Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


7 ieteikumi, kā samazināt apkures izmaksas privātmājā. Kādu apkures sistēmu izvēlēties?

Redakcija
Redakcija

Ja kādreiz apkures veids privātmājā vairāk vai mazāk bija gaumes un ērtību jautājums, tad šobrīd, līdz ar energoresursu cenu kāpumu, daudzi privātmāju īpašnieki domā, kā ietaupīt, izvēloties izdevīgāku apkures sistēmu vai gudrāk rīkojoties ar jau esošo.

Privātmājas tiek apsildītas dažādi. Katram no apkures veidiem ir savas priekšrocības, trūkumi un, jā - arī izmaksas, ar ko jārēķinās.

Apkures sistēmas privātmājai

Ja kādreiz malkas apkure bija vienīgā iespēja, kā nodrošināt siltumu privātmājā, tad šobrīd situācija ir mainījusies un pieejami vēl arī citi varianti. Būtiski kritēriji, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko risinājumu, ir apkurināmā platība un finansiālās iespējas.

Granulu apkures katls

Populāra izvēle mūsdienās ir granulu katls. Tas sniedz zināmas ērtības, jo tvertne, atkarībā no tās ietilpības, ar kurināmo jāpapildina aptuveni reizi nedēļā. Turklāt šāda sistēma ir salīdzinoši vienkārši uzstādāma. Jāņem gan vērā, ka granulu katlam vajadzīga regulāra apkope.

Gāzes apkures katls

Vēl viens risinājums ir gāzes apkures katls. Šī sistēma darbojas automatizēti, nodrošinot ērtības. Nav arī vajadzīgs domāt par kurināmā uzglabāšanu. Tomēr jāņem vērā, ka gāzes vada izbūvēšana paredz diezgan lielus finansiālos ieguldījumus un ne visur izbūvēt vadu vispār ir iespējams. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka gāzes cena šobrīd un paredzams, ka arī tuvākajā nākotnē būs visai augsta.

Siltumsūknis

Pieejami dažāda veida siltumsūkņi. To darbība ir automatizēta, aizņem maz vietas, turklāt izmanto atjaunojamos energoresursus.
Jārēķinās ar salīdzinoši augstām ierīkošanas izmaksām, tomēr tas ir labs ilgtermiņa ieguldījums. Tāpat arī jāņem vērā, ka bargos ziemas apstākļos, kad termometra stabiņš noslīd zem - 15 grādiem, mazinās siltumsūkņa energoefektivitāte. Šis ir iemesls, kādēļ daudzi privātmāju īpašnieki izvēlas kombinēto apkures sistēmu, piemēram, siltumsūkni un granulu apkures katlu.

Ar elektrību darbināma apkures sistēma

Visdārgākais variants, īpaši šobrīd, ir ar elektrību darbināmās apkures sistēmas. Tās ir viegli uzstādāmas, bet augsto uzturēšanas izmaksu dēļ vairāk tiek izmantotas tur, kur vajadzīga neregulāra apkure, piemēram, vasaras mājās.

Vērtējot, kurš no variantiem būs piemērotākais, jāņem vērā sistēmas ierīkošanas izmaksas, nepieciešamais papildaprīkojums, kā arī uzturēšanas prasības un izmaksas. Būtiski faktori ir arī kalpošanas laiks un efektivitāte, jo apkures sistēma ir ilgtermiņa risinājums.

Vajadzības gadījumā konsultējieties ar speciālistiem, kuri ieteiks labāko risinājumu!

Kā samazināt apkures izmaksas privātmājā?

Ne vienmēr ir vajadzība un iespēja uzstādīt jaunu apkures sistēmu. Tādēļ, domājot par jauno apkures sezonu un ar to saistītajām izmaksām, ir vērts iepazīties ar noderīgiem ieteikumiem, kas samazinās izmaksas.

Aprīkojiet apkures iekārtas ar temperatūras regulatoru

Lai novērstu ievērojamus siltuma zudumus, apkures iekārtu ieteicams aprīkot ar temperatūras regulatoru. Piemēram, uzstādot šādu aprīkojumu apkures katlam, tas pats ieslēgsies un izslēgsies pēc nepieciešamības, nodrošinot telpā vienmērīgu, iepriekš uzstādītu gaisa temperatūru. Šāda regulatora uzstādīšana atmaksājas aptuveni viena gada laikā.

