Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Sākusi augt Gada sēne 2016 – gaidām ziņojumus!

Redakcija
Redakcija

Latvijas Mikologu biedrība par Gada sēni 2016 ir izraudzījusies bārkstaino mušmiri (Amanita strobiliformis). Par sēnes atrašanu šogad pirmā ziņojusi Jeļena Belova, kura jau 5. jūlijā Augstkalnes pagasta centrā novērojusi apmēram divdesmit eksemplārus.

Savukārt, Mikologu biedrības biedrs Edgars Mūkins ziņo, ka sēne šogad sākusi augt arī Siguldā, vietā, kur tā novērota jau vairākus gadus. Līdz šim bārkstainā mušmire Latvijā atrasta septiņās vietās: Oglainē, Elejā, Lielplatonē, Ikšķilē, Tērvetē, Siguldā un Augstkalnē. Sīkākas ziņas par šiem atradumiem var izlasīt vietnē senes.lv.

Gada sēne 2016 ir liela skaista mušmire, kas gan nav tradicionālajā sarkanajā krāsā, bet gandrīz balta. Par piederību mušmirēm liecina vienmēr baltās lapiņas, gredzens uz kātiņa, kārpiņas uz cepurītes virsmas un maksts pie kātiņa pamata. Nosaukums “bārkstainā” cēlies no daļējā plīvura atliekām, kas bagātīgi klāj cepurītes malu. Sēne ir reta visā Eiropā un tādēļ daudzviet, arī pie mums, ir aizsargājama. Tā nav indīga, dažkārt pat minēta kā ēdama, tomēr aizsargājamās sēnes ēšanai vākt nedrīkst, turklāt to viegli sajaukt ar indīgām mušmirēm.

Gaidām ziņojumus par bārkstainās mušmires atrašanas vietām no visas Latvijas! Par atradumiem ziņot Latvijas Dabas muzejam, Latvijas Mikologu biedrībai vai vietnei senes.lv.