Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Kā kopt un glabāt savus dārza darba rīkus

Redakcija
Redakcija

Lai dārza darbi būtu patīkami un vieglāk padarāmi, kārtīgam saimniekam nepieciešami kārtīgi darba rīki. Rūpīgi kopti un pareizi glabāti darba rīki ne tikai izskatīsies labāk, bet arī kalpos ilgāk. Šajā rakstā aplūkosim, kā rūpēties par saviem labākajiem palīgiem dārza darbos, kā tos labāk uzglabāt, lai darba rīki vienmēr būtu mums ērti pieejami un kalpotu ilgāk.

Izvērtē, kādi darba rīki tev nepieciešami.
Dažkārt mūsu šķūnītī glabājas tik daudz dažādu darba rīku, kas patiesībā mums nemaz nav nepieciešami. Piemēram, goda vietā pie sienas piekārts liels zaru zāģis, bet dārzā ir tikai nelieli augļu koki vai krūmi, kuru zarus var viegli apgriezt ar zaru grieznēm, vai 3 dažāda veida kapļi, bet dārzu rotā tikai skaists mauriņš. Labāk ir neliels daudzums tieši tavam dārzam piemēroti, kvalitatīvi darba rīki, nevis daudz dažādu rīku, kurus neesi izmantojis un droši vien arī neizmantosi. Turklāt darba rīki ir jālieto, lai tie saglabātu savas īpašības – būtu asi, ērti lietojami, nezaudētu savu funkcionālo pielietojumu un būtu droši dārza darbu veikšanai. Ilgstoši nelietoti dārza piederumi zaudē savas labās īpašības.

Pirmkārt: atbrīvojies no veciem, nolietotiem darbarīkiem.
Nereti mūsu šķūnīšos stāv trīs nobružātas lāpstas, divi jau savu laiku nokalpojuši kaplīši, turklāt viens no tiem - ar ielauztu kaplējamo daļu. Šādi darba rīki ne tikai ir grūti lietojami un vairs nefunkcionē atbilstoši vajadzībām, bet arī aizņem daudz vietas. Labāk - viena kārtīga lāpsta, nekā trīs nelietojamas lāpstas! Tāpēc, ieteicams vismaz reizi gadā pārlūkot darba rīku krājumu, bez žēlastības atbrīvoties no nolietotajiem darba rīkiem un iegādāties jaunus. Protams, vērts apsvērt arī darba rīku remonta iespējas, tomēr dažkārt lietderīgāk ir iegādāties jaunus. Vislabāk to darīt pavasarī vai vasaras sākumā, kad plānojat, ko stādīsiet dārzā, un attiecīgi papildinat savu darba rīku klāstu.

Izvēlies lietošanai un glabāšanai ērtus darba rīku risinājumus.
Jo vairāk dārza darbus veicam, jo vairāk darba rīku mums nepieciešami, tāpēc to uzglabāšanai nepieciešams arvien vairāk vietas. Lielisks risinājums ir viens kāts, uz kura var novietot dažādu svarīgāko darba rīku “galviņas”, līdz ar to ietaupot vietu rīku uzglabāšanai. Šādu risinājumu piedāvā “Fiskars”, tā “QuikFit” produktu klāstu veido viens kāts ar maināmiem uzgaļiem, sākot ar zemes apstrādei domātiem kapļiem un kultivatoriem, un beidzot ar dažādiem grābekļiem, velēnu lāpstām un pat bruģa birsti, zaru zāģiem un sniega stūmēju pagalma kopšanai. “QuikFit” sistēmu ir ļoti ērti lietot un tā neaizņems daudz vietas. Šīs īpašības augstu novērtējuši pircēji dažādos patērētāju tirgus pētījumos. Maināmos uzgaļus var glīti pakārt pie sienas, tāpat arī kātu var glīti pakarināt uz nagliņas.

Tīri un apkop darba rīkus uzreiz pēc lietošanas.
Lai kā negribētos pēc intensīvas strādāšanas vēl uzņemties papildu darbu, tomēr darba rīkus pēc to lietošanas ir jānotīra. Regulāri tīrīti darba rīki ilgāk saglabās savas īpašības. Pats vienkāršākais būtu tos noskalot. “Fiskars” iesaka gan labi zināmas metodes, piemēram, asmeņu mazgāšanu ūdenī ar nelielu daudzumu ziepju, gan arī ne tik zināmas metodes. Proti, instrumentu tīrīšanai var izmantot arī smiltis, kurām pievienota eļļa – šāds maisījums palīdz notīrīt dārza šķēru asmeņus, kā arī lāpstas un krūmgriežus.

Reizi gadā ieteicams instrumentus arī uzasināt. Ja darba rīks tiek lietots bieži, “Fiskars” iesaka to asināt pat reizi mēnesī. Tāpat asmeņu salaiduma vietas un atsperes regulāri ieteicams ieeļļot kaut vai ar pāris pilēm eļļas. Ar atsperēm aprīkota darbarīka asmeņiem jābūt sakļautiem, jo nospriegota atspere grieznes saglabā darba kārtībā. 


Glabā darba rīkus piemērotā vietā.
Mitra telpa noteikti nav pati labākā vieta instrumentu glabāšanai, jo tie pakļauti mitruma iedarbībai sāks rūsēt vai citādi zaudēs savas labās īpašības. Vislabāk, ja darba rīki glabāsies sausā telpā, kurai nepiekļūst mitrums. Tai obligāti nav jābūt siltai telpai – tā var būt auksta, tomēr galvenais – lai tā ir pietiekami liela darba rīku ērtai novietošanai.

Ierīko katram darba rīkam savu noteiktu vietu.
Mazos dārza piederumus var glabāt kādā lādē vai kastē. Lielos dārza rīkus labāk glabāt, piekarot pie sienas. Iegādājoties darba rīkus, ir vērts pievērst uzmanību tam, cik ērti būs to glabāt. Vieni no ērtākajiem uzglābāšanai ir “Fiskars” darba rīki, īpaši gribas atzīmēt “QuikFit”. Tā kātu var ērti pakarināt, savukārt daudzos uzgaļus var skaisti izvietot pa sienu, lai tie būtu pārredzami, vai arī vienkārši ielikt vienā kastē, turklāt tas aizņems daudz mazāk vietas, nekā katrs atsevišķs instruments. Tāpat, ja darba rīkam ir ietvars, piemēram, cirvim, tad to noteikti nepieciešams glabāt, ieliekot tajā.