Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Noderīgi instrumenti pavasara darbiem – kultivators un zemes urbis

Redakcija
Redakcija

Tuvojoties pavasarim, privātmāju un dārzu īpašnieki steidz atjaunot dārza instrumentu klāstu, lai pilnvērtīgi varētu veikt ieplānotos darbus. Izvēle ir daudzveidīga - atliek tikai izvēlēties tos risinājumus, kas visvairāk atbilst vajadzībām.

Šoreiz nedaudz vairāk par diviem instrumentiem, kas īpaši noderīgi pavasarī - kultivatoru un zemes urbi.

Kas ir kultivators?

Kultivators ir ierīce, kas tiek izmantota, lai augsni sagatavotu sējai. Būtībā ar to var aizstāt tādus labi zināmus instrumentus kā lāpsta, kaplis un grābeklis.
Šo ierīci var izmantot gan piemājas teritorijas labiekārtošanas darbos un mazdārziņos, gan arī lielākās teritorijās.
Kultivatoru izvēle ir diezgan daudzveidīga, tādēļ aktuāls ir jautājums - kuru no variantiem izvēlēties? Šajā gadījumā jāņem vērā individuālās vajadzības un aktuālie darbi.

Kultivatoru veidi

Ir benzīna, elektriskie un ar akumulatoru darbināmie kultivatori. Lai saprastu, kurš no šiem variantiem ir piemērotākais, jāuzzina nedaudz vairāk par katru no tiem.

Ar benzīnu darbināmie kultivatori

Benzīna kultivatori ir jaudīgi, piemēroti vietām, kur nav iespējams pieslēgties elektriskajam tīklam. Pateicoties lielajai jaudai, šāda tipa ierīces tiks galā ar sarežģītākiem darbiem un lielākām teritorijām. Tomēr jāņem vērā, ka benzīna kultivatori prasa rūpīgāku apkopi - nepieciešams regulāri mainīt eļļu, kā arī uzraudzīt gaisa filtru un aizdedzes sveču stāvokli.
Tāpat jāņem arī vērā, ka daļai ierīču der tikai viena noteikta tipa degviela un eļļa. Kopumā šāda veida ierīces arī ir diezgan smagas, tādēļ darbs ar šādu instrumentu prasa zināmu fizisko piepūli.

Elektriskie kultivatori

Elektriskie kultivatori ir salīdzinoši ērti lietojami un kopjami. Tie ir arī viegli, tādēļ to izmantošana nesagādās nekādas grūtības. Šāda tipa instruments piemērots nelielām teritorijām, jo to darbības platību ietekmē vada garums.

Akumulatora kultivatori

Ierīces, kas darbojas ar akumulatora palīdzību, ir ērti lietojamas un vieglas. Šis variants vairāk piemērots nelielām teritorijām, jo ierīces akumulators periodiski jāuzlādē.

Citi svarīgi faktori

Izvēloties kultivatoru, jāņem vērā arī citi svarīgi faktori, piemēram, ierīces jauda, darbības platums, aršanas dziļums, ierīces svars un parametri, kā arī cena.

Kā izvēlēties zemes urbi?

Vēl viens noderīgs instruments - īpaši pavasarī - ir zemes urbis (uzzināt vairāk). Ar tā palīdzību var ērti izveidot dažāda dziļuma un diametra bedrītes augsnē, tādā veidā atvieglojot koku, krūmu un citu augu stādīšanas darbus.

Mehāniskais vai motorizētais - kuru izvēlēties?

Nopērkami gan mehāniskie, gan motorizētie zemes urbji. Mehāniskie urbji ir vienkāršāki un cenas ziņā lētāki, taču, strādājot ar tiem, nepieciešams pielietot vairāk fiziska spēka.
Līdz ar to šādi instrumenti vairāk piemēroti vienkāršāku darbu veikšanai.

Motorizēti urbji piemēroti sarežģītāku darbu veikšanai, to darbināšanai nepieciešama mazāka piepūle. Atkarībā no izvēlētā modeļa, urbi var aprīkot ar papildu uzgaļiem un dažādiem pagarinātājiem, tādā veidā pielāgojot instrumentu savām vajadzībām.

Motorizētos zemes urbjus var iedalīt elektriskajos un ar benzīnu darbināmos.

Elektriskie zemes urbji

Šāda tipa ierīces ir vienkārši darbināmas - to nepieciešams tikai pievienot elektrotīklam. Protams, šajā gadījumā jāņem vērā, ka ierīces darbības lauks ir ierobežots - atkarīgs no vada garuma. Lai teritoriju paplašinātu, var izmantot pagarinātāju. Taču ne vienmēr un visur iespējams pieslēgties elektrotīklam. Tādā gadījumā jāizvēlas ar benzīnu darbināms zemes urbis.

Benzīna urbji

Ar benzīnu darbināmi urbji ir jaudīgāki, piemēroti sarežģītāku darbu veikšanai. Jāņem gan vērā, ka tie parasti ir arī smagāki, turklāt pirms darba vajadzēs sagatavoties - ierīcē noteiktās proporcijās ieliet eļļu un benzīnu.

Citi būtiski parametri

Izvēloties šāda tipa ierīci, būtiski arī citi parametri. Būtiskākie no tiem ir urbja diametrs, urbšanas dziļums, instrumenta svars, dzinēja jauda, cena.

Kur iegādāties labus instrumentus?

Plānojot papildināt instrumentu klāstu, svarīgi arī izvēlēties labu tirdzniecības vietu. Šobrīd liela daļa pirkumu tiek veikti tiešsaistē. Un tieši interneta veikalos pieejams daudzveidīgs dažādu preču, tostarp instrumentu, piedāvājums. Viens no variantiem, ja aktuāla dārza tehnika, ir interneta veikals 220.lv. Zemes urbji un kultivatori interneta veikalā 220.lv pieejami plašā izvēlē, lai katrs varētu izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko instrumentu. Tā ir arī iespēja salīdzināt vairākus variantus un nesteidzīgi pieņemt īsto lēmumu.