Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Dārzkopja kalendārs decembra mēnesim

Redakcija
Redakcija

Iestājies pats nestabilākais laiks: te salst, te atkal plus grādu temperatūra. Taču pat decembrī nav par vēlu uzrakt dārzu. Speciālisti pamanījuši: jo vēlāk tas tiek uzrakts, jo vairāk kaitēkļu iet bojā. Tāpat decembris ir labs laiks, lai saplānotu nākošā gada stādījumus. To darot, neaizmirstiet nomainīt dobes vienām un tām pašām kultūrām. Tāpat šajā laikā siltumnīcās var audzēt sīpolus, pētersīļus, selerijas, bet mājā kastēs iesējiet dilles un kressalātus- jau pēc pāris ndēļām būs izdīgusi pirmā vitamīnu deva.

Kad augsne sasalusi 2-4 cm dziļumā, iesējiet salizturīgos dārzeņus: burkānus, redīsus, dilles, pētersīļus. Sēklas kaisiet blīvāk, nekā pavasarī. Vagas aizberiet ar kūdru, bet pa virsu pārklājiet kritušo lapu slāni (ne mazāk kā 6 cm biezumā).

Dārza darbi dcembrī

1. Decembra sākumā dārzā jau var būt sasnidzis sniedziņš, ņemiet to no taciņām, celiņiem un izmantojiet jauno augļu kociņu piesegšanai. Sevišķu uzmanību pievērsiet ķiršiem un plūmēm.

2. Ja rudenī dārzā ierakāt stādus,kas paredzēti stādīšanai pavasarī, ieziemojiet tos. Izrociet 40 cm dziļu bedri un ielieciet tajā stādus 45 grādu leņķī, uzberiet zemi un aplejiet.

3. Ja rudenī nepaspējāt nogriezt slimos vai nokaltušos zarus, izdariet to tagad. Pēc nogriešanas tie noteikti jāsadedzina.

4. Ja jūsu dārzā vai pagalmā ir zaļš mauriņš, tad pa to nedrīkst sraigāt, līdz sniega sega nav sasniegusi 10 cm biezumu, pretējā gadījumā zālīti var sabojāt.

5. Jaunos kociņus ar vājiem zariem būtu labi nosiet, lai pasargātu tos no sniega.

6. Iekariet koku zaros putnu barotavas. Piebarojiet putnus ar nesālītu speķi, saulespuķu sēklām, graudiņiem un maizes drupačām.

7. Ja jūsu dārzā aug irbenājs, pēc pirmajām salnām ievāciet tā ogas. Tās noteikti noderēs pret saaukstēšanos, klepu, kuņģa čūlu.

8. Kad zeme sasalusi 6-8 cm dziļumā, vēlams apklāt zemenes ar kūdras slāni, pa virsu uzliekot egļu skujas.

9. Turpinām ieziemot daudzgadīgos augus. Ja ir sniegs, piesedzam augus ar to. Ja sniega maz, izmantojam zāģu skaidas vai vībotnes zarus, kas lieliski atbaidīs arī sīkos grauzējus.

10. Sējam daudzgadīgo puķu sēklas, kurām nepieciešama stratifikācija (zemu temperetaūru iedarbība). Tas attiecas uz primulām, tradeskancijām, saulpurenēm, delfīnijām, zilajām kurpītēm, zāļlilijām, flokšiem).

11. Decembris ir labs laiks dekoratīvo sīpolpuķu diedzēšanai

Raksta autore: Anna Ozoliņa