Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Noderīgi priekšmeti dārza kopšanai pavasarī

Redakcija
Redakcija

Pavasaris teju-teju kā iestājies, taču neprognozējamo laika apstākļu dēļ vēl joprojām daudziem no mums dārza darbi īsti tā nav sākušies. Šogad ar dārza darbiem būs jāsteidzas, jo no pavasara līdz vasaras sākumam atliks pavisam maz laika. Tad nu sākam domāt un lemt – kas īsti būs tie darbi, ko vēlamies paveikt dārzā, kā arī, kādi īsti darbarīki būs nepieciešami dārza sakopšanai?

Lielākoties jau sastādām galā sarakstu, ka dārza darbiem šogad būs nepieciešami dažādi griešanas, tīrīšanas, savākšanas un uzkopšanas priekšmeti – kā jau katru gadu. Atrast īsto noderīgo rīku nebūt nav vienkārši, jo veikalu piedāvājums ir plašs.

Bet plānojot paveicamos dārza darbus, laicīgi jāsaprot, kādiem darbiem būs nepieciešami konkrēti piederumi un darbarīki.

Dārzs tomēr ir dzīvs un arī tas noveco un nogurst, pat tad, ja tiek veikta regulāra un prasmīga kopšana. Piemēram, viens no dārza darbiem noteikti ir ikgadēja, regulāra kokaugu un krūmu apgriešana, galvenokārt tāpēc, ka jāatbrīvojas no liekajiem zariem, piemēram, izstīdzējušiem, nokaltušajiem un slimiem zariem, kā arī no tādiem, kas aug šaurā leņķī. Otrkārt, kokam vai krūmam taču vēlamies piešķirt nepieciešamo vainaga formu. Šī iemesla dēļ, jānogriež labas kvalitātes, bet nevajadzīgie zari, lai augšanas attīstību virzītu vajadzīgā virzienā. Un, treškārt, kokus un krūmus apgriež, lai regulētu ziedu kvalitāti. Tad, ja augs ir pāraudzis un zaudējis formu, vairāku gadu nekopšanas rezultātā, izmaiņas veicamas vairāku gadu garumā, tādejādi pasargājot augu no pārliekas traumēšanas vai iznīkšanas. Te bez specifiskiem darbarīkiem neiztikt.

Apstādījumu veidošana nereti prasa augsnes un tās auglības uzlabošanu. Lai noteiktu augsnes skābumu, granulometrisko sastāvu un struktūru pirms augsnes un apstādījumu veidošanas, jāveic augsnes parauga analīze, ja vēlamies pieiet stādīšanai ļoti nopietni. Bet, lai pašu spēkiem uzlabotu augsnes struktūru, nepieciešams organiskais mēslojums. Smilts augsnes ir līdzīgas sietam – ūdens un barības vielas ātri izskalojas. Šādā gadījumā augsnei nepieciešama māla piedeva, jo māls veicina barības vielu saistīšanos augsnē. Tomēr lielākoties Latvijas augsne ir skāba. Skābumu iespējamas normalizēt. Regulāri jāveic augsnes kaļķošana, jo tā veicina augsnes struktūras uzlabošanos. Pirms augsnes ielabošanas jāzina, kādai augu grupai tā tiks izmantota, jo, piemēram, rododendriem, skāba augsne ir pat ļoti nepieciešama. Tāpat, pārāk augsts augsnes skābums un blīva augsnes struktūra nereti ir par iemeslu sūnainam zālienam. Visefektīgākā augsnei ir organiskā mēslojuma lietošana kopā ar minerālmēsliem. Jāatceras, ka slāpekļa minerālmēslojumu lieto tikai pavasarī, kad augi spējīgi to uzņemt, jo tas nepieciešams augšanas procesam.

Labākai augsnes apstrādei ieteicams izmantot tādu darba rīku, kā augsnes frēzi. Atkarībā no zemes izmantošanas mērķiem frēzes darbības dziļumu ir iespējams regulēt, sasniedzot pat 35 centimetru dziļumu. Savukārt koku un krūmu izkopšanai ieteicams izmantot dzīvžoga šķēres. Atšķirībā no mehāniskajām dzīvžoga šķērēm ar elektriskajām var panākt vienmērīgāku līdzinājumu. Ja kā papildaprīkojumu izmanto savācēju, atkrīt atgriezumu savākšana ar rokām. Pavasarī noderīgs būs arī zaru smalcinātājs, tas sasmalcina zarus līdz pat 40 milimetriem diametrā.
Vienalga, vai dārzs ir jau izveidots vai tiek plānots jauns projekts, katru gadu jāveic daudzi zemes darbi.

Tāpat, viens no pirmajiem pavasara darbiem - pēc sniega nokušanas jānovāc iepriekšējā gada augu paliekas. Tās var apgriezt jau rudenī, taču kailsalā augu paliekas augus pasargā no izsalšanas. Kad gaisa temperatūra pavasarī regulāri turas virs 10 grādiem, dārzs jāmēslo ar universālo dārza mēslojumu. Augi regulāri jāatjauno, kad tie zaudējuši savu labāko izskatu. Tos tad izrok, sadala un pārstāda. Arī visiem stādījumiem ir vēlama mulčēšana. Tas saglabā augsnē mitrumu, aizkavē nezāļu augšanu, uztur augsnē vienmērīgāku mikroklimatu, uzlabo augu ziemošanu, sadaloties papildina augsni ar organiku. Mulčas kārta regulāri ir jāatjauno katru pavasari vai katru otro pavasari. Kopējai mulčas kārtai ir jābūt 5 – 7 cm biezai.

Pavasarī nepieciešams apsekot savus stādījumus! Dobes, līdzīgi kā zālienu, vajadzētu izgrābt un attīrīt no atkritumiem, kur nepieciešams, jāatjauno jau minētā mulčas kārta, jāatsedz augi, kurus bija nepieciešams apsegt ieziemojot. Jāpievērš uzmanība augļu kokiem, iespējams tiem jāveic vainagu formēšana. Jāveic stādījumu mēslošana un kaitīgo organismu ierobežošana.

Apskati plašo dārza tehnikas piedāvājumu interneta veikalā - 220.lv