Noregulējiet telpai atbilstošu gaisa temperatūru

Vēl viens veids, kā ietaupīt siltumenerģiju, ir noregulēt optimālo gaisa temperatūru katrā telpā. Dzīvojamā istabā un bērnu istabā tie ir aptuveni 21 - 25 grādi, guļamistabā - 18 - 22, savukārt virtuvē - 18.

Bez šaubām komforta siltums katram atšķiras, tomēr, samazinot gaisa temperatūru par vienu grādu, ietaupīsiet līdz 5% no siltumenerģijas patēriņa.

Nakts laikā temperatūru var samazināt pat par 2 - 3 grādiem - temperatūras atšķirības nebūs jūtamas, turklāt vēsākā telpā miega kvalitāte ir augstāka.
Līdzīgi varat rīkoties arī tad, ja dienas laikā mājoklī neviens neuzturas - arī tad temperatūra telpās var būt zemāka, ļaujot samazināt arī apkures rēķinus. Tomēr te der atcerēties, ka temperatūras maiņu diennakts laikā nevajadzētu veikt vairāk kā 5 grādu ietvaros, pretējā gadījumā panāksiet pretēju efektu, jo iekārta var sākt izmantot vairāk kurināmā.

Ja dodaties garākās brīvdienās, arī tad atcerieties samazināt gaisa temperatūru mājoklī, jo uzturēt komforta siltumu telpās, kurās neviens neuzturas, nav nepieciešams.

Nodrošiniet apkures katla darbībai piemērotus apstākļus

Ja vēlaties, lai apkures sistēma nodrošinātu optimālu darbību, parūpējieties par piemērotiem apstākļiem.

Svarīgi regulāri izvēdināt telpas. Efektīvai apkures katla darbībai vajadzīgs skābeklis, tāpat telpai, kur atrodas apkures katls, jābūt tīrai, jo putekļi var traucēt iekārtas darbībai.

Veiciet regulāru apkures sistēmu apkopi

Lai nodrošinātu efektīvu apkures sistēmas darbību, svarīga tās regulāra un pareiza apkope. Pat vienas sistēmas detaļas neprecīza darbība var būtiski palielināt enerģijas patēriņu.

Nodrošiniet radiatoru optimālu darbību

Svarīgi arī nodrošināt radiatoru optimālu darbību. Radiatorus nevajadzētu nosegt ar aizkariem vai izmantot drēbju žāvēšanai, jo tas veicina būtiskus siltuma zudumus. Tikpat svarīgi ir veikt regulāru radiatoru apkopi.

Pārbaudiet logu un durvju blīvējumus

Lai novērstu siltuma zudumu, pirms apkures sezonas pārbaudiet arī logu un durvju blīvējumus, lai pārliecinātos, ka caur tiem neizplūst siltums. Nodrošiniet labu siltumizolāciju, lai samazinātu apkures izmaksas!

Apsveriet iespēju uzstādīt saules paneļus

Vēl viens būtisks jautājums, kas aktuāls daudziem - kā ietaupīt elektrību? Arī šajā ziņā vērts ieklausīties ekspertu padomos un rīkoties gudri. Energoefektīvāku ierīču izmantošana, izvairīšanās no ierīču atstāšanas snaudas režīmā - tie ir tikai daži no ieteikumiem.

Populārs risinājums mūsdienās ir saules paneļi, kas ļauj ietaupīt uz elektroenerģijas rēķina. Protams, to uzstādīšana prasa pūles un arī ievērojamus finansiālos ieguldījumus, taču saskaņā ar ekspertu aprēķiniem ieguldījums atmaksājas dažu gadu laikā.

Ja saprotat, ka apkures sistēmas uzstādīšanai vai apkopei vajadzīgi papildu naudas līdzekļi, noderīgs var būt patēriņa kredīts, kas ļaus paveikt darbu un ietaupīt ilgtermiņā. Pirms jebkura aizdevuma noformēšanas svarīgi rūpīgi izvērtēt savu maksātspēju un aizņemties atbildīgi!