Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Cik sver tavs laulātais draugs? Savādas, smieklīgas un pat šokējošas saimnieku vēlmes viedajām mājām

Redakcija
Redakcija

Viedās ēkas piesaista ar daudzām un dažādām funkcijām — no iespējas taupīt līdz pat maksimālam komfortam un apsargāšanai. Viena no lielākajām viedo māju priekšrocībām: sistēmas tiek programmētas individuāli, atbilstoši saimnieku vajadzībām, vēlmēm un pat smalkākajām un īpatnējākajām iegribām. Māju automatizētās vadības sistēmu mācību un tehniskās apkopes centra “Jung Vilnius” direktors Raimunds Skurdenis ir apkopojis vairākas šādas īpašās klientu idejas, kas tikušas ierīkotas klienta mājoklī.

R. Skurdenis ir ievērojis, ka īpaši ekscentriski klienti Latvijā ir tikai daži, tādēļ lielākā daļa sniegto piemēru ir no ārvalstīm.

Cik sver jūsu laulātais draugs?

Šķiet, ka viedajām mājām var “rūpēt” arī jūsu otrās pusītes svars. Kāds greizsirdīgs vīrs vēlējās, lai no viedajām mājām uz viņa tālruni tiktu nosūtīta īsziņa brīdī, kad, viņam neesot mājās, guļamistabas gultā esošais svars pārsniedz viņa sievas svaru par vairāk nekā 15 kilogrami. Tātad, kamēr vīra nav mājās, nekas smagāks par viņa dārgo sievu gultā atrasties nedrīkst. Ja nu vienīgi iepirkumu maisi vai Jorkšīras terjers.

Pastaiga ar… Dievu?

Vienu no iespaidīgākajām, skaistākajām, bet arī sarežģītāk īstenojamām vēlmēm viedo sistēmu ierīkotāji nosauca par „Dieva pastaigu”. Klients, kas dzīvo namā ar lielu teritoriju, lūdza ierīkot zālāja un puķu dobju laistīšanas sistēmas, kas darbotos smalkāk. Parasti, tiklīdz sistēma sajūt, ka gaiss uz zemes virsmas ir pārāk sauss, tiek ieslēgta laistīšana. Protams, automātika ir automātika, un mājas saimnieks, daudz laika pavadījis laukā, ne reizi vien tika aplaistīts kopā ar mauriņu. Laistīšanas sistēmas “jaukumus” sajuta arī viņa viesi. Tādēļ vīrietis palūdza ierīkot tādu laistīšanas sistēmu, kas, cilvēkam ejot pa pļaviņu, sajustu viņa klātbūtni un izslēgtos tieši tur, kur viņš iet, un tik drošā attālumā, lai uz viņa nenokristu ne pilīte.

„Tehniski to izdarīt bija ļoti sarežģīti, jo pļavā kustību sensorus nevar uzstādīt. Tomēr visbeidzot izdevās atrast veidu, kā ne tikai izpildīt saimnieka vēlmi, bet arī radīt brīnumainu skatu: cilvēks iet pa pļavu, kas tiek aplaistīta, bet ūdens strūklas, tām pietuvojoties, pārstāj līt un atkal atsāk, tikko kā cilvēks ir pagājis garām. Tik skaisti, it kā garām ietu pats Dievs vai kāds debesu pavēlnieks,” stāsta R. Skurdenis.

Aizsardzība pret garnadžiem

Diezgan baisa klienta vēlme tika fiksēta Krievijā. Padzirdējuši klienta lūgumu, viedo sistēmu ierīkošanas speciālisti brīdināja par iespējamo risku, taču pasūtītājs tāpat palika pie sava, tādēļ pat tika parakstīts līgums par pilnīgu atteikšanos no iespējamām sekām.

Saimnieks, kurš dzīvoja privātmājā ar iežogotu teritoriju, turēja voljērā vairākus cīņas suņus. Drošības apsvērumu pēc. Kad saimnieks aizbrauca, viņš izlaida suņus no voljēra un ļāva tiem brīvi pastaigāties pa privāto teritoriju. Pēc kāda laika vajadzība pēkšņi atgriezties mājās un vaļā palaistos suņus piesiet sāka nogurdināt: tad ierodas baseina kopēji, tad tiek veikti kādi remontdarbi, bet dzīvnieki nelaiž svešus cilvēkus teritorijā. Tādēļ, pēc kāda laika vīrietis vērsās pie viedo māju sistēmas uzraudzītājiem ar lūgumu ierīkot suņu voljērā automātisko slēdzeni, kas ļautu, piemēram, zādzības gadījumā izlaist suņus no iežogojuma attālinātā veidā. Vai saimnieks kādreiz ir izmantojis šo iespēju, nav zināms. Taču no sistēmas-barotavas, kurā iebērtā barība pārvilinātu dzīvniekus atpakaļ voljērā, saimnieks atteicās.

Fantastikas filmu iespaidā

Kā stāsta R. Skurdenis, dažkārt, iekārtojot viedās mājas, klienti prasa lietas, ko redzējuši filmās. „Kādu laiku īpaši izplatīta bija vēlme vadīt māju sistēmu, paplaukšķinot ar rokām. Tas nav nekas sarežģīts, ja šādi vēlamies ieslēgt vai izslēgt vienu spuldzīti. Taču viedajās mājās ir daudz funkciju, tādēļ arī plaukšķināšanas variantu rastos tik daudz, ka plaukšķināt vajadzētu visu dienu,” stāsta R. Skurdenis, piebilstot, ka viņi vienmēr cenšas savus klientus no šādām nepraktiskām lietām atrunāt.

Pēdējā laikā ir izplatīta vēlme vadīt mājokli ar balsi, tomēr tas ir diezgan sarežģīti no tehniskās puses un ne visai ērti klientam. Balss vadību var ierīkot divējādi. Pirmais veids — kad pie gultas vai ratiņiem ir piestiprināts mikrofons. Šis veids bieži tiek izmantots, ja mājā ir cilvēki ar kustību traucējumiem. Otrs veids — visās telpās ierīkot uz skaņu jutīgus mikrofonus. „Tehniski to izdarīt ir diezgan sarežģīti, turklāt šis veids nav piemērots tiem, kas baidās no noklausīšanās. Tādēļ pagaidām balss vadība ir vairāk eksperimentāla lieta vai arī ir izmantojama mājās, kur dzīvo invalīdi, lai viņiem atvieglotu ikdienu,” stāsta Vācijas uzņēmuma “Jung” pārstāvis Baltijas valstīs, Polijā, Ukrainā, Krievijā un citās valstīs.

Gudras mājas = gudrs speciālists

Māju automatizētās vadības sistēmu mācību un tehniskās apkopes centra direktors ir pārliecināts, ka mājas var būt tik viedas, cik gudrs ir šo sistēmu ierīkojušais speciālists. „Ierīkojot ēku automātiskās sistēmas, īpaši svarīgi ir kvalificēti un uzticami speciālisti. Šādi speciālisti garantē kvalitāti un bez sarežģījumiem funkcionējošu sistēmu, kā arī tieši viņi spēs izdomāt risinājumu jebkurai klienta īpatnējākajai un smalkākajai idejai. Diplomētie speciālisti strādā pēc visā Eiropā un citās valstīs atzītiem standartiem, tādēļ nekad nebūs tā, ka, piemēram, “pseido” meistars kaut kur pazūd un neviens vairs nezina, kā tika ierīkots klienta mājoklis un kā to pārprogrammēt,” stāsta R. Skurdenis.