Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:16, Did:0, useCase: 3


Dārza padomi augustam

Vasaras brīvdienas ir gandrīz beigušās. Dārza darbi ir palikuši otrajā plānā, un dārzu esat galvenokārt vērojis no šūpuļtīkla. Bet nu ir klāt augusts ar jauniem izaicinājumiem. Augusts ir lielais ražas mēnesis – un jāpaspēj arī viss, kas atstāts novārtā. Ņemiet dārza cimdus un kapli un ķerieties pie dārzeņu ražas novākšanas.

Virtuves dārzs
Ja vien jums nav savvaļas zemeņu, pēdējās ogas jau ir noplūktas. Tagad stādiem vajag nedaudz mēslojuma. Droši vien būsiet jau iegādājies jaunos zemeņu stādus. Varat arī paņemt jaunus spraudeņus no vecajiem augiem. Nomainiet zemeņu stādus ik pēc diviem gadiem.

Kāpostiem, puraviem un lapu selerijām nepieciešams mēslojums.
Ja vēlaties, varat apsēt tukšās dobes ar zemsedzes augiem, piemēram, facēliju, griķiem vai vīķiem. Šādi neļausiet augt nezālēm, vienlaikus uzlabojot augsni un palīdzot bitēm. Augsne saņem barības vielas, uzlabojas tās struktūra, un tā arī neizkalst.

Novāciet sīpolus, kad sāk kalst loki. Atcerieties tos pakārt sausā un labi vēdinātā vietā.
Augustā gaisā ir arī daudz pelējuma sēnīšu. Ja kartupeļu laksti sāk dzeltēt, nogrieziet tos. Ja vēlaties izvairīties no sēnīšu slimībām gumos, ieteicams tos izrakt pāris nedēļu laikā. Atcerieties noglabāt tos kādā vēsā vietā.
Vēl joprojām varat sēt salātus, redīsus un spinātus. Sējot salātus zem plēves pārseguma, tie kļūst sevišķi kraukšķīgi.

Ja jums garšo lielloku sīpoli, iesējiet tos tagad, lai nākamgad tiktu pie agras ražas.
Apgrieziet visu novācamo dārzeņaugu lapas pēc iespējas agrāk, lai panāktu vislabāko garšu.

Augļu dārzs
Varat lasīt pirmos ābolus, bet tie ilgi nestāvēs. Toties, ja jums ir mājsaimniecības sulu spiede, varat no tiem iegūt lielisku ābolu sulu.
Pēc aveņu nolasīšanas nogrieziet ražu devušos kātus līdz ar zemi. Tas pats attiecas uz kazenēm.
Upenes, jāņogas un ērkšķogas ir jāparetina, izgriežot vecos, tumšos kātus. Šīgada jaunie upeņu dzinumi ogas dos tikai nākamgad. Tos sauc par gada dzinumiem. Varat spiest sulas arī no ogām.

Ja plūmju vai ķiršu koki ir izauguši pārāk lieli, varat tos apzāģēt, bet pagaidiet, līdz ir novākta raža. Izvietojiet balstus zem ražīgākajiem zariem, bet ne augstāk par to dabīgās augšanas stāvokli, jo pretējā gadījumā tie mēdz nolūst atbalsta punktā.

Puķu dārzs
Augusts ir daudzgadīgo ziedaugu laiks. Pašlaik tie ir pilnos ziedos. Nolasot vecos ziedus, iegūsiet jaunus. Daudzgadīgos augus var pārvietot un pārstādīt laikā no augusta līdz oktobrim. Pēc pārstādīšanas apgrieziet tos 10 cm augstumā virs zemes.

Mēslojiet tās vasaras puķes, kas vēl ilgi ziedēs, piemēram, dālijas, fuksijas un gladiolas.
Ir pienācis pēdējais laiks rudens puķu sīpolu dēstīšanai.
Varat viegli izaudzēt jaunu lavandu, nogriežot spraudeni, noplūcot dzinuma apakšdaļā augošās lapas un dziļi iedēstot to smilšainā augsnē. Esmu to sekmīgi izmēģinājis pat ļoti sliktā augsnē.

Augusta otrajā pusē var cirpt mūžzaļos dzīvžogus. Ja tas vēl nav izdarīts, tagad varat apcirpt arī ligustru.
Visi mūžzaļie krūmi un koki jāstāda augustā, lai līdz ziemai tie būtu labi iesakņojušies.

Tagad varat arī sēt jaunu mauriņu vai uzlabot esošo. Mēslojiet zāli ar 1-2 kg mauriņa mēslojuma uz 100 m2. Mauriņam vienmēr nāks par labu, ja šad tad to apstrādāsiet ar zāles grābekli. Šādi pievadīsiet zāles saknēm vairāk gaisa un skābekļa un apgrūtināsiet dzīvi sūnām.

Tiklīdz augusta beigās varat tos iegādāties, iestādiet sīpoliņus – tulpes, narcises utt. Jo agrāk, jo labāk.
Ja vēlaties paeksperimentēt ar saviem augiem, paņemiet spraudeņus no daļēji nobriedušiem dzinumiem. Iesaku bārbeli, buksi, viršus un retēju, jo ar šiem augiem ir viegli strādāt. Ja vēlaties vairāk rododendru, nolokiet kādu jaunu zaru lejup, pagriežot to tā, lai tas gandrīz nolūstu vietā, kur tas ieiet augsnē. Iespiediet to zemē un nolieciet uz tā akmeni. Nākamgad noteikti varēsiet paņemt jaunu spraudeni no mātes auga.

Siltumnīca
Siltumnīcu ieteicams izmantot lapu salātu, Ķīnas kāpostu un redīsu sēšanai. Mēģiniet arī iedēstīt siltumnīcā ķiplokus, ko varēsiet novākt nākamgad.

Regulāri vēdiniet. Ja siltumnīcā būs lielas temperatūras svārstības, gurķi savīsies un tiem būs plāna miza.
Nogrieziet tomātu stādu galotnes, lai tie neturpinātu veidot jaunus tomātiņus, kuri tāpat nenogatavosies.

     [+] [-]

, 2012-08-22 15:40, pirms 12 gadiem
Kā ir ar žogiem - ar tūjām?
Lētas Tūjas | www.bardas.lv