saviem līdzekļiem un izdarīt nepārdomātas izvēles. Lai kredīts neatstātu negatīvu ietekmi uz finansiālo situāciju, pirms aizdevuma noformēšanas vienmēr vajadzētu izvērtēt tā nepieciešamību un savas iespējas to atmaksāt. Ja kredītu visbiežāk izmanto neplānotu tēriņu segšanai, vērts savlaicīgi padomāt par citiem risinājumiem, piemēram, uzkrājuma veidošanu. Atliekot ik mēnesi kaut nelielu summu (piemēram, tik, cik, noformējot kredītu, ik mēnesi maksātu aizdevējam), jau pēc laika būsi izveidojis drošības fondu, ko izmantot krīzes situācijās. Tas pats attiecas arī uz citiem mērķiem – piemēram, ceļojumiem, mājokļa remontu vai lielāku pirkumu veikšanu.

Investēšana
Ir labi veidot uzkrājumu, taču, ja to turēsi parastajā krājkontā, tas augs pārāk lēni. Faktiski procentu likmes ir tik zemas, ka nekāda lielā peļņa tur nesanāks. Ja vēlies, lai Tava nauda strādātu Tavā labā, tā ir jāinvestē. Šobrīd ir ļoti daudz veidu, kur un kā investēt – piemēram, akciju tirgus, vērtspapīri, dārgmetāli, nekustamais īpašums vai uzņēmējdarbība.

Neatkarīgi no tā, kuru no variantiem izvēlēsies, sākt investēt vajadzētu pēc iespējas ātrāk. Tas garantēs lielāku peļņu ilgtermiņā. Turklāt, lai sāktu investēt, nebūt nav vajadzīga liela naudas summa. Taču, lai viss izdotos, kā cerēts, pirms tam svarīgi iepazīties ar visu

Vēl viens veids, kā ieguldīt nākotnē, ir veikt iemaksas pensijas fondā. Pat, ja pensija vēl šķiet tālu, jāpatur prātā – jo lielākas iemaksas būs veiktas, jo labāk varēsi dzīvot vecumdienās.