Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Eiropas dārzkopības tendences 2014.gadā

Redakcija
Redakcija

Ir neskaitāmi faktori, kas turpina ietekmēt cilvēku dārzkopības aktivitātes un ar tām saistītus pirkumus Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā, taču Eiropas ekonomikas prognozēs ir noteikti četri svarīgākie elementi: sezonalitāte, ekonomikas attīstība, izmaiņas mājsaimniecību ienākumos un mājokļu tirgus tendences.

Lai arī Iekšzemes kopprodukta izaugsme eirozonā atgūstas no recesijas, prognozes joprojām ir piesardzīgas, kas attiecīgi ietekmē patērētāju uzvedību, tāpat kā aizvien bargāki laika apstākļi, kas piedzīvoti reģionā. Daļai taupības pasākumu bijusi pozitīva ietekme uz dārzkopību – aizvien vairāk patērētāji ar dažādiem ienākumu līmeņiem vairāk velta uzmanību saviem mājokļiem un tādējādi arī dārziem, kuros patveras no ekonomiskajām un sociālajām problēmām. Šī tendence pastāv uz pašlaik novecojošas paaudzes un augošas urbanizācijas fona, un no tā izrietošās nepieciešamības pēc atbilstošiem pārtikas nodrošinājumiem vietējā mērogā. Lielbritānija ir veiksmīgs piemērs urbanizācijas līmeņa ilustrēšanai, jo tajā katru gadu aptuveni pusmiljons cilvēku pārceļas uz dzīvi pilsētās. Taču Lielbritānijā ir arī Eiropā lielākais mājokļu ar dārziem īpatsvars, turpretī Vācijā cilvēki dod priekšroku dzīvokļiem, tādēļ tur šis rādītājs ir viens no zemākajiem.

Eiropā novērojama aizvien pieaugoša tendence attiecībā uz pilsētas dārzkopību un mazdārziņu ierīkošanu, kā arī nelielu dārziņu lietderīgu izmantošanu pārtikas audzēšanai. Tāpat tas attiecas uz vistu un bišu turēšanu. Šīs tendences izveidojušās laikā, kad pieaug interese par ekoloģiju, dabiskiem pārtikas produktiem un ēdieniem, kā arī koncentrēšanās uz ieguvumiem, ko sniedz pašiem savas pārtikas audzēšana. Tas viss ir lielisks piemērs jaunai pilsētu kopienas dārzkopības kustībai. Bišu turēšana pilsētas vidē var tikt uzskatīta par pozitīvu un aizvien svarīgāku tendenci, lai atbalstītu pārtikas audzēšanu pilsētā, jo šie svarīgie apputeksnētāji var sasniegt tās pilsētu daļas, kur augi parasti neaug.

Aizvien pieaugošas bažas par pārtikas drošību mudina arī vairāk domāt par vietējiem ražojumiem, un šo satraukumu veicina klimata izmaiņas, kuras tiek uzskatītas par fenomenu, kas tuvāko gadu laikā saasināsies. Šo jauno dārzkopības garu pastiprina arī vēlme pilsētas iedzīvotājiem būt tuvāk dabai.

Tāpēc tendence nodarboties ar dārzkopību pilsētā sava prieka vai praktisku nolūku dēļ, iekšpagalmā, uz terases, balkonā vai pat istabā, aizvien saglabās lielu popularitāti cilvēku vidū. Attiecīgi palielinās nepieciešamība ergonomiski izmantot nelielas platības, kas veicina vertikālās dārzkopības tendenci un stimulē rast jaunus risinājumus produktu audzēšanai iekštelpās.

Eksperti arī norāda, ka šīs kolektīvās tendences un Lielbritānija – valsts ar šobrīd visstraujāk augošo urbanizācijas līmeni – kopīgi ar citām Eiropas valstīm dārzkopību pārvērtušas par nacionālajām īpatnībām. Dārzkopību, kā brīvā laika pavadīšanas iespēju vienkāršā pilsētas dzīvesveidā, veicina arī mediji un to iespējas brīvi izmantot forumus un platformas, lai dalītos ar idejām un pieredzi.