Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Atkāpšanās ceļa vairs nav, pietiks, par ko parūpēties. Dārza darbi aprīlī

Redakcija
Redakcija

Drīz būs vasara. Katrā ziņā laiks ir vasarīgs. Zum bites, un plaukst pumpuri. Pienācis laiks sēšanai, grābšanai un dēstīšanai. Aprīlis ir viens no darbietilpīgākajiem mēnešiem, un pie darba ir jāķeras jau tagad, pirms dārzā savas pozīcijas nostiprinājuši nevēlamie augi. Tagad ir jāsāk cīņa arī pret Spānijas kailgliemežiem. Pat ja ir bijusi salna, tie vēl joprojām ir tepat. Tagad tie ir mazi un balti, bet drīz vien tie būs lieli un resni, pirms pagūsiet tos ievērot. Un to būs daudz, tādēļ, jo agrāk sāksiet rīkoties, jo labāk. Izlieciet dārzā nedaudz augļu un izkaisiet pie tiem Ferramol granulas. Kad gliemeži apēdīs Ferramol granulas, tie nobeigsies un nevarēs kaitēt citiem dzīvniekiem. Varat arī nolikt pie augļiem mitru dēli, zem kura gliemeži var paslēpties, un noķert tos tur.

Virtuves dārzs

Smilšaina augsne

Virtuves dārza augsne jāsagatavo, pamatīgi apstrādājot to ar kultivatoru. Strādājiet gareniski un šķērsām, bet ne pārāk intensīvi, jo pretējā gadījumā panāksiet, ka izdīgst pārāk daudz nezāļu sēklu. Augsnei jāizskatās pēc rīvmaizes. Smagai augsnei nepieciešams vairāk smilšu vai vairāk komposta. Agrā pavasarī ar kompostu jārīkojas piesardzīgi. Pilnīgi svaigs komposts var kavēt sēklu dīgšanu. Ieteicams vairākkārt pievienot nedaudz komposta, līdz augi sāk augt. Smilšaina augsne rudenī jābagātina ar kūdru vai kompostu.

Kartupeļu izdiedzēšana

Vēl ir laiks panākt kartupeļu dīgšanu. Izdiedzējiet tos gaišā vietā aptuveni 15 ºC temperatūrā. Mēslojiet augsni pirms vai tūlīt pēc dēstīšanas. Iedēstiet kartupeļus 10 cm dziļumā un apberiet tos ar augsni. Rēķinieties ar 2½ kg uz 10 m garu vagu ar 25-35 cm intervālu. Vislielāko ražu iegūsiet, ja katrā bedrītē ievietosiet vienu kartupeli. Nepārmēslojiet, jo pretējā gadījumā iegūsiet mīkstus kartupeļus ar sliktu garšu. Ja nelīst, neaizmirstiet tos aplaistīt. Pārāk daudz vai pārāk maz ūdens kartupeļus sapūdēs.

Uzsildiet dobi

Nesējiet pārāk agri. Ja uznāks auksts laiks, liela daļa sēklu satrūdēs. Lielākajai daļai sēklu nepieciešama augsnes temperatūra 5-6 ºC robežās, bet gurķiem, pupām, saldajai kukurūzai un puraviem nepieciešami pat 10 ºC. Sējiet burkānus aprīlī vai nogaidiet līdz jūlijam, lai izvairītos no riska, ka tajos iemetīsies tārpi. Ja izmantojat insektu tīklu, tārpu nebūs.

Stādiet puravus pēc 1. jūnija, lai nebūtu jācīnās ar puravu kodi.

Pirms sēšanas uzsildiet augsni ar caurspīdīgu plēvi.

Ja jums ir vecas sēklas, iespējams, tās nevarēs izmantot. Vispirms izmēģiniet tās, izmantojot gabaliņu virtuves papīra dvieļa. Ielokiet desmit sēklas papīrā un ievietojiet tās mitrā polietilēna maisiņā kādā siltā vietā, un gaidiet. Jāizdīgst vismaz septiņām sēklām; pretējā gadījumā tās nav vērts sēt.

Vislabāko ražu iegūsiet, izmantojot paaugstinātu dobi. Sargiet no gliemežiem. Tie apēdīs daudz jauno dzinumu.

