Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Mājas, no kurām baidās garnadži

Redakcija
Redakcija

Kamēr lielai daļai cilvēku vasara ir ilgi gaidītās atpūtas un atvaļinājumu laiks, tikmēr garnadžiem šī sezona ir pats ražīgākais un aktīvākais darba periods. Garnadži laiku, kad noskatīto māju iedzīvotāji dodas tuvākos vai tālākos ceļojumos, gaida ar nepacietību, lai varētu ķerties klāt savam „darbam”. Ikviens, kurš apzinās šo faktu, saskaras ar raizēm pirms došanās ceļojumā, jo nākas ne tikai saplānot ceļojumu, bet arī atrast kādu draugu vai radinieku, kurš varētu pieskatīt mājokli. Taču ne visiem un ne vienmēr rodas šādas iespējas. Tāpēc rodas jautājums - ko iesākt, lai atvaļinājumu nebojātu uztraukums par atgriešanos apzagtā mājoklī?

Sargāšana, kas neko nemaksā

Viena no ērtākajām un drošākajām iespējām, kā pasargāt savu mājokli no garnadžiem, kamēr paši atpūšaties citviet, ir viedo sistēmu ierīkošana mājoklī. Viedo māju sistēmas sniegs pilnīgu drošību, kā arī neprasīs papildu raizes par to, kurš no draugiem vai radiem varētu jūsu atvaļinājuma laikā dzīvot tukšajā mājoklī. Mājokļa viedajām sistēmām ir īpaša priekšrocība, jo sargāšanas funkcija saimniekam nerada papildu izmaksas. Vienīgais - ir nepieciešams jau esošajā sistēmā ieprogrammēt mājokļa pašsargāšanās režīmu. Piemēram, viedās sistēmas ļauj kustību sensorus pielāgot mājokļa sargāšanai. Kamēr saimnieki atpūtīsies, uz mazāko kustību telpās sensori reaģēs kā uz drošības apdraudējumu. Tiklīdz telpās tiek uztverta kustība, ieslēdzas videokameras vai sāk darboties signalizācija. Sargāšanas mērķiem var izmantot arī klimata kontroles sistēmu, kas uztver pat ļoti īslaicīgas gaisa temperatūras vai mitruma izmaiņas, kad tiek atvērtas durvis vai logs.

Tāpat ēku automātiskajās sistēmās ir iespējams ieprogrammēt dažādas citas darbības, lai atbaidītu zagļus no iekļūšanas mājoklī, kā arī palīdzētu notvert garnadzi, ja tas tomēr mājoklī ir ielauzies. „Maz ticams, ka zagļiem izdotos izkļūt no sadūmota mājokļa, taču, ja tā būtu, pagalmā viņus sagaidītu dažādi pārsteigumi, kuru robežas nosaka saimnieku fantāzijas - no voljēra izlaists suns, ūdens kā no skaidras debess — nakts vidū uz visu jaudu ieslēgtas mauriņa laistīšanas sistēmas — un citi šķēršļi, kas apgrūtina izkļūšanu no teritorijas. Tādējādi apsardzes dienests iegūst vairāk laika, lai ierastos un notvertu garnadžus,” apgalvo automatizēto mājas vadības sistēmu mācību un tehniskās apkopes centra “Jung Vilnius” direktors Raimunds Skurdenis.

Mājas iedzīvotāju klātbūtnes imitācija

Vai atceraties kino klasiku — filmu “Viens pats mājās”, kur brīvlaikā viens mājās aizmirstais bērns kā vien varēdams imitēja pieaugušo klātbūtni mājās, lai tādējādi aizsargātos pret zagļiem? Līdzīga funkcija ir arī viedajām mājām. Kamēr jūs (protams, ar visiem saviem bērniem) atpūšaties baltās pludmales smiltiņās vietējā vai ārzemju kūrortā, viedais mājoklis var imitēt jūsu klātbūtni mājās. Tiem, kas atrodas ārpus ēkas, šķitīs, ka mājās tiešām kāds ir, jo no rīta žalūzijas tiks paceltas, bet vakarā — nolaistas, ik pa laikam pakustēsies aizkari, it kā kāds būtu nogājis gar logu, bet vakarā mājās tiks ieslēgts televizors un gaisma, būs dzirdams radio un cilvēku balsis. Tāpat naktī būs redzams, kā no guļamistabas līdz vannas istabai uz mirkli iedegas blāva “pavadošā” gaismiņa.

