Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Kā izvairīties no apkrāpšanas un garantēti saņemt visu naudu par pārdoto dzīvokli?

Redakcija
Redakcija

Katrā dzīvokļa pārdošanas gadījumā pircējs ir ieinteresēts pasargāt sevi, izslēdzot maldināšanas iespēju, bet pārdevējs vēlās saņemt līgumā norunāto summu, lai nepaliktu uz ielas bez nekustamā īpašuma un naudas. Tāpēc svarīgi naudu uzticēt trešajai pusei, piemēram, notāram. Runa ir par glabājumu kontu pie zvērināta notāra, kuru pagājušajā gadā izmantoja 1480 darījumu slēdzēji, kamēr 2010. gadā – tikai 128.

“Naudas glabājumu pie notāra visbiežāk izmanto, slēdzot, nekustamā īpašuma pirkuma līgumus. Šajā gadījumā pircējs pirkuma maksu nodod notāram glabāšanā līdz brīdim, kamēr iestāsies nosacījumi, pie kuriem pārdevējs būs tiesīgs maksu saņemt.

Kārtojot ar īpašumtiesībām saistītu darījumu, galvenais ir nodrošināt, lai pirkuma maksa patiešām tiktu veikta. Īpašuma pirkšana vai pārdošana nav tāds pats darījums kā tirgū vai veikalā, kad, samaksājot par preci, to saņemam pretī taipašā brīdī.Tas ir darījums ar laika nobīdi, un šis starplaiks rada potenciālus riskus – piemēram, var atklāties, ka īpašums ir iesaistīts tiesvedībā.

Notāra iesaiste, nododot viņam naudu glabājumā, garantē pircējam, ka pārdevējs pēkšņi nepazudīs ar visu naudu, pirms īpašums vēl nav ierakstīts zemesgrāmatā uz viņa vārda. Vai otrādi – tā ir garantija pārdevējam, ka viņš naudu pēc īpašuma reģistrācijas uz jaunā īpašnieka vārda tiešām saņems. Darījuma gaitā var atklāties arī apstākļi, kuru dēļ kāda no pusēm varētu vēlēties to atcelt, bet gadījumā, kad nauda jau pārskaitīta, tas ne vienmēr iespējams,” stāsta Sandra Stīpniece, LZNP priekšsēdētāja

Tātad – lēmuma nodot naudu glabājumā notāram, mērķis ir nekustamā īpašuma darījuma drošība abām pusēm – gan pircējam, gan pārdevējam.Zvērināts notārs seko darījuma norisei un atgādinalīdzējiem par nosacījumiem, kuriem iestājoties, tiek veikts vai gluži pretēji – netiek veikts pārskaitījums.

Ja darījumā nolemts izmantot naudas glabājumu pie notāra, notārs izsniedz pircējam apliecinošu dokumentu par to, ka nauda ir pieņemta glabāšanā, un reģistrē šo faktuglabājumu grāmatā.Šāda samaksas kārtība tiek fiksēta arī pirkuma līgumā. Nauda tiek glabātazvērināta notāra amata kontā kredītiestādē, kas ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus. Notārs ar to var rīkoties tikai atbilstoši mērķiem, kādiem to paredzējuši klienti.

Zvērinātam notāram glabājumā var nodot ne tikai naudu, bet arī dokumentus un vērtspapīrus.

Glabājuma konta atvēršanai pie notāra ir zemākas izmaksas nekā darījuma konta atvēršanai bankā, jo notāra atlīdzības apmēru nosaka valsts, nevis brīvais tirgus.Piemēram, pērkot dzīvokli par 50 000 eiro, 1 mēnesi ilgs naudas glabājums pie zvērināta notāra kopā ar pievienotās vērtības nodokli izmaksās aptuveni 50 eiro. Tā kā pirkuma līgumā ir ierakstīti darījuma termiņi, tad vienmēr iepriekš zināms, cik īsti būs jāmaksā zvērinātam notāram par naudas glabāšanu.

     [+] [-]

, 2017-04-18 21:48, pirms 7 gadiem
Bieži stresa, domstarpību un pat laulības šķobīšanās pamatā ir materiālās problēmas. Ne velti senči runāja ka kur nabadzība nāk mājās pa durvīm iekšā, tur mīlestība lec laukā pa logu. Protams nauda un pārticība neatrisina visas problēmas, tās tāpat būs, bet citādākas, tādas, kas var pavērt iespēju attīstīties garīgi. Tomēr kaut kādam pamatam no abām pusēm ir jābūt ne tikai morāli, bet arī materiāli, lai pāris varētu dzīvot kopā ilgstoši laimīgās un harmoniskās attiecībās.
Ne katrs var atļauties maksājot uzreiz nopirkt salonā jaunu telefonu, datoru, auto. Aizbraukt ceļojumā uz vietu, kurp sirds velk. Iekārtot savu ģimenes ligzdiņu bez mētāšanās pa īrētiem dzīvokļiem vai nelienot banku kredītu verdzībā uz 30 gadiem. Uzburt mājās pievilcīgu vidi un uzturēt pie sevis krāšņu sievieti, nevis tikai nolūkoties uz tādām interneta fotogrāfijās. Tu vari? Ko tu darītu, ja vinnētu 100 miljonus eiro? Vai spēj iztēloties savu dzīvi pēc tam? Dod sev iespēju pārvērst savu dzīvi sapnī, noķer savu veiksmi! Ienāc un laimē savu Lielo Lozi: Online Lottery LottoLucker.com