Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Istabas augi, kas enerģētiski piemēroti bērnistabai

Istabas augi, kas enerģētiski piemēroti bērnistabai
Foto: Iveta Apškrūma, epadomi.lv

Atbildot uz mūsu lasītāju jautājumu par to, kādi augi iederas un ir piemēroti bērnistabai, esam sagatavojuši rakstu par šo tēmu.

Pirmām kārtām, bērnistabā noteikti jāaudzē hlorofīts. Šis brīnumainais istabas augs ar pārsteidzošo enerģētiku un tiešām unikālajām dabiskā filtra īpašībām ne tikai attīra gaisu no kaitīgajiem ķīmiskajiem piemaisījumiem, bet arī no slimības izraisošām baktērijām un vīrusiem. Mājās, kurās hlorofīts tiek audzēts vairumā, cilvēki ar gripu slimo retāk. Augs labi tiek galā ar sliktajām enerģijām, pārvēršot tās labajās un dodot mājas iemītniekiem spēku.

Arī jebkuri citrusaugi būs piemēroti bērnistabai. Ēteriskās eļļas, ko tie satur, ir brīnišķīgs baktericīds līdzeklis. Bez tam citrusaugiem piemīt nomierinoša iedarbība, kas īpaši noderīgi hiperaktīviem bērniem. Šie augi labi noņem nogurumu, atbrīvo no nemierīga miega (nakts murgiem), spēcīgi samazina niknumu un dusmas. Pie kam šīs īpašības piemīt ne tikai apelsīnkoku, citronkoku, mandarīnkoku ziediem un augļiem, bet arī lapām. Tāpēc nav pat obligāti jātur mājās liels augļu koks, kas ražo augļus, derēs arī neliels no sēkliņas izaudzēts kociņš (kaut gan arī tas pēc dažiem gadiem, sasniedzis noteiktu vecumu, sāks ražot). Protams, augļus nesošs koks istabas interjerā izskatīsies daudz labāk, nerunājot nemaz par gardajiem un veselīgajiem augļiem.

Nākošais augs, ko gribētos ieteikt bērnistabai ir krūmveida krizantēma, kuru visu vasaru rotā balti, dzelteni vai rozā ziedi. Ar savu spēcīgo enerģētiku šī puķe ļoti labi pasargās bērnu no "ļaunas acs". Savukārt, kā dabīgais gaisa filtrs, krizantēma ievērojami attīrīs gaisu no kaitīgiem piemaisījumiem, ko rada izplūdes gāzes.

Arī paparde ir īsts bērnistabas augs. Tā lieliski noņem stresu, kas rodas no informācijas pārpilnības, un tas tiešām ir ļoti aktuāls jautājums mūsdienu skolniekiem. Augs iedarbojas uz nervu sistēmu kā attīrošs filtrs. Papardes labi noārda tādas kaitīgās vielas kā formaldehīds, ksilols un toluols. Šī istabas auga enerģētika veicina koncentrēšanās spējas un pasargā no nevajadzīgas piepūles.

Niķīgu un kaprīzu bērnu palīdzēs nomierināt ciklamena. Šis pats par sevi skaistais augs jebkuras istabas interjerā skaisti izskatīsies un ar savu enerģiju atmodinās bērnā radošo dzirksti un vēlmi darboties komandā.
Ciklamena arī labvēlīgi ietekmē sirdsdarbības ritmu.

Hipeastrs (amarillis) ir vēl viens istabas augs, kuru audzēt vēlams ne tikai bērnistabā, bet arī citās mājas istabās. Apbrīnojami skaistais augs izdala vielas, kas aktīvi cīnās ar dažādām baktērijām un vīrusiem. To sastāvā ietilpst alkaloīdi, kas ļoti labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu.

Kokveida biezlape jeb naudas koks- augs, kuram jebkurā dzīvoklī būtu jāieņem goda vieta un bērnistaba nav izņēmums. Naudas koka enerģija visiem mājas iemītniekiem dāvā mieru un atbrīvotību, kā arī rada darbaprieku.

Arī skaistule kalla pozitīvi ietekmē visus sajūtu orgānus, īpaši laba tā ir dzirdes traucējumu gadījumos. Kalla pasargās bērnus no slimību rašanās un to attīstības.


Ja trūkst zināšanu augu kopšanā, palīgā nāks apgādā Zvaigzne ABC izdotā grāmata "Istabas augi".

Tajā atradīsiet vērtīgus praktiskus speciālistu ieteikumus augu audzēšanai telpās. Grāmata sadalīta piecās nodaļās: ziedu krāšņums, lapu krāšņums, novietojums, augi īpašiem gadījumiem, augi speciālistiem.

Un vēl tajā raksturoti vairāk nekā 400 istabas augi, kas noder dažādām telpām, sākot ar saulainām viesistabām un beidzot ar nelieliem kaktiem, kuros ir maz dabiskās gaismas. Kā arī ietverti padomi, kā rīkoties, ja rodas problēmas, un speciālistu ieteikumi par augu audzēšanu visu gadu.