Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Siltumnīcas sezona tūlīt sāksies! Kas ir agrākie tur audzējamie pavasara našķi?

Redakcija
Redakcija

Siltumnīcas sezona tūlīt sāksies! Kas ir agrākie tur audzējamie pavasara našķi?
Foto: Shutterstock.com


Februāris ir jau vidū, kas nozīmē, ka zeme pavisam drīz modīsies un būs pienācis laiks sākt arī jauno siltumnīcas sezonu. Kas ir pirmie augi, ko kārumniekiem un nepacietīgajiem dārzniekiem noteikti ir vērts ieviest siltumnīcā, kādēļ tos audzēt un kā kopt? Atbildes uzziniet raksta turpinājumā!

Lapu salāti

Viens no stikla, plēves vai polikarbonāta siltumnīcas pavasara karaļiem nenoliedzami ir lapu salāti – bez tiem nav iedomājama neviena pavasara salātu bļoda, un ne velti. Lapu salātu un – galviņsalātu lapas ir pilnas ar dažādām ārkārtīgi vērtīgām vielām, tostarp:

● C vitamīnu;
● karotīnu;
● dažādām organiskajām skābēm;
● minerālsāļiem (īpaši ar magnija un kalcija sāļiem);
● olbaltumvielām.

Šie zaļumi ir lieliski piemēroti ne tikai veselības uzturēšanai, bet arī atlabšanai no nopietnām saslimšanām, kā arī gremošanas sistēmas atveseļošanai, vielmaiņas uzlabošanai, gan kā līdzekli pret spēcīgu klepu, sāpēm pakrūtē (salātlapu uzlējumu), gan arī cingas profilaksei un nervu sistēmas darbības uzlabošanai, turklāt salātlapām ir viegli iemidzinošs efekts.

Kā tos audzēt?

Lapu salāti ir audzējami gan ar sēkliņām, gan stādiem, taču jāņem vērā, ka augiem ir jābūt vismaz 30 cm vienam no otra, lai tie varētu brīvi augt. Sēšanas dziļumam jābūt ne lielākam par 1,5 cm, lai sēkliņām tiktu gana daudz gaismas un tās labāk augtu. Teicama temperatūra dīgšanai ir +12 līdz +14 grādi, jo tad augiem izveidojas spēcīga sakņu sistēma. Salātiem patīk aizvējš, mitrums un viegla, minerālvielām bagāta augsne.

Redīsi

Līdztekus salātlapām pārtikas plānā pavasara vēsmas ienes redīsi dažādās formās un krāsās. Šie dārzeņi ir bagāti ar:

● kāliju;
● pektīnvielām;
● C vitamīnu;
● olbaltumvielām;
● kalciju;
● kokšķiedrām (nesagremojamajām šķiedrvielām);
● antioksidantiem.

Redīsi lieliski noder imunitātes stiprināšanai, pateicoties tā augstajam antioksidantu sastāvam, gremošanas sistēmas attīrīšanai (pateicoties kokšķiedrām, kas darbojas kā skrubis), kā arī pavasara depresijas profilaksei, ja tiek lietotas redīsa lapas, jo tajās ir ļoti daudz hlorofila.

Foto: Shutterstock.com

Kā tos audzēt?

Pavasarī redīsus vislabāk audzēt zem saulainas polikarbonāta siltumnīcas jumta, kur tos var sēt jau tikko zeme atlaidusies 3 cm dziļumā, bet gaisa temperatūra ir vismaz +2 grādus augsta, savukārt naktīs nenokrītas zem -3 grādiem. Redīsi ir aukstumizturīgi, un, jo agrāk tos iesēsiet, jo kraukšķīgāki, sulīgāki un maigāki tie būs. Sējiet rindiņās un sēklas liec ne tuvāk kā 4 cm attālumā vienu no otras. Redīsi mīl trūdvielām bagātu, irdenu augsni, mitrumu un siltumu, tādēļ laistiet tos katru dienu un apsedziet ar agrotīklu, līdz sēklas ir kārtīgi sadīgušas.

Rukola

Latvijā arvien lielāku popularitāti iegūstošais, nedaudz sīvais salātu radinieks rukola ir ļoti bagāta dažādām cilvēka organismam svarīgām vielām, tostarp:

● A vitamīnu;
● betakarotīnu;
● C vitamīnu;
● folskābi;
● B grupas vitamīniem;
● K vitamīnu;
● P vitamīnu;
● varu;
● kāliju;
● dzelzi;
● kalciju;
● mangānu;
● jodu;
● fosforu u.c.

Foto: Shutterstock.com

Šis zaļums ir lielisks vielmaiņas aktivizētājs, kā arī ir teicami piemērots organisma imunitātes stiprināšanai, un, pateicoties augstajam hlorofila saturam rukolas lapās, asinis tiek intensīvi bagātinātas ar skābekli, radot enerģijas pieplūdumu un nelabvēlīgu vidi dažādiem vīrusiem un baktērijām.

Kā to audzēt?

Tā kā rukola ir aukstumcietīga, to var sēt gan siltumnīcā, gan uz palodzes. Sēklas lieciet minerālvielām bagātā augsnē 0,5 cm dziļumā, 15 cm atstatumā vienu no otras, laistiet regulāri un apsedziet ar agrotīklu, līdz augi būs kārtīgi sadīguši.

Ko darīt, ja nav siltumnīcas?

Ja vēlaties audzēt pats savus pavasara zaļumus, bet uz palodzes nav gana daudz vietas, apskatiet Precesdarbam.lv siltumnīcu piedāvājumu! Tajā atradīsiet ne tikai pašas siltumnīcas, bet arī to detaļas un aprīkojumu. Ienāciet Precesdarbam.lv un sagatavojieties jaunajai dārza sezonai jau tūlīt!