Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Paša izaudzēts Ziemassvētku prieks

Katrs no mums pats var izaudzēt puķu podā īstu Ziemassvētku prieku- zaļu eglīti. Kā to izdarīt? To uzzināsiet šajā rakstā.

Drīz svinēsim Ziemassvēkus, kuru galvenais atribūts ir grezna dzīva zaļa eglīte. Aromātiskā adatainā skaistule mežā aug 6- 7 gadus, lai pēc tam dažas nedēļas pavadītu laiku kādā pilsētas dzīvoklī vai mājā, rezultātā nonākot atkritumu izgāztuvē. Diezgan skumjš liktenis. Taču mēs to varam izmainīt, savu patērētāju attieksmi nomainot uz dabu saudzējošo un izaudzējot sev eglīti paši.

Viss sākas no sēkliņas. Tās var nopirkt specializētajos veikalos, bet var arī paša spēkiem salasīt mežā čiekurus, ielikt tos cepeškrāsnī, sakarsēt to līdz 50 grādiem (tieši pie šādas temperatūras sēkliņas izlec ārā no čiekuriem), savākt izlekušās sēkliņas un iestādīt puķu podā, kas piepildīts ar augsni, kas paņemta no skuju meža (labākajā gadījumā) vai nopirkta veikalā. Poda augstumam jābūt 20- 25 cm. Mazāki podi nederēs: ja eglītes saknēm kaut kas nepatiks, tā aizies bojā.

Normālā ceļā pēc 13- 14 dienām parādīsies asniņš, bet, ja mēslosiet zemi ar biostimulatoriem, kuru mūsdienās pārpārēm, tad jau septītajā dienā mazā eglīte ieraudzīs pasauli.
Sākumā tā līdzināsies sērkociņam ar zaļu galviņu. Vēlāk mazā zaļā galviņa atvērsies, pārvēršoties par izspūrušu skuju kumšķīti. Tas patiešām ir neparasti skaisti- vērot kā mazs asniņš pārtop kokā.

Skujkoki jālaista samērā bieži: vēlams divas reizes dienā. Pirmo reizi pirms saullēkta, otro- pēc saulrieta. Šie koki nemīl tiešus saules starus, tāpēc puķu podu labāk novietot ēnainā vietā. Arī tad, ja vēlāk to stādīsiet laukā (tas jādara aprīlī- maijā), vēlams izvēlēties ēnas pusi. Arī pēc pārstādīšanas laukā mazā eglīte jāturpina rūpīgi kopt. Pirmām kārtām jāizveido jurtai līdzīgs iežogojums, kura sienas jānovieto 45 grādu leņķī. Šis iežogojums pasargās mazo zaļo skaistuli no vēja un tiešiem saules stariem. Atkarībā no tā, kādus apstākļus radīsiet eglītei, būs atkarīgs tas, kā tā augs.

Visi, droši vien, zina, ka egles ir ilgdzīvotājas. Sešu gadu laikā tās izaug apmēram metru, pusotru garas un to sveķu un skuju smarža ne tikai Ziemassvētkos, bet visu gadu dāvā mums svētku noskaņojumu.