Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Kā sagatavoties pavasara dārza darbiem?

Redakcija
Redakcija

Pavisam drīz jau būs klāt pavasaris, un tas nozīmē, ka jāsāk gatavoties pirmajiem pavasara dārza darbiem. Lai apkārt viss būtu sakopts, sāktu plaukt un pēc tam ziedēt pirmie pavasara ziedi, ir jāpieliek roka apkārtējās vides sakopšanā .

Jāsaka gan, ka pavasara un vasaras sezonā dārzā ir daudz darbu, taču, lai ar visu tiktu galā, jāsāk laicīgi visam gatavoties. Raksta turpinājumā atradīsiet vairākus vērtīgus padomus, kā sagatavoties pavasara dārza darbiem.

• Dārza tehnikas sagatavošana
Viens no pirmajiem darbiem, kas jāpaveic – jāsagatavo dārza tehnika (to iegādāties var arī šeit). Jāpārliecinās, ka visi darbam nepieciešamie rīki ir lieliskā stāvoklī. Jā kāds no tiem ir saplīsis, tad tas ir jāsalabo. Ja to nevar izdarīt, tad vajadzētu iegādāties jaunu, ja zinat, ka bez šāda rīka noteikti neiztiksiet. Iespējams, ka Jūsu īpašumā nav vēl kāds nepieciešamais rīks, lai dārza darbi varētu noritēt pēc iespējas raitāk. Ja tā, tad dodaties uz veikalu un iegādājaties visu nepieciešamo.

• Zāliena sakopšana
Tāpat kā rudenī zālienu nepieciešams attīrīt no koku lapām, arī pavasarī nepieciešams to attīrīt. Ziemas laikā uz tā var būt sakrituši koku zari, arī koku lapas, jo rudenī tāpat visas nav iespējams savākt. Arī veco zāli nepieciešams savākt, lai pēc iespējas atrāk sāktu aug jauns un košs zāliens. Zāliena sakopšana var prasīt diezgan ilgu laiku, it sevišķi, ja rudenī tas nav darīts pietiekami rūpīgi.

• Komposta veidošana
Veco zāli un koku lapas nevajadzētu dedzināt vai mest atkritumos. Tās var izmantot komposta veidošanā. Lai organizēti izveidotu kompostu, nepieciešama komposta kaste (iegādāties var 220.lv). Šādā kastē viss glabāsies vienuviet, turklāt tās saturs vēlāk kalpos kā labs mēslojums.

• Sēklu pārskatīšana
Kamēr vēl nav beigusies ziema, ir īstais laiks, lai pārskatītu sēklu krājumus. Iespējams, ka no iepriekšējā gada ir palikušas pāri kādas sēklas, kuras noteikti var izmantot šajā sezonā, protams, ja tām nav jau beidzies derīguma termiņš. Tāpat ir ieteicams jau laikus iegādāties jaunas sēklas, kamēr veikalos ir pieejams plašs piedāvājuma klāsts.

• Dēstu audzēšana
Ir vairāki dārzeņi, kuriem ir nepieciešama dēstu audzēšana, piemēram, tomāti un gurķi. Ja arī Jūs šogad esat nolēmis tos audzēt savā siltumnīcā, tad laikus jau sagatavojiet dēstus. Dēstu gatavošanai vispiemērotākie būs speciāli ražoti plastmasas vai cita materiāla podiņi. Kad laukā vai siltumnīcā būs kļuvis pietiekami silts, dēstus varēs izstādīt.

• Dobju plānošana
Pavasaris ir īstais laiks, lai pievērstos dobju plānošanai. Ja vēlaties izveidot mazu piemājas dārziņu, tad pavasarī vajadzētu sagatavot arī augsni. Noteikti jāatcerās par piemērotu mēslojumu, lai dārzeņi augtu pēc iespējas lielāki un gardāki. Jau laikus varat izplānot, ko tieši un cik daudz stādīsiet šajās dobēs. Tāpat vajadzētu noskaidrot, kādus augus nevajadzētu stādīt blakus, kurus tieši vajadzētu stādīt vienu otram blakus.

• Palodzes dārziņa izveidošana
Iespējams, ka Jūs jau nevarat sagaidīt, kad dārzā vai siltumnīcā būs gatavi pirmie garšaugi. Protams, tie neapšaubāmi piedod lielisku garšu ikvienai maltītei. Tāpēc, lai pēc iespējas ātrāk varētu izmantot savus audzētos garšaugus, izvaidojiet palodzes dārziņu. Tajā varēsiet izaudzēt lociņus, baziliku, dilles, protams, ne pārāk lielā daudzumā, taču iesākumam, kamēr dārzā vēl nav nekas izaudzis, pilnībā pietiks. Atceries, ka palodzes dārziņu vajag novietot gaišā vietā, taču, lai tam nespīd tieši virsū saules stari. Vislabāk mājās atrast tādu palodzi, kura tiek apspīdēta ar rīta vai vakara saules stariem.