Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Kā pēc iespējas ilgāk ziedus vāzē saglabāt svaigus

Redakcija
Redakcija

Sievietēm patīk saņemt ziedus jebkurā dienā un jebkurā gadalaikā, taču vienmēr aktuāls jautājums ir, kā tos ilgāk saglabāt skaistus.

Ja jums uzdāvinātie ziedi vai ziedu pušķis iegādāts nopietnā uzņēmumā, kurš rūpējas par savu reputāciju, un piegādāts tieši uz mājām, jums nebūs daudz rūpju par to ilgāku saglabāšanu. Šādi uzņēmumi cenšas nebojāt savu labo vārdu, līdz ar to paši parūpējas, lai jūs pēc iespējas ilgāk priecētu skaistie ziedi, pirms tam tos rūpīgi apstrādājot ar visu nepieciešamo. Tāpat viņi nepiedāvā saviem pircējiem ilgi stāvējušus ziedus.

Taču, ja ziedi, ko saņēmāt dāvanā, iegādāti tuvējā veikalā vai no ielu tirgotājiem, jums noteikti noderēs daži padomi par to, kā tos ilgāk saglabāt svaigus.

Noteiktiem ziediem būs nepieciešams noteikts trauks. Tā, piemēram, rozēm un neļķēm patiks kristāla vāzes, bet margrietiņas un gerberas labi jutīsies stikla vai porcelāna vāzēs. Izstieptas formas pušķim būs nepieciešama augsta slaida vāze, savukārt plata un zema vāze būs piemērota nelielam kuplam pušķim.

Kad ziedi ievietoti vāzēs, jāpievērš uzmanība tam, lai ziedu kāti savā starpā nekrustotos. Ziediem jāizvietojas brīvi, nepazūdod un nesapinoties arī papildus pievienotos zaļumos.
Pirms ievietojat ziedus vāzēs, ļoti svarīgi ir apstrādāt to kātus. Firmas ar labu reputāciju, kurām ātra un kvalitatīva ziedu piegāde ir goda lieta, rūpējas arī par kātu apstrādi, ko noteikti nedara ielu ziedu tirgotāji un, diemžēl arī lielākā daļa ziedu veikalu šim apstāklim nepievērš pienācīgu uzmanību. Līdz ar to tas jādara jums pašiem. Šim nolūkam jums vajadzēs:

- Atbrīvot ziedus no diegiem vai gumijām, ja tādi ir, noplūkt liekās un apvītušās lapas, daļēji nolauzt rozēm ērkšķus;

- Nogriezt slīpi kātiņu apakšdaļas. Ja kātiņš ir mīksts, griezt varat ar asu nazi, savukārt cietiem kātiem labāk izmantot dārza šķēres. Krizantēmu kātus apakšā drīkst vienkārši nolauzt;

- Asterēm, acālijām, narcisēm, gladiolām kātiņu apakšas labāk saskrāpēt ar adatu;

- Rozēm, peonijām, krizantēmām kātiņu apakšu vajag nedaudz sašķelt un saplacināt ar āmuru;

- Liliju kātus pirms likšanas vāzē uz divām minūtēm jāievieto 60 grādu karstā ūdenī, tad ziedi ilgāk saglabāsies svaigi.

Ja redzat, ka jūsu puķu pušķis nedaudz apvītis, to var nedaudz atdzīvināt. Šim nolūkam jānoplūc visas lapiņas, no jauna slīpi jānogriež kātiņš (tas jādara zem ūdens), ziedu galviņas jāietin mitrā papīrā un pušķis pilnībā jāiegremdē siltā ūdenī (spainī, lielā bļodā vai vannā).

Lielākajai daļai ziedu ūdens vāzē jāmaina katru dienu, tāpat katru dienu kāti jānoskalo tekošā ūdenī. Katru dienu jāmazgā arī vāze, pēc tam tajā jāievieto puķu pušķis un zem ūdens jāatjauno griezuma vieta kātiņa apakšdaļā.

Svarīgi vēl piebilst, ka vāzi ar ziediem nevajadzētu novietot vietā, kur krīt tiešie saules stari. Un nepieļaujiet, ka vāzē sāk pūt ūdens. Lai tas nenotiktu, varat ūdenim pievienot aktivēto ogli.

Lai jūs ilgi priecē ziedi jūsu vāzē!