Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Siltumnīcas sagatavošana sezonai

Redakcija
Redakcija

Ātrāk par visiem dārza sezonu uzsāk siltumnīcu īpašnieki. Pirmais darbs gatavojoties sezonas sākumam – jāpārbauda visas siltumnīcas karkasa nesošās konstrukcijas.

Ja siltumnīcas konstrukcija ir koka, tad ir rūpīgi jāpārbauda baļķu, balstu un spāru stiprinājumu vietas. Visas iepuvušās detaļas un savienojumu vietas ir jānomaina.

Ja siltumnīcas konstrukcija ir metāla, tad ir jāpārbauda, vai nav radusies dziļa rūsa un notikušas rāmja deformācijas. Visas šaubīgās detaļas ir jānomaina, bet korozijas pazīmes ir jāapstrādā un jānokrāso.

Nākamais posms: siltumnīcas tīrīšana un dezinficēšana.

Šo darbu mērķis ir pastiprināt rudenī veiktās apstrādes iedarbību un pavasarī šie darbi ir jāveic tādā pašā secībā kā rudenī. Dezinfekcija tiek veikta ar sēra dūmu sveču dedzināšanu, visu virsmu apstrāde ar hlorūdeni vai ar vara vitriolu un kaļķi; no koka konstrukcijām ir jānotīra sūnas.

Siltumnīcas apsegšanai paredzēto plēvi, stiklu vai polikarbonātu ir rūpīgi jāmazgā, jo no šo materiālu tīrības pakāpes ir atkarīgs ne tikai siltumnīcas sanitārais stāvoklis, bet arī gaismas caurlaidība un saules siltums, kas ir nepieciešams augu fotosintētiskajai aktivitātei.

Pēc šo darbu pabeigšanas var pāriet pie augsnes sagatavošanas.

Siltumnīcā augsnē attīstās patogēni mikroorganismi un kaitēkļi, kā arī tā kļūst sāļa un zaudē auglīgās īpašības. Tāpēc katru gadu ir ieteicams mainīt augsnes virskārtas slāni aptuveni 5-7 cm dziļumā, bet katrus 3 gadus ir vēlams mainīt visu sakņu augšanas slāni 30 cm dziļumā.

Pārrokot siltumnīcas augsni, visi augu atlikumi tiek izņemti un sadedzināti. Pārrakšanas laikā augsnē tiek ieraksts pamatmēslojums (minerālmēsli, piemēram, 30 g uz m1, nitrofoska un organiskais mēslojums — 10 kg uz 1 m2 trūdu).

Kā papildu augsnes barības vielu avotu, kā arī augsnes struktūras uzlabošanai un atveseļošanai, ir dārznieki, kas stāda siderātus - augus, kas ātri aug pat pie zemām temperatūrām, nodrošina apjomīgu zaļo masu, kas pēc tam tiek nogriezta un izmantota iearšanai augsnē.

Pamatkultūru ir atļauts stādīt ne ātrāk kā pēc 1-2 nedēļām pēc siderātu nopļaušanas. Šādu dzīvo barības vielu veidā var izmantot rapsi, sinepes, facēliju.

Pēc augsnes sagatavošanas ir jāsagatavo laistīšanas sistēma. Mūsdienās augu fizioloģijai visoptimālākā ir pilienveida laistīšanas sistēma. Pēc nākotnes dobju atzīmēšanas siltumnīcā ir jāievelk pilienveida laistīšanas lenta.

Ja Tev nepieciešama siltumnīca, ienāc www.averto.lv, un izvēlies tādu, kas atbilst Tavām prasībām.