Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


5 labi padomi iesācējiem būvniecībā

Redakcija
Redakcija

Kafija vienmēr garšo labāk, ja to dzer uz lieveņa, kura darināšanā pats esi pielicis roku. Tāpēc pat tad, ja nav pieredzes, amatniecības, mājas remontēšanas vai uzlabošanas darbos vēlas iesaistīties ikviens.

Ne velti tik populāri ir dažādi ar mājokļa iekārtošanu, celtniecību un pārbūvi saistītie televīzijas raidījumi. TV kanālā „National Geographic’” maijā atgriežas aizraujošais realitātes šovs „Būvniecība savvaļā”, kur pieredzējuši meistari palīdz cilvēkiem piepildīt sapņus par jaukiem atpūtas namiņiem gleznainos, taču izaicinošos apvidos.

Starp citu, profesionāļi atzīst, ka jaunā paaudze māk labi atrast internetā izdevīgākos piedāvājumus, tomēr dažādas praktiskas prasmes, kas ļauj pašiem kaut ko padarīt, vairs neesot tik izplatītas. Taču, ja nu tomēr prātojat, kā būtu, ja pats veiktu mājās kādus uzlabošanas darbus, tad, lūk, daži apsvērumi, kas noteikti jāņem vērā.

Nekas nenotiek tik ātri un vienkārši, kā šķiet sākumā

Vienmēr ir jārēķinās ar to, ka būvniecībai remontdarbiem būs nepieciešams vairāk laika nekā plānots un ka izdevumi var pārsniegt sākotnējos aprēķinus. Tādēļ ir vērts sadalīt projektu posmos, lai varētu sarēķināt budžetu un nebūtu lielu pārsteigumu. Savukārt darbu grafiku plānojiet ar iespējamām nobīdēm, jo pat veiksmīgu strādāšanu var iztraucēt visnepiemērotākajā laikā sācies lietus.

Aprēķiniet reālās izmaksas

Viens no visbiežākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki izvēlas kaut ko būvēt vai uzlabot paši, ir iespēja ietaupīt. Der atcerēties, ka ne vienmēr viss ir tik lēti, kā izskatās. Daži projekti var izrādīties dārgāki, ja veiksiet darbus pašrocīgi, nevis uzticēsiet to profesionāļiem. Tāpēc svarīgi sākumā aprēķināt reālās izmaksas. Jāieskaita ne tikai materiālu un piederumu izmaksas, bet arī transporta izdevumus, jūsu laiku un ieguldījumu. Piemēram, ja remonta dēļ kavējat darbu vai nepieciešams atvaļinājums, ierēķiniet izdevumos arī darba algu par attiecīgajām dienām. Saskaitot izmaksas kopā, nonāksiet pie konkrēta cipara, kas ļaus saprast, vai visu darbu ir vērts veikt pašam.

Kontrolējiet izmērus, daudzumu un pievienojiet 10% aprēķinātajiem materiāliem

Pirms darbu sākšanas un materiālu pirkšanas ir jāpārmēra telpas vai atvēlēto vietu vismaz divas reizes. Vislabāk pierakstiet to visu uz papīra vai arī izmantojiet kādu interneta lietotni, lai, dodoties uz veikalu, viss vienmēr ir pa rokai. Aprēķinus vienkāršākus padara dažādi tiešsaistes kalkulatori. Ja pērkat materiālus, kas paredzēti sienām, grīdām, griestiem, palieliniet aprēķināto daudzumu par 10%. Tā būs rezerve, ar ko novērst iespējamās kļūdas.

Atcerieties par drošību

Ir gandrīz neiespējami prognozēt ķibeles un negadījumus, kas var notikt dažādu darbu laikā. Tāpēc drošībai vienmēr jābūt pirmajā vietā. Neatkarīgi no tā, vai izmantojiet jaunus instrumentus vai esat nopircis jaunu sienas krāsu, pirms lietošanas noteikti izlasiet instrukciju. Traumas var izraisīt gan nepareiza rīku izmantošana, gan izgarojumi no dažādiem materiāliem. Velciet aizsargapģērbu un aizsargbrilles, kad tas nepieciešams. Un vienmēr savā tuvumā turiet pirmās palīdzības aptieciņu, lai vajadzības gadījumā to nebūtu nepieciešams drudžaini meklēt pa visu māju.

Izvērtējiet savas spējas

Pirms plānojiet lielākus projektus, pārliecinieties, ka jums ir visas nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai tos paveiktu. Ne visus darbus var izdarīt bez iepriekšējām iemaņām. Ja esat iesācējs, nesteidzieties darīt visu pašrocīgi. Sadaliet projektu posmos un atzīmējiet darbus, kurus būsiet spējīgs izdarīt pats un kuriem būs nepieciešama profesionāļa palīdzība. Piemēram, iekārtojot guļamistabu, sienu krāsošanu, plauktu pielikšanu veiciet pats, bet elektroinstalāciju ierīkošanu atstājiet pieredzējušu darbinieku ziņā.

Iedvesmu un interesantas idejas var smelties arī no realitātes seriāla „Būvniecība savvaļā” ekspertiem - dizainera Pola un galdnieka, meistara Tafija, kas mežonīgās un neskartās ASV vietās paveiks teju neiespējamo. Proti, pēc klientu pasūtījuma pārbūvēs vai uzbūvēs tiem jaunas mājas dīvainās vietās un izmantojot visnotaļ dīvainus materiālus. Viņi būvēs gan zvejas māju uz ezera, gan izmantos mājas apdarei vecu, sarūsējušu 1956.gada auto.

Realitātes seriāls „Būvniecība savvaļā” būs skatāms ceturtdienās no 7.maija, plkst. 21:00 un plkst. 22:00. Nepalaid garām!