Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Apgaismojums miteklī – 5 būtiskas pārmaiņas kopš pirmsākumiem

Redakcija
Redakcija

Apgaismojums miteklī – 5 būtiskas pārmaiņas kopš pirmsākumiem
Foto: Shutterstock.com


Elektrība mūsdienās šķiet pašsaprotama ērtība. Un neviens vairs neprāto, kā lai nodrošina gaismu mitekļos diennakts tumšajā laikā – nav ne skali jāplēš, ne petrolejas lampas jāuzpilda. Atliek vien nospiest slēdzi, un top gaisma! Taču tā nav bijis vienmēr, tāpēc šoreiz – neliels atskats vēsturē – pieci būtiski pagrieziena punkti, ko piedzīvojusi gaismas nešana mājokļos.

No skaliem un svecēm uz petrolejas lampām

Elektrība, šķiet, ir pieejama ikvienā mājoklī, taču tās ir pavisam nesenas ērtības. Pilsētās elektrifikācija notika ātrāk, taču nomaļākos lauku apvidos vēl piecdesmitajos un sešdesmitajos gados apgaismojums ar petrolejas lampām un svecēm nebija nekas neparasts. Lauku cilvēki savu ikdienu lielā mērā centās pakārtot saules ceļam, līdz ar to vakaros pietika ar gaismu, ko deva sveces vai petrolejas lampas – šie gaismas ķermeņi atšķirībā no skaliem nedūmoja, līdz ar to bija daudz patīkamāki.

Elektrifikācija un dzīve ar vienu spuldzīti

Ja nav elektrības, nav arī nepieciešamības pēc ierīcēm, ko darbina ar elektrību. Sākotnēji elektrība nodrošināja gaismu. Sadzīves tehnikas, ko darbinātu ar elektrību, vēl nebija – ledusskapja funkciju pildīja pagrabi, ēdienu gatavoja uz malkas plītīm, putekļsūcēja vietā tika izmantotas slotas, savukārt veļu mazgāja ar rokām. Mājās, kurās elektrība tika ievilkta, parasti tā tika izmantota tikai apgaismošanai. Pie tam – pavisam vienkāršā veidā – pa vienai spuldzītei biežāk lietojamajās telpās (bet nebūt ne visās). Radioaparāti bija pirmās ierīces, kas bija darbināmas ar elektrību, un pamazām sāka parādīties arvien lielākā skaitā mājsaimniecību. Pilsētās dzīvokļos nereti bija uzstādīti elektrības skaitītāji, kuros bija jāiemet monēta, lai varētu ieslēgt gaismu.

Lampas un rozetes

Elektrībai kļūstot pieejamākai, pamazām palielinājās arī pieejamo elektroierīču veidi. Lai šo tehniku darbinātu, mājokļos ierīkoja rozetes. Padomju laikos būvētajās dzīvokļu mājās elektrība tika ievilkta samērā vienkāršā veidā – katrā telpā bija pievilkts vads apgaismes ķermenim pie griestiem, kā arī – ierīkotas pāris rozetes. Pieticīgajam sadzīves tehnikas klāstam ar to pilnīgi pietika. Telpā gaismu sniedza griestu lampa ar kvēlspuldzi, savukārt gludekļa un televizora darbināšanai ar divām rozetēm bija gana.

Eiroremonts un dizains

Palielinoties pieejamajam sadzīves tehnikas klāstam, mainījās arī prasības mājokļiem. Vairs nebija gana, ja telpu apgaismoja viena lampa – mājokļos sāka parādīties stāvlampas, kā arī neviena guļamtelpa vairs nebija iedomājama bez naktslampiņām. Plašajam pieejamās sadzīves tehnikas klāstam vairs nepietika ar divām rozetēm telpā un pagarinātāju, kā arī sākotnējais izkārtojums būtiski ierobežoja iespējas iekārtot telpu pēc savas gaumes. Savu uzvaras gājienu sāka eiroremonts, kas cita starpā paredzēja arī elektroinstalācijas uzlabošanu mājokļos, nomainot neefektīvos alumīnija vadus pret vara, kā arī ierīkojot krietni daudz vairāk rozešu dažādās telpas vietās.

Gudrs un mājīgs mājoklis

Dažu pēdējo desmitgažu laikā elektrotehnika ir attīstījusies ģeometriskā progresijā – katrs nākamais izgudrojums paver arvien plašākas iespējas, un nu arvien vairāk mitekļu tiek aprīkoti tā, lai patiesi kalpotu cilvēkam un radītu mājīgu dzīves telpu. Tas attiecas arī uz apgaismojumu – vienas skumjas kvēlspuldzes vietā nu ir desmitiem energoefektīvu LED lampiņu. Katrā telpā ir vairs ne viena lampa, bet gan dažādi apgaismes ķermeņi dažādām zonām, tādējādi ļaujot radīt tīkamu noskaņu pēc nepieciešamības. Tāpat ir iespēja izvēlēties gaismas toni – no atsvešināti auksti zilas līdz mājīgi zeltainai gaismai. Savukārt gaismas slēdži ar aptumšotāju ļauj regulēt gaismas intensitāti telpā.

Apgaismojums ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā piešķirt telpām vēlamo noskaņu. Ja vēlaties ieviest svaigas vēsmas esošajā izkārtojumā, lampas nomaiņa ir ātrs, vienkāršs un efektīvs risinājums. Interneta veikals 1a.lv plašā klāstā piedāvā visdažādākos apgaismes ķermeņus – gan griestu, gan sienas lampas, gan stāvlampas un naktslampiņas. Ieskatieties jau tūlīt un izvēlieties savam stilam atbilstošāko!