Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


LU Botāniskā dārza tropu mājā izplaukusi Viktorijas ūdenroze

Redakcija
Redakcija

LU Botāniskā dārza tropu mājā izplaukusi Viktorijas ūdenroze
Foto: Iveta Apškrūma, epadomi.lv

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza siltumnīcas baseinā šīs nedēļas nogalē kā atvadas siltajai vasarai plaukst Dienvidamerikas tropu ūdensrozes Viktorijas pēdējie ziedi.

Palmu mājas tropu siltumnīcas baseinā Viktorijas ūdensroze šovasar izcili ziedēja – kopš jūnija sākuma tā atvērusi 25 ziedus. Šo piektdien tā ir atkal uzziedējusi, zieds būs skatāms vēl arī sestdien. Toties svētdien gaidāms šīs vasaras atvadu sveiciens – vēl viena, pēdējā Viktorijas zieda atvēršanās. Par Viktorijas labsajūtu var uzzināt zvanot uz Botānisko dārzu no plkst. 9:00 līdz 16:00 pa tālruni 26319560.

Dabā Paranas viktorijas (Victoria cruziana) zieds atplaukst naktī, bet nākamajā dienā ap pusdienas laiku tas aizveras, lai pievakarē, iestājoties krēslai, atvērtos otrreiz un nākamajā rītā nogrimtu ūdenī briedināt sēklas. Tomēr Botāniskajā dārzā rudens īsās dienas veicinājušas to, ka zieds ir atvērts apmeklētājiem izdevīgā laikā – dienā. Savvaļā augs mīt Paranas un citās Dienvidamerikas upēs.

Nedēļas nogalē Botāniskā dārza apmeklētāji var baudīt ne tikai rudenīgas pastaigas. Ienākot Palmu mājā, izstādē „5 kontinenti uz palodzes” – iepazīt istabas puķes un uzzināt kā tās kopt ziemā. Siltumnīcās priecēs ziedošas orhidejas – cimbīdijas, stanhopejas un pholidotas, kā arī Ugandas klerodendrs, gardēnijas, eihāres, hibiski un citi rudenī ziedoši augi. Savukārt augļus briedina citroni, vīģe un kafijkoks. Šogad līdz novembrim Tropu tauriņu mājā vēl ir pēdējā iespēja vērot eksotiskos tauriņus, pēc tam tie atkal būs skatāmi tikai nākamā gada pavasarī. Īpaši jāatzīmē, ka oktobra nogalē no kūniņām šķiļas Atlanta pāvači – vieni no pasaules lielākajiem naktstauriņiem.