Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Novembris- lielisks mēnesis stādīšanai. Dārza darbi novembrī

Redakcija
Redakcija

Novembris- lielisks mēnesis stādīšanai. Dārza darbi novembrī
foto: Iveta Apškrūma, epadomi.lv

Būt vai nebūt ziemai? Pulkstenis rāda ziemas laiku, un dienas paliek īsākas. Strādājot dārzā, dienasgaismā gandrīz neko nevar paspēt. Dārza darbus nākas atlikt uz nedēļas nogalēm. Bet ir darbi, ko vēl joprojām var darīt.

Virtuves dārzs

Ja vēl neesat izracis kartupeļus, tas ir jādara tagad. Kad kartupeļi ir izrakti, tiem ir jāapžūst. Pēc tam ir jāļauj aizvilkties to skrambām. Rakšanas laikā neizbēgami tiek sabojāta to miza. Divas nedēļas glabājiet kartupeļus 12-14 ºC temperatūrā, un tie paši "sadzīs". Pēc tam tie jāuzglabā 3-4 ºC temperatūrā.

Lūk, padoms, ko daudzi ir sekmīgi izmantojuši, bet kas ir pretrunā ar visiem likumiem. Tomēr pirms tā pielietošanas visiem kartupeļiem jābūt nožuvušiem un to mizai sadzijušai.

Izrociet dārzā dziļu bedri un izklājiet to ar salmiem. Pēc tam uzberiet uz tiem kartupeļus un uzklājiet uz tiem jaunu salmu slāni. Pēc tam aplaistiet salmus, līdz tie ir galīgi slapji, un kartupeļi ilgi paliks svaigi. Slapjo salmu dēļ salam ir grūtāk sasniegt kartupeļus. Nosedziet bedri ar koka plāksni, ziemas pārklāju vai ko citu.

Vēl vienkāršāk ir iegādāties polistirola kastes. Tās ir ideāli piemērotas visu to dārzeņu uzglabāšanai, kuriem jums nav vietas pagrabā (kura jums varbūt nemaz nav). Polistirola konteinerus var iegādāties lielajos "Dari pats!" tipa veikalos. Bet vienmēr pārbaudiet temperatūru. Ja paliek ļoti auksts, konteineri ir jāizolē.

Komposta kaudze ir pārpilna dārza atkritumu. Nosedziet virtuves dārzu ar komposta slāni. Veselīgā augsnē ir miljoniem mikroorganismu, kas tā vien gaida barību. Augšanai nepieciešams slāpeklis, tādēļ augsnes pārslogošanas risks ir minimāls.

Dārzā komposts ir galvenais un būtiskākais augsnes uzlabotājs. Kā mēslojums tas noderēs tikai tad, ja pievienosiet tam kūtsmēslus. Izkaisot to uz augsnes, mēslojumu iegūsiet pastarpināti, kad minerālvielas izdalīs mikroorganismi, tārpi utt., kas pārtiek no mirušiem augiem.

Ziedu dārzs

Tāpat kā oktobris, arī novembris ir lielisks mēnesis stādīšanas darbiem. Novembrī jāstāda dižskābarža dzīvžogi. Bet tos var gluži labi stādīt arī oktobrī, un daži pat apgalvo, ka tos var stādīt gandrīz visa gada garumā. Jaunākie pētījumi liecina, ka vislabāk aug novembrī stādītie dzīvžogi. Tikai novembrī dižskābardis ir sagatavojies pārziemošanai.

Ja ir jāpārvieto koki, varat to tagad sekmīgi darīt. Ieteicams jau gadu pirms pārvietošanas tai sagatavoties, nozāģējot saknes vairāk nekā metru no stumbra. Tad koks izdzīs daudz jaunu saknīšu, kas veidos pamatu tā jaunajai sakņu sistēmai.

Ziemas asteres un daudzi citi daudzgadīgie augi, kas parasti pārstāj ziedēt oktobra beigās, vēl joprojām viļņojas puķudobē. Ieteicams augiem, kas jau atvadījušies no vasaras, ļaut stāvēt nenogrieztiem. Garie kāti aizsargā pret salu un ir dekoratīvāki nekā kaila augsne. Atcerieties izrakt saknes, kas nepacieš salu, kamēr nav par vēlu.

Tagad ir jāstāda arī rozes. Nogrieziet visas bojātās saknes. Izrociet platu, dziļu bedrīti, lai saknes nebūtu saspiestas kopā, bet varētu izvērsties. Pēc tam nosedziet augsni ar pamatīgu slāni viegli kompostētu lapu, salmu un nelielu zariņu. Citi nosedz augsni ar kūdru, bet kūdrai ir tāda nevēlama īpašība, ka tā iesūc daudz ūdens un sala laikā pārvēršas par ledus plāksni.

Augļu dārzs

Vēl joprojām var stādīt augļu krūmus, kokus un visus mūžzaļos augus. Ir jānovāc pēdējie āboli, bet atstājiet arī dažus putniem. Katrā ziņā reti kurš var apēst visu ražu.

Siltumnīca

Siltumnīcā ir daudz zaļu tomātu. Tie tagad nenogatavosies. Noplūciet un novietojiet tos uz palodzes vai arī iemarinējiet zaļus. Izmantojiet virtuves dārzā vai puķu dobēs atlikušo dēstu maisiņu pārpalikumus un kārtīgi iztīriet siltumnīcu ar maigām ziepēm, lai nogalinātu visas baktērijas, kaitēkļus un sēnītes.

Atcerieties par putniem un zivīm

Putni vēl kādu laiku varēs atrast pārtiku. Savukārt, kad pienāks sals, tiem būs grūti atrast ūdeni, bet putniem vajag ūdeni – tāpat kā cilvēkiem. Noteikti izlieciet putniem mazu ūdens trauciņu. Neaizmirstiet arī par zivīm dīķī. Ja ūdeni sedz ledus, izkausējiet tajā caurumu ar karstu krūzīti un izsūknējiet nedaudz ūdens, lai izveidotu izolējošu gaisa kārtu.

Kad par putniem un zivīm būsiet parūpējies, jums vairs tikai jāapkopj dārzkopības instrumenti un jāsagatavo tie ziemai.

Notīriet no instrumentiem zemi un ieeļļojiet metāla detaļas. Notīriet no zāles pļāvēja zemi un zāli,kā arī ieeļļojiet visas kustīgās un viegli rūsošās detaļas. Tagad variet doties ziemas guļā, bet ne tā kā lāči. Var izrādīties, ka pat ziemas aukstākajos mēnešos laiks ir piemērots dārza darbiem.

Tev vajadzīgs palīgs dārza darbos?.

Izvēlies Fiskars- vadošo zīmolu funkcionālu, lietotājam draudzīgu un izturīgu mehānisko instrumentu ražošanā.
Fiskars produkti spēj izpildīt jebkuru ieceri viskvalitativākajā veidā ar minimālu fizisko piepūli.