Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


4 noderīgi ieteikumi kā samazināt elektrības patēriņu savā mājsaimniecībā

Redakcija
Redakcija

Laikā, kad par elektroenerģijas cenu kāpumu mēs sākam satraukties arvien vairāk, aktuālāks kļūst arī jautājums, kā samazināt elektrības patēriņu, lai iekļautos budžetā un neiztērētu vairāk nekā patiesībā to varam atļauties.

4 noderīgi padomi, kas ļaus samazināt elektrības patēriņu

Padoms Nr. 1 Noregulējiet temperatūru ledusskapī un saldētavā

Ledusskapis ir ierīce, kas patērē salīdzinoši daudz elektroenerģijas, jo darbojas nepārtraukti. Atkarībā no ierīces modeļa un energoefektivitātes klases, ledusskapis var patērēt līdz pat 30% no kopējā elektroenerģijas patēriņa mājsaimniecībā.
Tas, protams, nenozīmē, ka ekonomijas nolūkos būtu jāiztiek bez ledusskapja, taču tā temperatūras iestatīšana uz augstāku ir labs veids, kā samazināt elektrības patēriņu. Par optimālu gaisa temperatūru ledusskapī tiek uzskatīti + 3, savukārt saldētavā - 15 grādi.

Padoms Nr. 2 Darbinot veļas mašīnu, izvēlieties īsākas mazgāšanas programmas

Arī veļas mašīna ir viena no ierīcēm, bez kā ikdienu iedomāties ir grūti. Ņemot vērā, ka elektrības patēriņš ir tiešā veidā atkarīgs no tā, cik ilgi veļas mašīna darbojas, ir vērts izvēlēties īsāku mazgāšanas programmu un arī zemāku ūdens temperatūru.

Vērtīgs ieteikums ir arī nedarbināt veļas mašīnu katru dienu - labāk sakrāt vairāk netīro drēbju, lai veļas mašīna būtu pilna, nevis pustukša. Tas ir saistīts ar to, ka abos gadījumos enerģijas patēriņš, kas vajadzīgs ūdens sildīšanai, ir vienāds, taču, jo biežāk darbināsi ierīci, jo lielāks būs elektrības patēriņš. Tomēr te der atcerēties, ka ierīce nekādā gadījumā nav jāpārbāž, jo tad ūdens uzsildīšanai vajadzīgs vairāk elektroenerģijas.

Padoms Nr. 3 Neatstājiet ierīces gaidīšanas režīmā

Šobrīd, kad darbs no mājām ir visnotaļ izplatīta parādība, un sadzīves tehniku, kā arī citas mājsaimniecības uzturēšanai un darbam vajadzīgās ierīces mēs izmantojam vairāk, pieaug arī elektroenerģijas patēriņš. Jāpatur prātā, ka ierīces elektrību patērē arī tad, kad atrodas gaidīšanas režīmā - t.i. nav pilnībā izslēgtas un atvienotas no kontaktligzdas. Līdz ar to, tad, kad dodaties prom no mājām uz ilgāku laiku, ierīces, piemēram, datoru, vislabāk pilnībā izslēgt, nevis atstāt ''sleep'' režīmā.
Starp citu, tas attiecas arī uz mazajām ierīcēm. Pat ja šķiet, ka tās patērē ļoti maz elektroenerģijas, tomēr ilgākā laika posmā tas veido lielāku un nevajadzīgu elektroenerģijas patēriņu. Neatstājiet pie kontaktligzdām pievienotus telefona lādētājus laikā, kad tālrunis ir pilnībā uzlādēts. Arī šādi nelieli ikdienas sīkumi ir veids, kā samazināt elektrības patēriņu.

Padoms Nr. 4 Parūpējieties par labu siltumizolāciju mājoklī

Lai samazinātu elektrības rēķinu, der arī padomāt par to, kā uzlabot siltumizolāciju mājoklī. Kā zināms, elektriskā apkure ziemā un gaisa kondicionieris vasarā, patērē daudz elektrības - bieži vien tas veido pat pusi no elektrības patēriņa mājsaimniecībā.

Līdz ar to ir vērts ieguldīt labos siltumizolācijas risinājumus, kas ne tikai samazinās elektrības patēriņu ziemas sezonā, bet arī vasarā nodrošinās optimālu mikroklimatu iekštelpās, lai gaisa kondicionieri vajadzētu ieslēgt retāk. Šāds ieguldījums noteikti ir tā vērts, jo tādā veidā ir iespējams ietaupīt ilgtermiņā.

Ja tomēr kopējais enerģijas patēriņš tik un tā ir augsts un par patērēto elektroenerģiju vēl arvien sanāk maksāt daudz vairāk kā gribētos, vērts apsvērt citus ilgtspējīgus risinājumus, piemēram, saules paneļu ierīkošanu privātmājā. Tas ir labs veids, kā samazināt elektrības patēriņa izmaksas un arī parūpēties par vidi. Lai arī saules paneļu uzstādīšana prasa ievērojamus sākotnējos ieguldījumus, ilgtermiņā tie noteikti atmaksāsies, jo elektrības rēķini turpmāk būs mazāki.

Ja vēlaties samazināt elektrības rēķinu, ņemiet vērā šos padomus un pārskatiet savus ikdienas ieradumus.

Kā samazināt citus izdevumus?

Un tomēr, pieaugot ne tikai elektrības cenām, bet arī citiem izdevumiem, ar elektrības rēķina samazināšānu vien var būt par maz.

Ko bez elektrības patēriņa samazināšanas mēs vēl varam darīt, lai elektrības rēķini un citi arvien augošie izdevumi mūs uztrauktu pēc iespējas mazāk? Protams, varam sekot līdzi arī tam, cik daudz ūdens patērējam. Tāpat ir vērtīgi pārskatīt citus savus ieradumus, kas, pieņemot gudrākus lēmumus ikdienā, ļauj ietaupīt. Jo vairāk mēs domāsim par to, kā patērēt mazāk enerģijas un dzīvot ekonomiskāk, jo mierīgāka būs mūsu ikdiena.

Lai arī kādi būtu Jūsu mērķi un plāni, labs pamats pozitīvām un ilgtspējīgām pārmaiņām ir ģimenes budžeta plānošana, kas ir lielisks veids, kā sekot līdzi ienākumu un izdevumu plūsmai, kā arī to attiecībai. Budžeta plānošanu var veikt dažādos veidos - piemēram, Jūs varat šim mērķim iekārtot speciālu kladi vai arī izmantot datorā pieejamo excel.

Tāpat ja vēlaties ne tikai saprast, kā samazināt elektrības patēriņu, bet arī iemācīties plānot ģimenes budžetu, iespējams, ir īstais brīdis aplūkot kādu no budžeta plānošanas aplikācijām - tās palīdzēs labāk un lietderīgāk pārvaldīt Jūsu rīcībā esošos finanšu līdzekļus. Par lielu daļu no šim mērķim paredzētajām lietotnēm nav jāmaksā, taču tās var būt labs palīgs laikā, kad tiek ieviesti jauni naudas tērēšanas un varbūt pat krāšanas ieradumi.

Lai arī dzīvojam sarežģītā laikā, kad par finanšu plānošanu jādomā vēl rūpīgāk, vienmēr ir daudz veidu, kā mēs varam saglabāt finansiālo stabilitāti - mainot ikdienas ieradumus, samazinot elektrības patēriņu vai efektīvāk plānojot ģimenes budžetu.