Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Kā stādāmas, audzējamas un kopjamas DIENLILIJAS

Redakcija
Redakcija

Pēdējos gados ar vien populārākas mūsu dārzos kļūst dienlilijas jeb dienziedes. Tās ir ideālas puķes mūsdienu steidzīgā un aizņemtā cilvēka dārzā, jo grūti būs atrast vēl citu, tik ilgi un krāšni ziedošu ,bet izcili vienkārši kopjamu un pieticīgu daudzgadīgo ziemcieti. Taču, lai dienlilijas mūs priecētu ilgi un bagātīgi ziedot, dažas pamatprasības tomēr būtu vēlams ievērot.

Vietas izvēle

Dienlilijas labi iederas dažādos ainavu tipos , kā nelielos dārziņos un privātmājas apstādījumos, tā lauku sētās un parkos . Piemērotas veidojot lielākas vai mazākas grupas zālienā. Lieliski izskatās un var kombinēt ar citām ziemcietēm, vasaras puķēm, krūmiem un skujeņiem. Katrs labāko jauno šķirņu daudzkrāsainais un kruzuļainais zieds ir kā mazs mākslas darbs un noteikti ir pelnījis tuvāku apskati soliterstādījumā. Vietu izvēlamies saulainu vai pusēnu , jo saulē dienziedes noteikti zied krāšņāk. Nevajadzētu dobes ierīkot tā, ka augus var apskatīt tikai ziemeļu puses, jo vairums ziedi cerā lielākoties pagriežas uz dienvidiem, dienvidaustrumiem vai dienvidrietumiem un būs vērsti prom no skatītāja. Svarīgi, lai augšanas sākumā augsne būtu tīra no vārpatas saknēm. Vēlāk dienliliju lapojums nezāles nomāc un tās labi aug arī zālienam augot tiešā sakņu tuvumā.

Augsnes sagatavošana

Dienlilijas labi aug jebkurā dārza augsnē. Ļoti smagu māla un ļoti vieglu smilts augsni vajadzētu ielabot ar kūdru vai kompostu. Sliktākas ir stipri slapjas, pārplūstošas vietas. Tad vajadzētu stādīt uz paaugstinātām dobēm. Tā kā dienziedēm ir dziļa sakņu sistāma augsni vajadzētu ielabot 50-60 cm dziļumā. Izrok bedri 1 lāpstas dziļumā, bedrē ieber kūdru vai kompstu, sauju komplekso minerālmēslojumu un to ierok dziļumā. Tāpat ar kūdru un minerālmēsliem sajauc arī augšējo augsnes slāni. Vajadzētu izvairīties no svaigiem kūtsmēsliem un lielām minerālmēslu devām, jo dienliliju saknes nemīl augstu sāļu koncentrāciju augsnē. Vēlamais augsnes pH ap 6.5.

Stādu izvēle

Dienliliju stādus iegūstam sadalot esošu dienliliju ceru, vai stādaudzētavās iegādājoties jaunu šķirni. Jaunajām šķirnēm ir daudz lielāki un krokotāki ziedi arī citas krāsas ziedu centri un ziedlapu maliņas. Stādam būtu jābūt veģetatīvi pavairotam ,labi attīstītam , ar 1-2 lapu vēdekļiem un ar neapgrieztu un neiekaltētu sakņu sistēmu. Šāds stāds jau 90% gadījumu uzzied stādīšanas gadā.
Mazliet arī par lielveikalos nopērkamiem stādiņiem - skaistā iepakojumā. Tās ir ar meristēmu kultūru pavairotas, ne jau tās jaunākās sķirnes. Atbilstība skaistajai bildei ir stipri apšubāma, jo dienlilijām ir īpatnība, ka pavairojot ar meristēmu metodi aptuveni 30% augu neatbilst pamatšķirnei. Vai pirkt šo mazo, bieži vien iekaltēto un nepārbaudīto stādiņu, kas labākajā gadījumā uzziedēs 2-3 gadā protams ir katra paša izvēle.
Visjaunākās un skaistākās dienliliju šķirnes var internetā pasūtīt arī tieši no selekcionāriem viņu mājaslapās. Šie stādi ir dārgi, jauno šķirņu cenas 100 - 350 $. Ārzemju pasūtītājiem parasti minimālā pasūtījuma summa 500$, klāt vēl sūtīšanas izmaksas un fitosanitārā sertifikāta cena. Dienziedes ir ļoti plastiskas un labi piemērojas dažādiem augšanas apstākļiem, tomēr to iegāde ASV pat speciālistam ir liela laimes spēle. Nekad iepriekš nevar zināt, kā šī ASV augusī šķirne jutīsies Latvijā, jo klimats pie mums diemžēl ir ievērojami vēsāks. Ja laimējas ir šķirne, kas skaisti un bagātīgi zied . Ja nelaimējas, tad ieguvums tikai daži skaiti ziedi katru otro vasaru, vai vispār nezied un izsalst. Ziedpumpuru skaits un zieda diametrs Latvijā vienmēr ir mazāks, arī ziedlapu krokojums ir mazāk izteikts.
Mans ieteikums būtu - drošāk ir iegādāties Latvijā izaudzētu, vai pārbaudītu un vietējiem apstākļiem piemērotu stādāmo materiālu.

Stādīšana

Dienlilijas var pārstādīt no pavasara līdz rudenim. Labākie pārstādīšanas laiki pavasarī ir aprīļa beigas, maijs un rudenī septembris. Praksē pārbaudīts , ka viegli panes pārstādīšanu arī ziedēšanas laikā. Oktobrī un vēlāk stādītiem augiem, ja tie nepaspēs iesakņoties ,varētu būt problēmas ar pārziemošanu.
Stādīšanas attālumi grupu stādījumos 30-60 cm, soliteros 100 cm , jo cers var augt vienā vietā 5-10 gadus un var pietrūkt vieta.
Stāda tādā pat dziļumā, kā augušas. Saknes bedrē ievieto vertikāli, jo pēc pārstādīšanas jaunās saknītes vairāk veidojas paralēli augsnes virskārtai un uz augšu no sakņu kakliņa un vecās saknes netraucēs jauno augšanai.
Vasarā un rudenī stādot lapas vēlams par 1/3 - 1/2 saīsināt. Ja nesaīsina, tad augs pats izveidos līdzsvaru starp pārstādot bojātām saknēm un lapu virsmu un dažas ārējas lapas pēc pārstādīšanas nokaltīs.
Bedri aizpilda ar pusi augsnes, pielej ar ūdeni. Kad ūdens iesūcies ievieto augu, piepilda ar augsni 3-5 cm virs sakņu kakliņa un vēlreiz aplej. Pēc augsnes nosēšanas sakņu kakliņam būtu jāatrodas 1-1.5 cm augsnē. Pārāk dziļi iestādot dienlilijas varētu arī neziedēt.

Pēc iestādīšanas vēlams mulčēt ar 5-10 cm biezu neitralizētas kūdras kārtu, kas vēlāk nodrošinās labāku mitruma režīmu augsnē.

Varis Bangieris
dienliliju audzētājs