Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Lupatiņas dažādu virsmu uzkopšanai, to atšķirības

Redakcija
Redakcija

No kā izgatavotas mūsdienu tīrīšanas lupatiņas? Kuras no tām vislabāk uzsūc mitrumu, kalpo ilgāk un neatstāj ūdens paliekas? Atbildes atradīsiet šajā rakstā.

Veco kreklu, krekliņu un bikšu laiki, kuri vecuma dēļ tika izmantoti mājsaimniecības vajadzībām, jau sen pagājuši. Tagad gandrīz jebkurā veikalā var atrast dažāda veida tīrīšanas lupatiņas. Tās labi savāc putekļus un netīrumus, uzsūc mitrumu, ir ļoti viegli nospiežamas, neatstāj pūkas un netīrumu traipus. Atliek tikai pamēģināt kādu no tām praksē – un atgriezties pie mājas lupatiņas, kas izgriezta no vecām biksēm, tiešām negribas.

Kādas mēdz būt lupatiņas?

Lupatiņas un salvetes grīdai var būt no 100% kokvilnas, viskozes, celulozes, dabīgās un sintētiskās šķiedru kombinācijas, arī poliestera un cita veida materiāliem. Bez tam eksistē arī noslēpumainā „mikrofibra”. Bet labāk par visu pēc kārtas.

Kokvilna (un tās piemaisījumi)

Labākā izvēle tiem, kas visur mīl pamatīgumu un dod priekšroku vieglai, ar miklu lupatiņu izmazgātai grīdai, nevis ilgai un kvalitatīvai grīdas berzēšanai. Pamatojoties labai spējai uzsūkt un noturēt mitrumu, kokvilna dos handikapu lielākajam vairumam sintētisko un dabīgo kokvilnas izstrādājumu. Taču pirmajā vietā pēc spējas attīrīt virsmu ir mākslīgie audumi. Tāpēc pievērsiet uzmanību tām lupatiņām, kurām papildus kokvilnai ir arī kāds procents poliestera.

Viskoze (un tās piemaisījumi)

Viskoze labi uzsūc un uztur mitrumu. Taču nonākot saskarē ar karstu ūdeni, šis dabīgais materiāls zaudē izturību. Tieši tāpēc viskozei bieži vien pievieno sintētisko kokvilnu – savienojumā ar poliesteru, viskozes lupatiņa ne tikai labi uzsūc ūdeni no attīrāmās virsmas un notīra to sausu, bet arī neatstāj smērējumus, kas padara to neaizvietojamu mazgājot dažāda veida grīdas, īpaši koka vai lamināta.

Celuloze

Celulozes esamība lupatiņas sastāvā paaugstina tās uzsūkšanas spējas.

Poliesters

Sintētiskie materiāli labāk tiek galā ar netīrumiem nekā dabīgie materiāli. Tādas lupatiņas ir ilgdzīvojošas, ātri žūst, kas ir iemesls tam, ka tās nepatīk baktērijām. Poliestera savienojums ar dabīgo kokvilnu vai viskozi pagarina lietošanas ilgumu un uzlabo tās mazgāšanas spējas.

Mikrofibra (mikrošķiedras)

Mikrofibra – jaunākās paaudzes materiāls, kas sastāv no smalkām mikroskopiskām šķiedrām. Tās var būt kokvilnas šķiedras, poliestera, viskozes u.tml. Tādas mikrošķiedras spējīgas iekļūt pašās mazākajās spraugās un iztīrīt no turienes visus netīrumus. Tāpēc lupatiņas no mikrofibras ir ideālās grubuļainai grīdai, kas nav līdzena vai ar defektiem.

Bez tam, tādas lupatiņas ir ar paaugstinātu uzsūkšanas spēju un izturību. Mikrofibra iztur 500 uzkopšanas reizes, kamēr parasts vecs krekliņš nederēs jau pēc 10 – 20 lietošanas reizēm.

Mikrošķiedra labi un viegli savāks no grīdas šķidrumu, tiks galā ar putekļiem (der sausai uzkopšanai) un netīrumiem. Turklāt lupatiņai jābūt tikai mazliet mitrai (ne slapjai).

Grīdas lupatiņas kopšana

- Vienmēr izskalojiet pēc lietošanas.
- Obligāti izžāvējiet sausu.
- Drīkst mazgāt veļas mazgājamajā mašīnā pie 30–60°C temperatūras.
- Drīkst dezinficēt.