Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā sāk ziedēt pirmās acālijas

Redakcija
Redakcija

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā pakāpeniski sāk ziedēt pirmās pavasara vēstneses – acālijas.

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Acāliju māja jau no 30. janvāra ir atvērta apmeklētājiem, jo pakāpeniski plaukst agri ziedošās acālijas. To piebriedušie, maigie pumpuri, baltie, sārtie un violetie ziedi tuvina pavasari gan aukstās ziemas dienās, gan pelēkajā atkušņa laikā.

Acālijas Latvijā plaukst gada tumšajā laikā. Janvāra beigās un februāra sākumā zied pašas pirmās: no visas vairāk nekā 100 šķirnēm bagātās kolekcijas, tā ir tikai neliela daļa - pašiem nepacietīgākajiem pavasara gaidītājiem. Vēlāk februārī - marta sākumā, noziedot agrajām ziedētājām, pamazām plauks pārējās – vidēji un vēlu ziedošās acālijas, kad acāliju siltumnīcā priecē krāšņas ziedu kupenas.

Acālijas ir Tālajos Austrumos kalnos augošo rododendru šķirnes. Latvijas Universitātē ir lielākā acāliju kolekcija Baltijā. Tajā ir 124 šķirnes no Rietumeiropas, Krievijas, Ukrainas un Latvijas. Kolekciju 1956. gadā sākta veidot profesors Rihards Kondratovičs – gan vācot šķirnes, gan pats nodarbojoties ar selekciju. Vecākajiem krūmiem ir vismaz 50 gadi un to ziedu vainaga apkārtmērs jau sasniedz 2 metrus.

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. No oktobra līdz martam apmeklētājiem atvērts no plkst. 10:00 līdz 16:30. Ieejas maksa: skolēniem 2,00 EUR, pensionāriem un studentiem – 3,00 EUR, pieaugušajiem – Ls 4,00 EUR.