Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Tradicionālās sēņu dienas Dabas muzejā

Redakcija
Redakcija

Kā jau katru gadu ierasts, arī šogad Latvijas Dabas muzejā no 14. līdz 18. septembrim Latvijā sastopamo sēņu daudzveidību varēs aplūkot izstādē „Sēņu dienas 2016”.

Līdz šim sēņotājiem visā Latvijā ir veicies ar gana bagātīgu sēņu ražu – groziem un spaiņiem no meža nestas ārā gailenes, baravikas un citas sēnes. Dabas muzeja rīkotajā izstādē akcents nebūs uz kādas konkrētas sēņu sugas pārstāvju kvantumu, bet gan uz Latvijā satopamo sēņu sugu daudzveidību. Kā zināms, sēņu augšanu ļoti ietekmē laikapstākļi, tāpēc šobrīd ir ļoti grūti prognozēt, kādas sugas būs redzamas izstādē. Bet tā kā izstādes eksponāti tiks mainīti katru dienu, dažādības netrūks, tāpēc uz izstādi vērts nākt atkārtoti.

Izstādē būs apskatāmas Latvijas dabā, galvenokārt Rīgas, Ogres un Tukuma apkārtnē, ievāktās ēdamās, neēdamās, indīgās un reti sastopamās sēnes. Zināms, ka izstādē starp sēnēm sažāvētā veidā būs atrodamas arī baltās cūktrifeles (Choiromyces meandiformis), par kuru atrašanu Latvijā jau ziņojām. Vērtīgais atradums ir „īsto” trifeļu Tuber ģints sugām tuvu radniecīga pazemes sēne. Izstādes veidošanā muzeja darbiniekiem palīdzēs Latvijas Mikologu biedrības speciālisti.

Izstādes apmeklētāji varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs - būs iespēja izveidot savu mazo sēņu izstādīti no biežāk sastopamajām sugām, pārbaudīt zināšanas par to, kuru sēni var likt grozā un kuru – nē. Turklāt interesenti varēs uzzināt Latvijas zināmāko mikologu mīļākās sēņu ēdienu receptes, tās paņemt līdzi un izmēģināt mājās.

Skolēnu grupām (1.–7.kl.) no 14. līdz 16. septembrim iespējams pieteikties uz nodarbību „Raibā sēņu pasaule”, kas ietver izstādes apskati, sēņu iepazīšanu ar dažādu maņu palīdzību un darba lapu aizpildīšanu.

Izstādes laikā konsultācijas sniegs mikoloģes Inita Dāniele, Diāna Meiere un Māra Eipure. Izstādes apmeklētāji ir aicināti ņemt līdzi savus atradumus - interesantas un retas sēnes! Speciālisti palīdzēs noteikt tās sugu, un, iespējams, jūsu atrastā sēne kļūs par jaunu eksponātu izstādē.

16. septembrī plkst. 17.00 Zooloģijas ekspozīcijā 3. stāvā lekcija "Sēņošanas tradīcijas Latvijā". Lekciju lasīs mikoloģe Inita Dāniele. Lekcijas apmeklējums ar izstādes ieejas biļeti.

Latvijas Dabas muzejs brīdina – nezināmas un iepriekš neredzētas sēnes uzturā lietot nedrīkst!

Izstādes atklāšana notiks 14. septembrī plkst. 10.00

Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Izstādes darba laiks:

T. – no 10.00 līdz 17.00

C., P. – no 10.00 līdz 19.00

S., Sv. – no 10.00 līdz 17.00

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!