Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Uzziedini savu 8. marta ziedu puķu podā

Visi zina, cik ļoti sievietēm patīk ziedi. Diemžēl, sieviešu dienu svin (un nesakiet, ka nesvin,- svin lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju) agrā pavasarī, bet tai laikā ziedošu augu ir ļoti maz. Ko darīt? Protams, uzziedināt skaistās puķes pašu spēkiem. Tas nav nemaz tik sarežģīti. Un pat ja esat to skaitā, kas neatzīmē šos svētkus, ziedi vienmēr ir skaisti un iepriecinās ikvienu šajā ne visai košajā gadalaikā.

Visas puķes gan nebūs piemērotas šim procesam. Kuras tad ir tās, ko var uzziedināt agrā pavasarī? Kādas problēmas saistībā ar to var rasties? Un, galu galā, kāda tad ir uzziedināšanas tehnoloģija?
Piedāvāju prīmulu, peoniju, tulpju un hiacinšu uzziedināšanas tehniku

Dažādām puķēm uzziedināšanas tehnoloģija ir nedaudz atšķirīga. Prīmulas labāk uzziedināt oranžērijā, taču, principā, šim nolūkam var izmantot arī siltinātu verandu vai lodžiju (protams, arī istabu). Uzziedināšanai der divus līdz trīs gadus veci stādi. Tie jāizstāda podos ar diametru 9-12 cm janvāra- februāra mēnešos. Pirms tam augi jāattīra no vecajām nodzeltējušajām lapām. Augs jāņem kopā ar palielu zemes gabalu (saknes nav jāattīra no zemes) un jāstāda kūdras un smilšu augsnē. Temperatūrai oranžērijā jābūt 5- 10 grādiem. Piebarot augu sāk īsi pirms pumpuru izplaukšanas. Pēc uzziedināšanas augu jātur gaišā vēsā telpā līdz tam brīdim, kad to varēs izstādīt laukā. Pēc 2-3 gadiem saknes varēs dalīt, bet vēl pēc gada atkal uzziedināt.

Arī peonijas tikpat labi var uzziedināt pirms noteiktā laika. Tās jāstāda liela tilpuma podos vai spaiņos un līdz rudenim jātur aukstā (3-8 grādi) telpā. Nekāds īpašs augsnes maisījums peonijai nav nepieciešams. Janvārī peonija jāiznes saules gaismā telpā, kur temperatūra nav zemāka par 10 grādiem un jālaista ar vēsu (25-30 grādu) ūdeni. Pēc divām nedēļām pēc pirmo dzinumu parādīšanās augs jāsāk piebarot, atkārtojot piebarošanu ik pēc katrām 10-14 dienām. Kad parādās pumpuri, augam jāpalielina apgaismojums- saules gaismas būs par maz (pumpuri būs bāli). Peonijas izstiepjas aptuveni 1 metra un nedaudz vairāk augstumā, tāpēc tās jāpiesien.

No sīpolpuķēm visvieglāk uzziedināmas ir tulpes un hiacintes. Uzziedināšanas tehnika abām vienāda. Gatavošanos uzziedināšanai sāk jau pavasarī: puķu sīpoliem neļauj uzziedēt, piebarojot tos ar minerālmēsliem ne mazāk kā trīs reizes pavasara sezonas laikā 60-80 g/м2. Pēdējā piebarošanas reizē iekļauj arī slāpekli. Sīpolus no zemes izrok jūlijā, kad tiem atmirušas lapas. Tulpju uzziedināšanai jāizvēlas lieli, pieauguši puķu sīpoli 3-4 cm diametrā , savukārt hiacintēm- 4-5 cm diametrā. Lai sīpolus labāk sagatavotu uzziedināšanai, sākumā tos vēlams ievietot siltā telpā, pirmajās 10 dienās uzturot temperatūru 20˚С, bet nākošajās 10 dienās– 30˚С, tad kādas četras dienas atkal 20˚С. Pēc tam tos var uzglabāt kā parastus puķu sīpolus.

Lai iegūtu ziedus līdz 8.martam, stādīt jāsāk oktobrī- novembrī. Puķu podos ar diametru 12-15 cm stāda uzreiz trīs sīpolus. Stādīšanas dziļums- 3-4 cm. Augsnei jābūt attiecībā 2:2:1: 2 daļas velēnu zemes, 2 daļas trūdzemes un 1 daļa tīra smilts. Poda dibenā jāveido drenāža, ievietojot tur oli vai māla lauskas gabaliņu. Jāskatās, lai sīpols būtu ievietots podā pareizā virzienā- sīpola plakanā puse nedrīkst būt virzīta poda iekšienē, bet gan uz poda sieniņas pusi. Šādi ievietots sīpols izdzīs pirmo lapu, kas būs vērsta uz āru. Tādējādi puķe podiņā izskatīsies gan skaistāk, gan dekoratīvāk.

Podā virs augsnes jābūt redzamiem 1-2 cm no sīpola. Izstādītie sīpoli jāuzglabā labi ventilējamā pagrabā (telpā) pie gaisa temperatūras 6-8˚С. Podiņu virsmas labāk pārsegt ar sūnām vai apbērt ar smiltīm. Laistīt nav nepieciešams. Dzinumi parasti parādās 40- 50 dienas pēc sīpolu iestādīšanas. Kad sīpoli apsakņojas un dzinumu augstums sasniedz 5-6 cm, podiņus var pārnest uz telpu, kurā tiks uzziedināti ziedi. Ja gribat ziedus līdz 8.martam, podiņi jāiznes ne vēlāk par 23-28 aprīli.

Pirmajās uzziedināšanas dienās augi jāpaslēpj no saules gaismas. lai tie pamazām pierastu pie tās. Pirmās divas dienas temperatūrai jābūt 12-13˚С, pēc tam 22-24˚С. Ziedošiem augiem temperatūrai jābūt 8-10˚С. Šādas temperatūras svārstības var panākt, pārvietojot augus uz palodzes, attiecīgi tuvāk un tālāk no apkures elementiem. Jālaista augi regulāri, taču ļoti uzmanīgi, ūdeni lejot pie poda malas, lai tas neiekļūtu sīpoliņā, citādi sīpols sāks pūt un augs aizies bojā.

Pēc ziedēšanas podus atstāj saulē līdz pilnīgai auga veģetatīvās daļas atmiršanai. Pēc tam tos pārnes uz pagrabu. Laistīšana jāpārtrauc pakāpeniski.
Jūlijā sīpoliņus izņem no podiem, notīra no zemes un uzglabā kā parasti. Nākošo uzziedināšanu var veikt tikai pēc 2-3 gadu izstādīšanas atklātā laukā.

Vēlu jums veiksmi un sagaidīt pavasari starp krāšņiem ziediem!

     [+] [-]

, 2012-01-31 20:38, pirms 12 gadiem
Paldies, padomi noderes.

     [+] [-]

, 2012-01-31 23:34, pirms 12 gadiem
mēģināšu primulas

     [+] [-]

, 2012-02-02 14:10, pirms 12 gadiem
Ziedi tiešām vienmēr ir skaisti, netkarīgi no svētkiem.

     [+] [-]

, 2012-02-04 15:36, pirms 12 gadiem
Obligāti uzziedināšu un apdāvināšu mūsu mīļotās Rozas,Klaras,Mašas,Natašas,Maņkas,Duņkas -viņām tak tie ir lieli svētki.