Puķu dārzs

Sūnas un mauriņš

Ja mauriņā nav sūnu, kaut kas nav kārtībā. Droši vien visu ziemu esat pārāk čakli strādājis dārzā. Parasti saka, ka sūnu augšanu veicina maiga, dubļaina ziema. Bet arī pēc aukstām un sausām ziemām var augt daudz sūnu. Sākumā ieduriet dakšas dziļi mauriņā. Tās nodrošina gaisa un ūdens plūsmu. Kārtīgi apstrādājiet ar grābekli – vēlams, sūnu grābekli. Aizpildiet bedrītes ar rupju smilti vai aramkārtas augsni un apsējiet kailos laukumus.

Mēslojums neļauj sūnām augt, stimulējot zāles augšanu un sakņu sistēmas attīstību, un zāle nomāc sūnas. Ja neesat sajūsmā par zāles pļaušanu, izvēlieties labu organisko mauriņa mēslojumu. Minerālmēsli (mākslīgais mēslojums) ir jālieto bieži un ļauj zālei augt straujāk.

Iedēstiet jaunus daudzgadīgos augus

Noņemiet daudzgadīgo augu nokaltušās daļas un iestādiet jaunus daudzgadīgos augus vai veco augu daļas. Varat izveidot puķu apmali, lai varētu ap tiem staigāt. Parasti garākos augus izvieto centrā, savukārt pārējos dilstošā secībā tuvāk staigājamai zonai. Stādiet tos grupās pēc krāsas vai veida, lai dobē valdītu harmonija. Piemēram, sadaliet dobi kvadrātos un iedēstiet katrā kvadrātā kādu grupu. Nodrošiniet daudzgadīgajiem augiem un sīpolaugiem nedaudz mēslojuma un iestādiet pirmos stādus.

Pārbaudiet rozes

Parasti rozes apgriež ap 1. maiju, bet laika gaitā viss mainās. Mūsdienās laika prognoze ir svarīgāka par datumu.

Komerciālie rožu audzētāji iesaka tās apgriezt, kad sāk plaukt pirmie pumpuri. Apgriežot intensīvi, iegūsiet nelielu skaitu lielu rožu, savukārt mērenāka apgriešana ļaus izaugt vairāk rozēm, bet tās būs mazākas. Vīteņrozēm jānogriež 10-15 cm sānu zaru, un tās ir jāparetina, nogriežot vecos kātus. Pēc apgriešanas rozēm nepieciešams mēslojums, lai tās izaugtu veselas. Komerciālie rožu audzētāji iesaka marta beigās izmantot organisko mēslojumu, ko sauc arī par dabīgo mēslojumu, ar NPK 12/05/14 vai līdzvērtīgu. Atcerieties, ka ir jāmēslo visa dobe, ne tikai zona pie kātiem, un mēslojumā jābūt mikroelementiem.

Augļu dārzs

Šis laiks ir piemērots jaunu augļu krūmu un koku stādīšanai. Izvēlieties šķirnes, kas ir izturīgas pret slimībām. Dārzkopības centros ir pieejama informācija par visizturīgākajām šķirnēm. Ja brīdina par salnu, kamēr rozes ir pilnos ziedos, mēģiniet tās pārklāt ar brezentu, maisaudeklu vai līdzīgu materiālu. Pretējā gadījumā salna var kaitēt augļus nesošajām daļām, un būs ļoti slikta raža.

Tagad ir arī īstais potēšanas laiks. Jauks vaļasprieks, kas prasa tikai nedaudz iemaņu. Šī metode detalizēti aprakstīta daudzās dārzkopības grāmatās.

Siltumnīca

Izmazgājiet visu siltumnīcu ar maigām ziepēm un noskalojiet tās ar ūdeni. Telpās var sēt gurķus, melones un saldos piparus, lai vēlāk pārstādītu tos siltumnīcā.

Tajā varat iesēt arī nedaudz to augu, kurus vēlāk sēsiet virtuves dārzā. Visērtāk tos sēt podos, un neaizmirstiet tos arī aplaistīt.

Tev vajadzīgs palīgs dārza darbos?.

Izvēlies Fiskars- vadošo zīmolu funkcionālu, lietotājam draudzīgu un izturīgu mehānisko instrumentu ražošanā.
Fiskars produkti spēj izpildīt jebkuru ieceri viskvalitativākajā veidā ar minimālu fizisko piepūli.