Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Vērtīgs špikeris un pamatīga lasāmviela par ziemcietēm visiem dārzkopjiem

Redakcija
Redakcija

Vērtīgs špikeris un pamatīga lasāmviela par ziemcietēm visiem dārzkopjiem
Foto: epadomi.lv

Dārzkopji var uzgavilēt- apgāds Jumava sadarbībā ar LU Botānisko dārzu izdevis nu jau aizsaulē aizgājušā Andra Orehova grāmatu "Dekoratīvo ziemciešu lietišķā ekoloģija", kas ir sen gaidīta, vērtīga lasāmviela un praktisks špikeris ikvienam dārzniekam un dārzkopim. Grāmata ir apjomīgs darbs par ziemcietēm, kurā uzsvars likts tieši uz to praktisko izmantošanu apstādījumos, ņemot vērā katra auga bioloģisko un ekoloģisko potenciālu. Tajā aprakstītas 348 dekoratīvo ziemciešu dažādības.

Pateicoties Andra Orehova grāmatai Latvijas dārzkopjiem būs iespēja atvieglot stādījumu plānošanu un izvēlēties Latvijas apstākļiem piemērotu lakstaugu sortimenta atlasi.

Grāmatas teorētiskajā daļā aprakstīta dārzu augteņu klasifikācija, stādījumu plānošana, kopšana u.c. būtiskas tēmas. 350 ziemciešu apraksti un fotogrāfijas tapušas tepat Latvijā, LU Botāniskajā dārzā,- savāktas daudzu gadu garumā ilggadīgu novērojumu rezultātā.

Jāsaka, ka tik apjomīgu darbu Latvija vēl nav pieredzējusi. Kā grāmatas atvēršanas svētkos izteicās Andra Orehova skolnieces un darba turpinātājas Mariana Smona un Inese Nāburga- Jermakova, (viņas arī, atbilstoši autora iecerei, pabeidza Andra Orehova iesākto darbu) strādājot pie šīs grāmatas Andris Orehovs izvirzīja mērķi aprakstīt to ziemciešu sortimentu, kas labi sevi parādījis LU Botāniskā dārza kolekcijās un ekspozīcijās un kam piemīt visnotaļ stabila ziemcietība. To pārzināšana ļauj izplānot un nokomplektēt kompozicionāli un strukturāli pilnvērtīgus stādījumus dažādām dārza augsnēm.

Neliels FOTO ieskats grāmatas atvēršanas svētkos LU Botāniskajā dārzā: