Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Kā kopt un atjaunot klavieres

Redakcija
Redakcija

Klavieres, īpaši pulētās, tāpat kā jebkura mēbele, pastāvīgi jākopj. Ja būsiet uzmanīgs īpašnieks, tāds mūzikas instruments var kļūt par ģimenes relikviju, kas pāriet no vienas paaudzes mantojumā nākošajai. Klavieru mūžs var būt pat dažos gadu simteņos mērāms.

Klavieru ārējā apkope veicama ļoti vienkārši. Ūdenī samitrināta tīra, mīksta lupatiņa ir pats drošākais un nekaitīgākais tīrīšanas līdzeklis pulētām klavierēm, savukārt, matētai virsmai noderēs sausa lupatiņa. Var arī izmantot speciālos tīrīšanas līdzekļus, kas paredzēti mēbeļu kopšanai. Tādā gadījumā jāseko norādēm, kas dotas lietošanas instrukcijā. nauda

Dažas klavieru detaļas ir saistošas kodēm, tāpēc, brīdī, kad klavieres tiek noskaņotas, palūdziet klavieru skaņotājam, lai viņš iekšpusē ievieto pretkožu līdzekli. Ne retāk kā vienreiz gadā ar birstes un putekļusūcēja palīdzību attīriet korpusa iekšpusi no putekļiem.

Neapstrīdami, ka pati svarīgākā klavierēm ir skaņa. Regulāri (reizi mēnesī vai divos mēnešos, atkarībā no tā, cik bieži izmantojat mūzikas instrumentu) izsauciet klavieru skaņotāju un sekojiet viņa rekomendācijām.

Lai atjaunotu klavieru sākotnējo izskatu jeb, citiem vārdiem sakot, lai klavieres izskatītos kā jaunas, tās jāpulē ar speciāli šim nolūkam paredzētu pulējamo šķidrumu vai dabīgu augstas kvalitātes pernicu. Šīs procedūras veikšanai lietojiet medicīniskos gumijas cimdus. Tie labi pieguļ rokai, līdz ar to varēsiet netraucēti darboties.

Klavieru pulēšanai jāizmato speciāli šim nolūkam no tīra vilnas auduma gabaliņa sagatavots tampons, kas sarullēts tā, lai to būtu ērti turēt rokā.

Pirms pulēšanas klavierēm jāpārvelk pāri iepriekš šim nolūkam sagatavots linu pārvalks vai jāaptin klavieres ar linu audumu.

Tad uz sagatavotā tampona uzlejiet nedaudz pulējamā šķidruma, kad tas iesūcies, uzpiliniet dažus pilienus pernicas.

Sagatavoto pulējamo šķidrumuu klavieru virsmai jāuzklāj ar taisnām un apļveida kustībām. Šķidrums pamazām iesūksies caur linu audumu, spirts, ko satur šķidrums, ātri izgaros, atstājot uz klavieru virsmas plānu spīdīgu plēvīti.

Ja tampons sāk lipt pie klavieru virsmas, uzpiliniet tam vēl nedaudz pernicas, taču pernicas nedrīkst būt par daudz; ja pārdozēsiet pernicu, zudīs lieliskais virsmas spīdums. Laiku pa laikam samitriniet tamponu ar sagatavoto šķidrumu (noteikti ļaujiet šķidrumam iesūkties tamponā).

Un noteikti neturiet tamponu vienā vietā; nepārtraukti strādājiet ar to, pretējā gadījumā uz klavieru virsmas radīsies neglīti plankumi, no kuriem būs grūti atbrīvoties.

Nebaidieties atjaunot klavieru izskatu tieši ar šādu paņēmienu: pernica pasargās instrumenta virsmu no plaisām, izžūšanas un kaitīgās gaisa ietekmes, kā arī piešķirs tam svaigumu un svaigu izskatu.

Ja uz klavieru taustiņiem parādījušies dzelteni pleķi (tie rodas, ja spēlē klavieres ar nemazgātām rokām), iztīrīt tos varēs ar ožamo vai tīru ķīmisko spirtu.

No ziloņkaula izgatavotu klaviatūru var notīrīt ar maisījumu, kas izgatavots no vienas daļas terpentīna un trīs daļām denaturētā spirta. Pēc tīrīšanas, nenomazgājot tīrāmo līdzekli, klavieru taustiņiem kādu laiku jāatrodas gaismā.

Lai izvairītos no putekļu nokļūšanas uz klaviatūras, pirms vāka aizvēršanas, pārklājiet klavieru taustiņus ar šim nolūkam speciāli paredzētu drānu.

Lai saglabātu klavieru instrumentālo kvalitāti, telpā, kurā tās atrodas, jābūt noteiktam gaisa mitruma līmenim. Ja gaiss būs pārāk sauss, klavieru virsmā var parādīties sīkas plaisiņas, sevišķi tas attiecas uz pulētām klavierēm. Savukārt, pārāk mitrā gaisā mūzikas instruments ļoti ātri izies no ierindas.