„Zagļi nevēlas riskēt un vienmēr kārtīgi sagatavojas, tādēļ noteiktu laiku novēro telpas vai visu mājas teritoriju. Pamanot rosību, noziedznieki kļūs nemierīgi un mājā nelīdīs. Kāpēc gan ielauzties mājoklī, ja pastāv kaut mazākā iespējamība, ka tajā kāds atrodas, kad apkārt ir mājas, kas tiek apsargātas mazāk vai vispār netiek apsargātas,” par viedo māju aizsardzību pret zagļiem stāsta apsardzes uzņēmuma “G4S Latvija” drošības funkciju departamenta direktors Jānis Ābele.

Tāpat liela viedo māju priekšrocība ir iespēja tās vadīt attāli. Ja garnadži ir tik bezkaunīgi, ka, piemēram, vienkārši piezvana pie durvīm, uz šo zvanu var atbildēt, pat atrodoties Maldivu salās - durvju zvans no namruņa tiek pāradresēts uz mobilo tālruni. Pie durvīm stāvošo personu pat var redzēt, kā arī sarunu un attēlu ierakstīt.
Pietiek ar zagļu nobiedēšanu

Tikai filmās tiek rādīts, ka, ielaužoties svešā mājā, zagļi jūtas brīvi un atbrīvoti — it kā mierīgi darītu savu „darbu”. „Patiesībā tā nav. Garnadži lieliski saprot, ko dara, un arī apzinās sekas, tādēļ viņiem šis process ir spriedzes un nemiera pilns. Līdz ar to lielākais mājokļa automātiskās vadības sistēmu ieguvums ir zādzību prevencija un vairāk miera saimniekiem, kuri var vasarā aizslēgt mājas durvis un mierīgi aizbraukt atvaļinājumā pie jūras vai pat vairākus mēnešus dzīvot vasarnīcā,” stāsta J.Ābele. Ļoti bieži pietiek tikai pabaidīt ļoti uztraukto zagli, lai viņš bēgtu prom no ēkas, kurā ielauzies. Viedais mājoklis lieliski pratīs nobiedēt. Iedomājieties tik - zaglis ielien mājā, un pēkšņi ieslēdzas televizors ar viņa attēlu no videokameras, un atskan patīkama balss: „Smaidiet, jūs tiekat filmēts raidījumam “Smieklīgākie Latvijas zagļi”!”

Ja tomēr zagļiem izdodas ielauzties mājā, ir daudz pazīmju, pēc kurām viedās mājas spēj saprast, ka telpās atrodas sveši cilvēki, un attiecīgi reaģēt. „Drošības apsvērumu dēļ visas viedo māju viltības neminēšu, bet, piemēram, ja zaglis nes ārā televizoru, bet sistēmā ir iestatīts, ka saimnieki ir atvaļinājumā, elektriskajā ķēdē fiksētās izmaiņas būs pietiekams pamats trauksmes signālam,” stāsta R. Skurdenis, norādot, ka brīdī, kad viedo māju sistēma saprot, ka mājoklī mēģina vai jau ir ielauzušies garnadži, tiek bloķētas durvis. Tāpat, ja saimnieki ir tā ierīkojuši, nolaižas žalūzijas vai pat režģi, visā skaļumā ieslēdzas ēkā esošas skaņas aparatūras, un sākt mirgot visas telpās un laukā esošās gaismas — māja sāk kaukt un spīdēt kā Ziemassvētku eglīte. Šādā gadījumā pietiek vai nu ar labiem kaimiņiem, kas izsauks policiju, vai arī, iepriekš vienojoties, ar apsardzes dienestu, kas reaģēs uz sistēmas trauksmes signāliem.