Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Strādā dabā un samazini ikdienas stresa līmeni

Redakcija
Redakcija

Šī brīža darba vide nereti ir saistīta ar paaugstinātu stresu, darbinieki atrodas uz izdegšanas robežas, izsmelti un neapmierināti. Bieži jāstrādā ilgas stundas, jo prasības nemazinās, bet attālinātais darbs ir nojaucis iedibināto robežu starp brīvo un darba laiku. Izklausās pazīstami? Iespējams, ka jūsu nogurums, aizkaitināmība, īgnums un nomākts garastāvoklis jau signalizē par pārlieku augstu stresa līmeni.

Jūties kā ieslodzīts četrās sienās, kur trūkst gaisa? Tam ir izskaidrojums. Speciālisti šo simptomu kopumu nodēvējuši par „dabas deficīta traucējumiem”, kas cilvēkos izraisa depresiju un trauksmi no tā, ka ārpus telpām tiek pavadīts parāk maz laika.

Dabas pozitīvā ietekme

Atrašanās dabā mūsu veselībai dod tik daudz! Samazina stresu, pazemina asinsspiedienu, uzlabo imunitāti. Mūsu smadzenes, saņemot impulsus no apkārtējās dabas, uzlādējas un atkal ir spējīgas darboties produktīvi un radoši. Minimālais laiks, kas cilvēkam ik dienas jāpavada ārpus telpām, ir 20 minūtes. Pieņemot, ka pandēmijas izraisītie ierobežojumi mums lika atrasties telpās gandrīz nepārtraukti, tagad ir brīdis, kad izmantot iespēju būs ārā, dabā pēc iespējas vairāk.

Kā būtu strādāt dabā? Ar šodienas pieredzi tas izklausās pieņemami un atbalstāmi. Komandas sapulce parkā, kad nav traucējošu zvanu un steidzamu epastu. Darbs kafejnīcas terasē kopā ar saviem kolēģiem. Iespējams, vadītājs jums piedāvās attālināta darba iespēju, un jūs tam piekritīsiet, lai darbu apvienotu ar iespēju būt svaigā gaisā, ārpus ierastās darba vides.

Kā iekārtot savu darba vietu ārtelpā?

Viens no svarīgākajiem elementiem ir klēpjdators. Lai arī sākumā liekas, ka iespējams sēdēt zālājā ar sakrustotām kājām un datoru turēt klēpī, taču drīz vien kļūst skaidrs, ka tas nav ilglaicīgs risinājums. Parka soliņš noteikti būs sēdēšanai piemērotāks.

Datora pielāgošana

Ja jums ir privātmāja ar dārzu, tad iespējas iekārtot darba vietu ir ļoti plašas. Visticamāk, ka savam birojam izmantosiet dārza mēbeles. Svarīgi izveidot savam klēpjdatoram noēnojumu no saules stariem. Internetā iespējams iegādāties speciālas uzlikas klēpjdatoru ekrāniem, kas ļauj strādāt arī spilgtā āra apgaismojumā. Ekonomiskā variantā tādas pašas ekrāna uzlikas var izgatavot no kartona.

Klēpjdatora ekrānam jāmaina konfigurācija: ekrāna spožuma skala jābīda līdz maksimālai atzīmei, jāatslēdz ekrāna spožuma automātiskā regulēšana un jāpalielina ekrāna kontrasts līdz maksimālam. Šīs darbības jāveic pat tad, ja darba vietu iekārtojat ēnā. Dabīgais apgaismojums ir daudz spilgtāks nekā varat iedomāties. Noēnojumam var izmantot arī saulessargu, bet tas nebūs tik efektīgs aizsardzības līdzeklis pret saules stariem kā speciālās ekrāna uzlikas.

Tik karstā vasarā kā šī, ieteicams klēpjdatora dzesēšanai iegādāties dzesējošo palikni. Šīs ierīces galvenā sastāvdaļa ir 4 spēcīgi ventilatori, kas atdzesē klēpjdatoru ar 1400 rotoru griezieniem minūtē, samazinot tā temperatūra līdz normālai mazāk kā minūtes laikā.

Būtiski, ka atdzesēts tiek viss klēpjdators, saglabājot tā stabilu darbību un pat uzlabojot tā sniegumu. Ventilatoru darbība ir klusa, savukārt paliknis, pateicoties kājiņu augstumam, uzlabo klēpjdatora lietošanas ergonomiku, nedaudz piepaceļot to un pavēršot pret lietotāju. Dzesējošam paliknim ir vairākas USB izejas, kurās var pievienot, piemēram, mikrofonu vai tālruni.

Tumbiņa un internets

Piemērots aksesuārs ārā lietošanai būs bezvadu tumbiņa ūdensnecaurlaidīgā korpusā, lai starplaikos klausītos mūziku vai noskatītos kādu filmu.

Āra biroja vislabākais draugs ir mobilais internets datorā vai planšetē, ko nodrošina mobilā interneta SIM karte vai super jaudīgs Wi-Fi rūteris. Par tehnisko nodrošinājumu vislabāk konsultēties ar attiecīgiem speciālistiem. Lai jums veiksmīga darba diena, strādājot dabā!