Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Dārza darbi februārī

Redakcija
Redakcija

Pēc statistikas datiem kādreiz februāris bija gada aukstākais mēnesis, bet saskaņā ar jaunāko informāciju tas ir tikpat auksts vai silts kā janvāris. Tomēr saules stari kļūst arvien intensīvāki, un pēc februāra beigām strauji pienāks pavasaris. Jau ir parādījušies sēklu katalogi, un tie nav izdoti par agru – ja vēlaties sēt sēklas pats, lielākajai to daļai nepieciešams ilgs laiks, līdz tās ir pietiekami attīstījušās un ir gatavas pārstādīšanai dārzā.

Varat sākt ar palodzi, vēlams, sējot lecektī. Apsildāmie modeļi ir pilnīgi ideāli. Varat to iegādāties jau gatavu vai izgatavot pats, parūpējoties par siltumu un gaismu. Savu vasaras puķu sēšana prasa zināmu darba ieguldījumu, bet arī taupa naudu.

Papildus vasaras puķēm februārī var sēt arī zemenes, rozmarīnu, selerijas, artišokus, sparģeļus un saldos piparus vēlākai pārstādīšanai dārzā.

Kartupeļi uz balkona

Ja jums tik tiešām ļoti niez pirksti un vēlaties pats pirmais novākt savu kartupeļu ražu, sākot ar mēneša vidu, varat izdiedzēt kādu no agrajām šķirnēm. Vajadzētu arī sākt sildīt augsni. Siltā dienā, kad kādu laiku nav bijis sala, novietojiet komposta slāni uz dobes, kuru esat noskatījis agro kartupeļu dēstīšanai. Pārsedziet tai caurspīdīgu polietilēna plēvi. Melna plēve uzsūc siltumu

un izstaro to atpakaļ gaisā, savukārt caur caurspīdīgu plēvi saule un gaisma var sasniegt augsni. Noderēs arī plēve bez komposta, tādēļ, ja jums ir bijušas problēmas ar daudzkājiem vai kāpuriem, kas izgrauž caurumus kartupeļos, labāk nelieciet uz kartupeļu dobes kompostu.

Martā iedēstiet pirmos kartupeļus un pārsedziet tos ar plēvi. Pēc kāda laika parādīsies pirmie dzinumi. Tad paceliet plēvi, lai ielaistu gaisu. Vai pat labāk - pārklājiet plēvi pāri stīpām, ko esat uzlicis virs vagām, lai izveidotu tuneli.

Augi būs aizsargāti pret salnām, un, ja gaidāms stiprs sals, pārsedziet tos ar kādu izolācijas materiālu.

Izmēģiniet ar vienu vagu, tas nav nekas neizdarāms

Vēl viens paņēmiens – iedēstiet kartupeli podā vai dēstu maisiņā, polistirola kastē vai kastē ar kapilāru tīklu un novietojiet to spilgtā gaismā, lai augi neciestu no gaismas trūkuma. Kad salnas vairs nav gaidāmas, izņemiet augu no poda un iedēstiet to tieši dārzā. Ja esat iedēstījis augus dēstu maisiņā, varat rīkoties tāpat vai vienkārši novietot visu maisiņu uz cita maisiņa. Izgrieziet caurumu pirmā maisiņa apakšdaļā un otra maisiņa augšdaļā, lai kartupeļa saknes varētu iesniegties dziļākajā slānī. Pēc tam kartupeļa gums var turpināt augt zem zemes. Šī metode sevišķi noder, audzējot kartupeļus uz balkona vai nelielā dārziņā, ja kārtīgs virtuves dārzs nav pieejams.

Izskatīgāks dzīvžogs

Vairumu koku un krūmu var apcirpt visa gada garumā, un jaunākie pētījumi rāda, ka augļu kokus pat labāk apzāģēt vasarā, jo rēta sadzīst ātrāk, kad koks aug. No otras puses, ir izdevīgāk tos apcirpt tagad, jo pēcāk nebūs jācīnās ar lapojošiem zariem.

Dzīvžogu, kas kļuvis pārāk kupls vai pārāk augsts, ieteicams apcirpt februārī vai martā. Atcerieties, ka ieteicams to apcirpt nedaudz zemāk par vēlamo augstumu, lai dzīvžoga veidošana nākošgad būtu vieglāka.

Ja dzīvžogs ir ļoti kupls, ieteicams šogad to pamatīgi apcirpt no vienas puses, bet nākošgad – no otras.

Apgūstiet potēšanas mākslu

Augļu koku potēšana nav elementāra, bet tā nav arī sevišķi sarežģīta, ja esat iemācījies, kā pareizi ņemt potzarus. Pirms ķeraties pie augļu kokiem, pamēģiniet uzpotēt visu veidu nozāģētus zarus. Tātad, ja vēlaties eksperimentēt ar augļkoku potēšanu, tagad ir īstais laiks potzaru ņemšanai. Tas ir izaicinājumu pārpilns hobijs, kura galvenā priekšrocība ir tāda, ka vienā kokā varat audzēt dažādas augļu šķirnes. Ideālais potzars – spēcīgs vasaras dzinums zīmuļa resnumā. Glabājiet potzarus aukstā un mitrā vietā, vēlams, ieraktus augsnē, lai tie būtu svaigi un spēcīgi, kad aprīļa beigās vēlēsieties tos izmantot (pārskatā par aprīli potēšana ir paskaidrota soli pa solim).

Augi nobeidzas no saules dūriena

Februārī sala un saules kombinācija var nolemt daudzus daudzgadīgos augus iznīcībai. Varat tos aizsargāt, izmantojot nogrieztus egļu zariņus. Saules radītos bojājumus ievērosiet vēlāk, kad uz lapām parādīsies brūni plankumi, jo augi saules staru iedarbībā ir pārāk izžuvuši, – sala laikā augi nevar uzņemt pietiekami daudz šķidruma, kas aizstātu iztvaikojušo.

Dzīvība siltumnīcā

Siltumnīcā parasti ir nedaudz augstāka temperatūra nekā ārā, un, tā kā tuvojas labāki laiki, arī augi sāk mosties. Noteikti pārliecinieties, ka augiem pietiek ūdens.

Ja vēlaties tikt pie agrajiem rabarberiem, izrociet dārzā kādu puduri un ienesiet to siltumnīcā.

Noderīgi!

Tev vajadzīgs palīgs dārza darbos?.

Izvēlies Fiskars- vadošo zīmolu funkcionālu, lietotājam draudzīgu un izturīgu mehānisko instrumentu ražošanā.
Fiskars produkti spēj izpildīt jebkuru ieceri viskvalitativākajā veidā ar minimālu fizisko piepūli.



Tev nepieciešams gudrs padomdevējs?

Tādā gadījumā Apgāda Zvaigzne ABC grāmata "Dārzkopība visu gadu" ir tieši tas, ko tev vajag. Tajā ir apkopota visa nepieciešamā informācija par dārza plānošanu, iekārtošanu un kopšanu. Lai sasniegtu tūlītēju efektu un pēc tam gadiem ilgi varētu baudīt dārza priekus, grāmatā paskaidrots, kas jāzina par piemērotāko augu audzēšanu.

Grāmatā atradīsiet simtiem krāsainu zīmējumu un fotogrāfiju, padomus dārza izveidei, jebkurai augsnei piemērotu ziedaugu aprakstus un daudz citas noderīgas informācijas.

Grāmata nopērkama visās Zvaigzne ABC grāmatnīcās!