Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Bojātas lamināta grīdas nomaiņa

Redakcija
Redakcija

Kā zināms, lamināts ir salīdzinoši izturīgs un viegli kopjams materiāls, taču pēdējā laikā mēs saņemam arvien vairāk jautājumus par to, ko iesākt ar nekvalitatīvām lamināta grīdām. Ja šādai grīdai ir mehāniski bojājumi, dažreiz tos ir iespējams novērst, vai arī atsevišķi nomainīt bojāto lamināta dēli. Taču visbiežāk grīdas defekti ir saistīti ar pašu materiāla kvalitāti vai arī ar nepareizu (neprofesionālu) ieklāšanu jeb kopšanu. Visbiežāk tie izpaužas tādā veidā, ka lamināta dēļu malas ir piebriedušas un deformējušās.

Šādos gadījumos nekādi remontdarbi praktiski nav iespējami un vienīgais risinājums ir lamināta nomaiņa. Šoreiz apskatīsim kādu dzīvokli Dobelē, kur Grīdasmeistars veica šādu grīdas nomaiņu un pacentīsimies apskatīt galvenos iemeslus, kāpēc grīda šādi deformējas.



Viena no lietām, kam vajadzētu pievērst uzmanību, vai lamināts kaut kur nav atdūries pret sienu, parasti gan šādi defekti veido tādas, kā gaisa pumpas grīdā un ja tas tiek savlaicīgi pamanīts, laminātu ir iespējams apzāģēt, palielinot atstarpi starp peldošo lamināta grīdas segumu un sienu. Pretējā gadījumā nebūs ilgi jāgaida, kad laminātam salūzīs savienojuma vietas un tad uz grīdas izveidosies nesmukas spraugas.



Lamināts ir “peldošais” grīdas segums un to nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt pieskrūvēt vai pienaglot pie pamatnes. Kā redzams attēlā, šoreiz “meistari” bija nedaudz pārcentušies un vietām laminātu pieskrūvējuši, tas savukārt vairs neļāva grīdai “staigāt” un noveda pie lamināta deformēšanās. Tieši tāpat, ja pie grīdas tiek skrūvēts kāds mēbeļu elements, vai durvju atdurs, vispirms laminātā ir jāizurbj lielāks caurums un tikai tad var kādu no elementiem pieskrūvēt.



Vēl kāda raksturīga sabojātas grīdas iezīme ir sānu malās pacēlušies stūrīši. Tādi var rasties dažādu iemeslu pēc, taču galvenokārt no paaugstināta mitruma, piebriestot lamināta vidējam slānim. Tā arī ir viena no atšķirībām starp kvalitatīviem laminātiem un apšaubāmas kvalitātes izstrādājumiem - kvalitatīvā laminātā izmantotais HDF slānis nekad šādi nepiebriedīs (izņemot gadījumus, kad grīda tiek pilnībā appludināta un arī tad ne vienmēr notiek šāda piebriešana).



Protams, ka grīdai ar šādiem daudziem defektiem nekādus remontdarbus nebija iespējams veikt, tāpēc lamināta segumu nācās pilnībā nomainīt. Pēc bojātā lamināta noņemšanas atklājās, ka mitrums ir bijis arī “melnajā” grīdā. Tad nu visi šie faktori kopā - nekvalitatīvs lamināts, nekvalitatīva ieklāšana un mitrums, arī noveda pie tā, ka tikai pāris mēnešus vecu grīdu nācās pilnībā nomainīt.



Lai saglabātu kopējo dzīvokļa interjeru, tika piemeklēts ļoti līdzīgs (pēc krāsas) Beļģu kompānijas Unilin, Hercules kolekcijas lamināts. Te gan jāpiemin, ka Hercules lamināts bija par dažiem latiem dārgāks, nekā iepriekš ieklātais, taču gan vizuāli, gan arī pēc tehniskajiem rādītājiem, tas ir krietni labāks par lielāko daļu laminātu, kurus var iegādāties būvmateriālu lielveikalos.



Pilnīgu grīdas nomaiņu meistari veica vienas dienas laikā, maksimāli izmantojot jau esošos materiālus - tika izmantots gan esošais apakšklāja materiāls, gan grīdlīstes, gan kompensācijas sliekšņi. Un, diemžē,l šādi grīdas nomaiņas darbi Grīdasmeistara praksē nav retums, jo- kamēr vien cilvēki turpinās izvēlēties apšaubāmas kvalitātes laminātu un uzticēs tā ieklāšanu neprofesionāliem meistariem, Grīdasmeistars bez darba nepaliks.